Ο πολιτισμός είναι το ισχυρότερο αντίδοτο στα φαινόμενα βίας και ρατσισμού, από τα οποία δεν είναι απαλλαγμένη η δυτική Aττική, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου με τη λήξη του 6ου «Φεστιβάλ Πολιτισμού και Γαστρονομικών Προορισμών» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής το τριήμερο (13- 15/10) στο κλειστό γυμναστήριο «Γ. Τσόκας» του δήμου Ασπροπύργου. Τιμώμενο πρόσωπο των εφετινών εκδηλώσεων ήταν ο Ασπροπύργιος παραολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών Παύλος Μάμαλος.

Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων εκφράστηκε με παραδοσιακούς χώρους από τους εθνικοτοπικούς συλλόγους, οι οποίοι παρουσίασαν τις ιδιαιτερότητες της λαϊκής τους παράδοσης, μέσα από την τελετουργία του ρυθμού και της κίνησης, αλλά και από τα ιδιαίτερα εδέσματα των περιοχών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι απόλαυσαν την ποικιλία των γαστρονομικών γεύσεων σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, αλλά και τη διαφορετικότητα των μουσικοχορευτικών εκφράσεων. Διότι «ο χορός είναι τέχνη, δεν είναι μόνο κίνηση», όπως υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία, αφού μέσα από τις διαφορετικές μορφές του, μεταβιβάζεται η πολιτιστική κληρονομιά από γενιά σε γενιά, ενώ επιτυγχάνεται η «αναγνώριση και αποδοχή των διαφορετικών ηθών και εθίμων, θρησκειών και ιδιαιτεροτήτων κάθε διαπολιτισμικής κοινωνίας».
 
Σημείωσε ότι αυτός είναι και στόχος της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του φεστιβάλ, να οργανώνει και να διασώζει ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και να λειτουργεί ως χώρος κοινωνικοποίησης και μύησης στις αξίες και συμπεριφορές της κοινωνίας. Από το πολιτιστικό περιεχόμενο του, επισήμανε ο κ. Βασιλείου, «δυναμώνονται οι δεσμοί φιλίας, αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης όλων – και χωρίς καμία εξαίρεση – των πολιτών της Δυτικής Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης