Το Megaron Plus, συνεχίζει την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science (LSE) και παρουσιάζει τη διάλεξη «Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας;», την Πέμπτη 3 Μαρτίου (ώρα έναρξης 19:00).
Ο Christopher Coker [Κρίστοφερ Κόουκερ], Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο LSE, θα εξηγήσει γιατί ο Θουκυδίδης –ο πρώτος πολιτικός φιλόσοφος και ιστορικός του πολέμου– έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στην κατανόηση των αιτιών των σημερινών συγκρούσεων. Θα εξηγήσει με ποιον τρόπο το έργο του επηρεάζει τη στρατιωτική σκέψη ακόμη και σήμερα, για ποιον λόγο θα ήταν, ωστόσο, δηκτικός απέναντι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και γιατί το έργο του μας διδάσκει περισσότερα για τα κινητήρια πάθη του τζιχαντισμού από όσα οι περισσότερες σύγχρονες αναλύσεις.
Ο Θουκυδίδης είναι σύγχρονός μας με έναν τρόπο που οι άλλοι δύο συνάδελφοι «ανταγωνιστές» του, ο Σουν Τσου και ο Καρλ φον Κλάουζεβιτς, δεν είναι. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος του δεν ήταν πολύ διαφορετικός από τον δικό μας και πράγματι οι σύγχρονες απηχήσεις είναι αρκετά ανησυχητικές…
Τη διάλεξη σχολιάζει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Κουλουμπής.
Συντονιστής της εκδήλωσης, ο Καθηγητής του London School of Economics Kevin Featherstone.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.
Ο Christopher Coker είναι Καθηγητής –και πρώην επικεφαλής– στην έδρα Διεθνών Σχέσεων της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE) και Επισκέπτης Καθηγητής στη Σουηδική Σχολή Εθνικής Άμυνας.
Έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στις πιο σημαντικές και έγκριτες Σχολές Διεθνών Σπουδών του κόσμου.
Το πλούσιο συγγραφικό έργο του Christopher Coker έχει μεταφρασθεί σε επτά γλώσσες και περιλαμβάνει βιβλία όπως: «Globalisation and Insecurity in the Twenty-first Century», «Rebooting the West», «Empires in Conflict: the growing rift between Europe and the United States» κ.α. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι τα «Future War» (2015) και «Can war be eliminated?» (2014).
Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες The Wall Street Journal, The Wall St Journal (Europe), The Times, The Independent, The European κ.ά.
Παραδίδει τακτικά διαλέξεις στο Εθνικό Κολλέγιο Αμυντικών Σπουδών του Λονδίνου, το Κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ρώμη, το Κέντρο για την Διεθνή Ασφάλεια στη Γενεύη και το Εθνικό Ινστιτούτο Αμυντικών Σπουδών του Τόκυο, ενώ έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε πλήθος στρατιωτικών φορέων της Δυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Αυστραλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Ο Kevin Featherstone κατέχει την έδρα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (LSE). Είναι επίσης Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου και ένας από τους Προέδρους του LSEE, του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη εντός του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, του οποίου υπήρξε Διευθυντής (2004-2007 και 2012-2013).
Ο Θεόδωρος Κουλουμπής είναι Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του τιμητικού συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr