Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για τους μετανάστες; Αυτό ένα από τα κύρια ζητήματα που προσεγγίζει η Έκθεση Nεανικού Bιβλίου της Μπολόνια, η πιο σημαντική του είδους στην Ευρώπη, που φιλοξενεί φέτος 1.300 εκθέτες από 75 χώρες.

Η 54η Έκθεση, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, γιορτάζει επίσης το πάντρεμα του χαρτιού με την ψηφιακή τεχνολογία μέσω του «επαυξημένου βιβλίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει μια λέξη που μας έρχεται από την ανατολή, «αμπρακατάμπρα, που σκεπτόμαστε ότι επινοήθηκε για το μαγικό παιχνίδι των παιδιών. Στην πραγματικότητα σημαίνει ?Μιλώντας δημιουργώ’», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιταλός συγγραφέας Αντόνιο Φεράρα.

«Για έναν συγγραφέα όπως εγώ, αυτό σημαίνει ότι ένα πράγμα που δεν υπάρχει, όπως η εμπιστοσύνη στον άλλον ή η επιθυμία να φιλοξενήσεις τον ξένο, μπορεί να πραγματοποιηθεί αν κάποιος τη διηγηθεί καλά».

Το τελευταίο έργο του, “Casa Lampedusa” («Σπίτι Λαμπεντούζα», εκδ. Einaudi), που παρουσιάστηκε στην Μπολόνια, διαδραματίζεται στο νησάκι της Μεσογείου, όπου εδώ και χρόνια αποβιβάζονται δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από σαπιοκάραβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διηγείται, μέσα από τα μάτια ενός αγοριού 13 ετών, πώς οι κάτοικοι αυτού του κομματιού γης μετατρέπονται σιγά σιγά, με τις αφίξεις των μεταναστών, σε ήρωες της καθημερινότητας.

«Το βιβλίο ξεκινά με μια φράση του Μπόνο, του τραγουδιστή του συγκροτήματος U2, ο οποίος λέει ότι άκουσε έναν μετανάστη να λέει ?Δεν είμαι κίνδυνος, βρίσκομαι σε κίνδυνο», λέει ο Αντόνιο Φεράρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης