ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΤΡΙΤΗΣ 1ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Upside Down (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κοίτα ψηλά στον ουρανό και τρίψε τα μάτια σου, γιατί αυτό που θα δεις, δεν θα το πιστέψεις: πόλεις, δάση και ωκεανοί με τη δική τους αντίστροφη βαρύτητα, μόλις έναν πήχη μακριά, αλλά εντελώς απρόσιτοι. Κάνε το άλμα σε αυτήν την εναλλακτική πραγματικότητα. Δύο κόσμοι. Ένας πάνω, ένας κάτω… κοιτούν ο ένας τον άλλο… Κάνε το άλμα και θα βρεθείς στον απίστευτο κόσμο του «Upside Down», της νέας ταινίας του Χουάν Ντιέγκο Σολάνας, σκηνοθέτη της βραβευμένης στις Κάννες και στα βραβεία César ταινίας, «The Man Without a Head».

Ο Άνταμ είναι ένας φαινομενικά συνηθισμένος άνθρωπος, σε ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο σύμπαν. Ζει ταπεινά προσπαθώντας να βγάλει μια άκρη στη ζωή του, αλλά το ρομαντικό μυαλό του παραμένει κολλημένο σε ένα κορίτσι που γνώρισε μια φορά κι έναν καιρό σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν ανεστραμμένο πλούσιο κόσμο που είχε τη δική του βαρύτητα, και ο οποίος βρίσκεται ακριβώς από πάνω, αλλά που κανείς δεν μπορεί να τον πλησιάσει…

Ένα κορίτσι που το έλεγαν Εύα. Το παιδικό τους φλερτ γίνεται ένας ανεκπλήρωτος έρωτας. Όταν όμως θα δει την ενήλικη πια Εύα στην τηλεόραση, τίποτα δεν θα τον εμποδίσει να την ξανακερδίσει. Ούτε καν οι νόμοι της Φυσικής!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία: Χουάν Ντιέγκο Σολάνας
Πρωταγωνιστούν: Κίρστεν Ντανστ, Τζιμ Στέρτζες

Lo Imposible (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: The Impossible

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία μιας οικογένειας που επιβίωσε από το καταστροφικό τσουνάμι το 2004, η ταινία “The Impossible” έχει ως πρωταγωνιστές τη Ναόμι Γουότς («21 Grams”, “Funny Games”) και τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ (“Big Fish”, “The Ghost Writer”) κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του ισπανού Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα (“The Orphanage”). H Μαρία, ο Χένρι και τα τρία τους παιδιά ταξιδεύουν στην Ταϊλάνδη, για ν’ απολαύσουν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους στη γαλήνη ενός τροπικού παραδείσου. Το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου όμως, και καθώς όμως η οικογένεια ξεκουράζεται γύρω από την πισίνα, μια τρομακτική βοή ακούγεται από το κέντρο της γης, και μια τεράστια μάζα σκοτεινών νερών σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Το χάος που δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν ποτέ, και ο τρόμος που έζησαν χιλιάδες άνθρωποι, περιγράφονται μαζί με απίστευτες αποδείξεις κουράγιου και συμπόνιας. Επικό αλλά και ενδόμυχο, το “The Impossible” είναι ένα ταξίδι στο κέντρο της ανθρώπινης ψυχής που συντρίβει, και ταυτόχρονα δίνει ελπίδα.

Σκηνοθεσία:
Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα

Ηθοποιοί:
Γιούαν ΜακΓκρέγκορ
Ναόμι Ουότς

Anna Karenina (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Άννα Καρένινα

Ρωσία 1880, η Άννα Καρένινα παρατάει τον πλούσιο σύζυγο της και το παιδί της για την αγκαλιά ενός όμορφου αξιωματικού, του κόμη Βρόνσκι. Αυτός έρχεται να ζήσει στην Αγία Πετρούπολη, για να είναι κοντά της. Κι ενώ περνούν ευτυχισμένα, οι κοινωνικές συμβάσεις δεν τους θέλουν μαζί. Το φινάλε θα είναι τραγικό.

Πρόκειται για την 26η κινηματογραφική εκδοχή του κλασικού μυθιστορήματος.
Πρωταγωνιστούν
Κίρα Νάιτλι, Τζουντ Λο, Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, Kέλι ΜακΝτόναλντ, Ντόμναλ Γκλίσον, Μάθιου ΜακΦέιντιεν, Ρουθ Γουίλσον, Έμιλι Γουάτσον, Ολίβια Γουίλιαμς, Αλίσια Βικάντερ.
Σκηνοθεσία
Τζο Ράιτ
Σενάριο
Τομ Στόπαρντ
(βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι)

L`Homme Qui Rit (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Ανθρωπος που Γελά
Γνωστό επίσης ως: The Man Who Laughs

Του Ζαν-Πιέρ Αμερί. Στο Λονδίνο του 18ου αιώνα, ο Γκουίνπλεϊν ένας νεαρός άνδρας με παραμορφωμένο πρόσωπο, το οποίο τον κάνει να φαίνεται ότι χαμογελά συνεχώς, θα ενταχθεί σε έναν περιοδεύοντα θίασο. Το μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο, αντικείμενο εκδίκησης από τον βασιλιά, σύντομα θα τον κάνει φίρμα, όμως γι αυτόν το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο έρωτας του με την τυφλή Ντία. Σε μια αυστηρά δομημένη κοινωνία με τον λαό εξαθλιωμένο, άβουλο και χωρίς ελπίδα αντίστασης, ο άνθρωπος που γελά, τολμά να παρουσιάσει την τραγικότητα της θέσης του και της τάξης του, να κραυγάσει για την κοινωνική αδικία, αλλά τον καταπίνει το βάραθρο της αναλγησίας των ισχυρών. Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βίκτωρος Ουγκώ του 1869.

Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιέρ Αμερί

Πρωταγωνιστούν:
Ζεράρ Ντεπαρντιέ
Μαρκ Αντρέ Γκροντίν
Εμανουέλ Σενιέ

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης