Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 5ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο «eLife 2016» το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Το Συνέδριο αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας σειράς εκδηλώσεων που εντάχθηκαν σε ένα θεματικό τετραήμερο στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα μεταξύ 23-26 Ιουνίου 2016 και συμμετείχαν 220 διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και 25 χώρες του εξωτερικού με 130 θεματικές παρουσιάσεις. Οι θεματικές παρουσιάσεις ανέδειξαν την επίδραση του Διαδικτύου, θετική και αρνητική, σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής ενώ έδωσαν και μία πρόγευση των μελλοντικών τεχνολογικών εξελίξεων της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, όπως και τις κοινωνιολογικές, ηθικές, πολιτισμικές, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις της τεχνολογικής προόδου.

Σημαντική πρωτοτυπία αποτέλεσε η παράλληλη διοργάνωση του πρώτου Συνεδρίου Νέων Τεχνολογιών για παιδιά, eLife Kids, όπου 400 μαθητές 11-13 ετών εκπαιδεύτηκαν στη θετική διαδικτυακή χρήση και συμπεριφορά, παρακολουθώντας δημιουργικές εφαρμογές των νέων τεχνολογιών που να μπορούν οι ίδιοι να πραγματώσουν, μουσικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις σύγχρονης τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και το παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 σύνεδροι. Κυρίαρχες θεματικές ενότητες του συνεδρίου ήταν η θετική και λελογισμένη χρήση του Διαδικτύου, η διασύνδεση του Διαδικτύου με την Εκπαίδευση, το Ποινικό δίκαιο, την διαπροσωπική επικοινωνία, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα, ο Εθισμός στο Διαδίκτυο, η υπερβολική ενασχόληση παιδιών και εφήβων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, θέματα ασφάλειας και δημοκρατίας στη κοινωνία του μέλλοντος, οι νέοι δρόμοι στη Τέχνη στον κυβερνοχώρο και η ανάδυση νέου τύπου αντικοινωνικών συμπεριφορών (που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις αυτοκτονίες στο διαδίκτυο).

Ξεχώρισαν οι προσπάθειες απάντησης καίριων ερωτημάτων της εποχής μας όπως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και οι αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που πυροδοτούνται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και ποιο είναι το μέλλον του Διαδικτύου και η δυναμική αλληλεπίδρασή του με τις κοινωνικές ανάγκες και τη πολιτική οικονομία, με σημαντική παρουσία της Martina Larkin (Head of Europe and Eurasia, Executive Committee Member, World Economic Forum, Geneva). Επίσης, στα πλαίσια του 1ου eLife Kids, συζητήθηκε πώς μπορεί το Διαδίκτυο να έχει ένα δημιουργικό ρόλο στην εκπαίδευση και την καλλιέργεια, καθώς και στην ενδυνάμωση μαθητών με ειδικές μαθησιακές και άλλες ανάγκες, με τη συμβολή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και των Ιδιωτικών σχολείων Δούκα και Καραβάνα. Τα παιδιά συμμετείχαν σε εφαρμοσμένα εργαστήρια όπου εκπαιδεύτηκαν στο πώς να δημιουργούν ψηφιακές εφαρμογές και κατασκευές ενώ οι Σύνεδροι εκπαιδευτικοί αποκόμισαν πολύτιμες ιδέες ώστε να εφαρμόσουν στις τάξεις.

Συζητήθηκαν ακόμη το πώς διαμορφώνεται η σεξουαλική ταυτότητα στις μέρες μας, τα θέματα ηθικής που ανακύπτουν στην ψηφιακή εποχή ειδικά και με το προβληματισμό ως το κατά πόσο μπορούμε να παρατείνουμε την ίδια τη ζωή μας με τη βοήθεια της Τεχνολογίας. Επίσης, έγινε προσπάθεια με τη συμβολή στελεχών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να οριστεί και περιγραφεί με ακρίβεια και επάρκεια το διαδικτυακό έγκλημα ενώ συζητήθηκαν οι αλλαγές που επιφέρουν στην ίδια τη Νομική επιστήμη οι νέες τεχνολογία. Επίσης, το κατά πόσο μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την ιδιωτικότητα και τη δημοκρατία οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και ειδικά η ανάλυση προσωπικών δεδομένων, με σημαντική παρουσία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου. Αναλύθηκε ο βαθμός συνδιαμόρφωσης και συμπόρευσης τέχνης και τεχνολογίας ενώ παρουσιάστηκαν εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στη τέχνη με τη συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Πανεπιστημίου Paris 8. Ειδικοί επιστήμονες από τις επίσημες Κρατικές δομές που αντιμετωπίζουν τον Εθισμό στο Διαδίκτυο παρουσίασαν το έργο τους ενώ συζητήθηκε το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα του προβληματικού ηλεκτρονικού τζόγου. Παράλληλα αναλύθηκαν θέματα εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στα πεδία της Πολιτικής, Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ακαδημία Ψηφιακού Πολίτη εισήχθη από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο ως ένα πλαίσιο για την ψηφιακή κοινωνία του αύριο και καλεί όλους μας να απαντήσουμε με γνώση και ευθύνη:

Σε τι είδους ψηφιακή κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε;

Αυτό το κρίσιμο ερώτημα (τόσο για τους έφηβους όσο και για τους ενήλικες χρήστες του διαδικτύου) πρέπει να απαντηθεί με έναν τρόπο που θα ενισχύει και θα αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος πληροφορίας, καινοτομίας, παραγωγής και υπηρεσιών. Ένα οικοσύστημα που θα υπηρετεί πολίτες, ιδέες, πρωτοβουλίες, συλλογικές αξίες, αλλά και συγκεκριμένους στόχους:

Γεφύρωση ψηφιακού χάσματος σε Kοινωνικό – Oικονομικό και Διαγενεακό επίπεδο.

Αναγνώριση των κινδύνων στο διαδίκτυο και διαχείριση των διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού ρίσκου.

Κριτική στάση απέναντι στις νέες τεχνολογίες και ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ψηφιακού πολίτη.

Πρόγραμμα υποστήριξης ΑΜΕΑ και συνοδών στην ψηφιακή καθημερινότητα
ψηφιακή ιδιότητα του πολίτη και πληροφοριακός αλφαβητισμός.

Προσαρμογή της οικογένειας στο πολύπλοκο ψηφιακό περιβάλλον.

Επιμόρφωση Μαθητών-Γονέων-Εκπαιδευτικών.

Ανάπτυξη σχετικού εκπαιδευτικού υλικού και ηλεκτρονικών εργαλείων και υπηρεσιών υποστήριξης της μάθησης.

Πρόληψη των εθιστικών συμπεριφορών.

Ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού, ανοιχτών πηγών και ανοιχτής καινοτομίας.

Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, Πρόεδρος elife2016

Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης, Αντιπρόεδρος elife2016

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης