Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, πρωταγωνιστής και παραγωγός Τζορτζ Κλούνι, μετά την παρουσίαση της ταινίας του «Μνημείων Άνδρες» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και την πολυσυζητημένη τοποθέτησή του αναφορικά με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα που προκάλεσε έντονες συζητήσεις παγκοσμίως, συνεχίζει το Ευρωπαϊκό του τουρ κάνοντας μια στάση στο Μιλάνο.  Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, ο Τζορτζ Κλούνι, είχε μαζί του τους πρωταγωνιστές του, Ματ Ντέιμον, Μπιλ Μάρει, Ζαν Ντιζαρντέν, Μπομπ Μπάλαμπαν, Τζον Γκούντμαν, Ντιμίτρι Λιονάιντας, τον συνσεναριογράφο του Γκραντ Χέσλοβ, τον συγγραφέα του βιβλίου πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Μνημείων Άνδρες», Ρόμπερτ Έντσελ, και τον Χάρι Έτινγκερ, ο οποίος πάλεψε ως αληθινός «Monuments Man» ενάντια στους Ναζί, προκειμένου να διηγηθούν όλοι μαζί στο Ιταλικό κοινό τα κατορθώματα της ιστορικής διμοιρίας ηρώων της τέχνης!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν προσωπικότητες της Ιταλικής τέχνης και διανόησης καθώς επίσης και σημαντικοί εκπρόσωποι του Ιταλικού επιχειρηματικού κόσμου. Ανάμεσά τους ο γνωστός επιχειρηματίας, απόγονος της περίφημης οικογένειας Ανιέλι, Λάπο Ελκάν, ο ποδοσφαιριστής Μπίλι Κοστακούρτα, η Ιταλίδα ηθοποιός Μαρτίνα Κολομπάρι και ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Αλεσάντρο Κατελάν.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συντελεστές της ταινίας «Μνημείων Άνδρες», η οποία κυκλοφορεί από την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες είχαν την ευκαιρία να βγάλουν αναμνηστική φωτογραφία με φόντο ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης όλων των εποχών, τον «Μυστικό Δείπνο». Το διάσημο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι εμφανίζεται και σε μια από τις πρώτες σκηνές της ταινίας, καθώς ένας βομβαρδισμός που έβαλε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συγκεκριμένου έργου στάθηκε σημαντική αφορμή προκειμένου να συσταθεί η περίφημη ομάδα των «Monuments Men».   

Λίγα λόγια για την ταινία

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της καταγεγραμμένης ιστορίας, εξετάζει τη δράση μιας επίλεκτης “διμοιρίας” ανθρώπων. Οι αφανείς αυτοί ήρωες, με την επωνυμία «Μνημείων Άνδρες», είχαν επιφορτιστεί, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια πολύ σημαντική υποχρέωση: Να διασώσουν κλεμμένα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους! Κι αν αυτή η αποστολή φαντάζει, σε πρώτη ανάγνωση, εντελώς αδύνατη, σκεφτείτε πως η συγκεκριμένη διμοιρία που ανέλαβε το βαρυσήμαντο αυτό έργο, αποτελείται από διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικούς τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σπουδαίοι αυτοί άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων μπορεί να γνωρίζουν τα πάντα για τον Μικελάντζελο, ωστόσο δείχνουν να μην έχουν την παραμικρή ιδέα για το πώς λειτουργεί ένα όπλο. Παρόλα αυτά θα πρέπει να τα βάλουν με έναν πανίσχυρο στρατό προκειμένου να πετύχουν το δύσκολο στόχο τους. Τι ποσοστό επιτυχίας θα μπορούσε λοιπόν να έχει μια επιχείρηση σαν αυτή, αν αναλογιστεί κανείς πως η μοίρα των έργων τέχνης που αναζητούνται αγνοείται πλήρως, μετά τις εντολές της καθολικής καταστροφής τους με την πτώση του Ράιχ;

Καθώς οι υπέροχοι «Μνημείων Άνδρες», όπως αποκαλούνται, αποφασίζουν να σταθούν αντιμέτωποι με το χρόνο, προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφή μιας πολιτιστικής κληρονομιάς 1.000 χρόνων, δεν διστάζουν τελικά να ρισκάρουν ακόμη και τη ίδια τους τη ζωή. Τζόρτζ Κλούνι, Ματ Ντέιμον, Μπιλ Μάρει, Τζον Γκούντμαν, Μπομπ Μπάλαμπαν, Ζαν Ντιζαρντέν και Κέιτ Μπλάνσετ είναι αποφασισμένοι για τα καλύτερα και τα χειρότερα, με μοναδικό τους στόχο τη διάσωση των μεγαλύτερων πολιτιστικών μνημείων της ανθρωπότητας.

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης