Την πλήρη διαφωνία τους για την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου, εξέφρασαν η Εταιρεία Συγγραφέων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη «Στοά του Βιβλίου».

Η Εταιρεία Συγγραφέων, διά της γενικής γραμματέως Αγγελικής Στρατηγοπούλου, οι συγγραφείς Τίτος Πατρίκιος, Πέτρος Τατσόπουλος, Θανάσης Χειμωνάς, Χρήστος Χωμενίδης και οι πρόεδροι της ΕΝΕΛΒΙ Αθανάσιος Ψυχογιός, του ΣΕΒΑ Κώστας Παπαδόπουλος, του ΣΕΚΒ Γιώργος Νίκας και της ΠΟΕΒ Νίκος Σταθάτος, τόνισαν ότι η ενιαία τιμή προστατεύει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των ιδεών, το ποιοτικό και αντιεμπορικό βιβλίο, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη πολλών σημείων πώλησης. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί σύμπτωση, όπως τόνισαν, ότι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και άλλες 13 χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ εφαρμόζουν το νόμο περί ενιαίας τιμής, ενώ η Ελλάδα παραδόξως καλείται να τον καταργήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος για ενιαία τιμή στο βιβλίο ισχύει για δύο χρόνια μετά την τελευταία εκτύπωσή του, οπότε και μπορεί να μειωθεί η τιμή του.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, αναφέρθηκε στην κρίση που περνάει ο χώρος του βιβλίου, «διότι έχει πολλούς νέους «εχθρούς» και ταυτόχρονα υπάρχει η άποψη ότι το βιβλίο ως πνευματικό αγαθό πρέπει να διατίθεται δωρεάν μέσω του διαδικτύου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τίτος Πατρίκιος μίλησε για τα θετικά που έχει το μέτρο της ενιαίας τιμής του βιβλίου, τα οποία, όπως είπε, είδε από κοντά στην Γαλλία και συμπλήρωσε: «Αν καταργηθεί θα είναι ένα πολύ δυσάρεστο μέτρο προς τα πίσω».

Ο Θανάσης Χειμωνάς που μίλησε και ως αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγωτόπουλο, αλλά δεν το έχει καταφέρει, και τόνισε: «Το συνοικιακό βιβλιοπωλείο είναι ένας φάρος λογοτεχνίας σε δύσκολους καιρούς, σε δύσκολες περιοχές. Επίσης, αν η τιμή του βιβλίου πέσει στα 4 ευρώ, πολύ νέοι συγγραφείς, όπως εγώ που δεν κάνουμε πολύ μεγάλες πωλήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε οριστικά τη λογοτεχνία ως χόμπι».

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος, παρέστησαν, επίσης, οι συγγραφείς Μίμης Ανδρουλάκης, Ρέα Γαλανάκη, Μάρω Δούκα κ.α.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης