Η Μύρτις, η 11χρονη Αθηναία που πέθανε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, θάφτηκε σε έναν ομαδικό τάφο 150 ανθρώπων και σχεδόν… 2500 χρόνια μετά «ζωντάνεψε» εκ νέου, ενέπνευσε σχεδόν 40 σύγχρονους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, οι δημιουργίες των οποίων θα φιλοξενηθούν από την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου έως και το τέλος του μήνα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας.

Πρόκειται για ένα συλλογικό εικαστικό σχόλιο που πλαισιώνει την αντίστοιχη έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» που λειτουργεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας (έως 9/2).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν σε σχετική έκκληση του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη, η ερευνητική ομάδα του οποίου διεξήγαγε τις έρευνες που επέτρεψαν την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος, δημιουργώντας έργα εμπνευσμένα από το συγκεκριμένο αρχαιολογικό εύρημα.

Όλοι οι καλλιτέχνες παραχώρησαν τις δημιουργίες τους με σκοπό να δημοπρατηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον και τα έσοδα να αποδοθούν για την προώθηση του παραπάνω ερευνητικού έργου αλλά και την ανάπλαση δύο ακόμη ατόμων, της Αυγής (από το σπήλαιο της Θεόπετρας και το 7000 π.Χ.) και της Ηδύλης (από τις Φέρρες του 5ου αιώνα π.Χ.).

Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Όλγα – Μαρία Αγγελίδου, Πασχάλης Αγγελίδης, Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, Φανή Αϊνανζή, Βασίλης Αποστόλου, Νίνα Ασπέτα – Zωγραφίνα, Κατερίνα Βάγια, Στέλλα Βαμβακάρη, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Άννα Γρηγόρα, Μάνος Γρηγοριάδης, Ερμιόνη Δελή, Αριστοτέλης Δημητρίου, Ελένη Δραγάτη – Τζουγανάτου, Μαρίνα Καλοπαστά, Κατερίνα Κασσίνα, Απόστολος Κούστας, Μιχάλης Μαδένης, Πένη Μαναβή, Όλγα Μαράκου, Kατερίνα Mαρούδα, Ιβάν Μαστερόπουλος, Γιάννης Μητράκας, Νικολέτα Μοτζούκη, Ειρήνη Μπαδόλα, Δημήτρης Μυταράς, Χάρης Ξένος, Δημήτρης Παπαγρηγοράκης, Εμμανουέλα Πλατανιώτη, Ιωάννης Σερέτης, Ευανθία Σούτογλου, Αθανάσιος Σπηλιόπουλος, Κώστας Ι. Σπυριούνης, Μελίνα Σταυρίδου, Γιάννης Σταύρου, Γεράσιμος Στέρης, Βασιλική Συμεωνίδη, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Λίνα Τσίλαγα, Νίκος Φόρτωμας, Ιωάννα Φραγκούλη, Lisette Tardy, σπουδαστές του Ι.Ε.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, αλλά και μαθητές του Τοσίτσειου Δημοτικού Σχολείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την προσεχή Παρασκευή και θα την προλογίσει ο κ. Παπαγρηγοράκης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης