Την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 20.30, η Kunsthalle Athena παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα τους παγκοσμίως αναγνωρισμένους καλλιτέχνες SLAVS & TATARS.

Οι SLAVS & TATARS θα παρευρεθούν στην Kunsthalle Athena για μια αποκλειστική διάλεξη-performance, ως μέρος της σειράς Πολιτικοί Λόγοι που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης This Must Be The Place/Αυτό είναι το μέρος;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Slavs & Tatars είναι μια σύμπραξη καλλιτεχνών που ξεκίνησε το 2006, με βασική εστία ενδιαφέροντος τη γεωγραφική έκταση ανατολικά του πρώην τείχους του Βερολίνου και δυτικά του Σινικού τείχους, γνωστή και ως Ευρασία. Το έργο τους διατρέχει ένα ευρύ πεδίο αναφορών και μέσων, ενώ εγγράφεται τελικά σε ένα σύνθετο φάσμα πολιτισμικών σημάνσεων (υψηλό και χαμηλό), πάντοτε σε συνάφεια με μια παραγνωρισμένη σφαίρα αλληλοεπιρροής ανάμεσα στις φυλές των Σλάβων, των Καυκάσιων και των Κεντροασιάτων. Ουσιαστικά, το έργο των Slavs & Tatars αποτελεί ένα συμπυκνωμένο σχόλιο πάνω στην ιδιότυπη αντίστοιξη του Ισλάμ με τον Δυτικό κόσμο, τις δυνατότητες και τις αδυνατότητες αυτής της συνθήκης.

Τα έργα τους έχουν εκτεθεί σε ιδρύματα σύγχρονης τέχνης διεθνώς, όπως το CCA Wattis (San Francisco), την Tate Modern (Λονδίνο) και την Konsthall C (Στοκχόλμη), ενώ έχουν συμμετάσχει σε πολλές Μπιενάλε, όπως η 9η Gwangju Biennale (Gwangju, 2012), η Asia Pacific Triennal (Brisbane, 2012) και η 3η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης. Το 2011 η δουλειά τους παρουσιάστηκε στο Frieze Sculpture Park και στη συνέχεια έγινε μέρος επιφανών συλλογών όπως του MoMA (Νέα Υόρκη), του Sharjah Art Foundation (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), καθώς και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Βαρσοβία. Τα έργα των Slavs and Tatars συχνά περιλαμβάνονται σε περιοδικά τέχνης, όπως το Artforum, το Frieze και το Afterall, καθώς και σε εφημερίδες όπως οι New York Times, International Herald Tribune και Guardian.

Το Reverse Joy (διάλεξη-performance) αποτελεί μια μαρτυρία πάνω στο κίνημα διαμαρτυρίας Muharram, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα της πίστης Shi’a και είναι γνωστό, μεταξύ άλλων, για τη ριζοσπαστική αναθεώρηση της Ιστορίας και κατ’ επέκταση της δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια «φιλοσοφία» διαμαρτυρίας που εισαγάγει το άτομο, ψυχή τε και σώματι, στα γεγονότα που έλαβαν χώρα δεκατρείς αιώνες πριν, φέροντας μέσα της ως αρχές την κατάρρευση των παραδοσιακών αντιλήψεων του χρόνου, την αντιστροφή των ρόλων του άνδρα και της γυναίκας, τη χαρά μέσα από το θρήνο, αρχές που αξιώνουν μια ανοιχτή μα συνάμα δυναμική κατανόηση της ιερότητας και της βλασφημίας και που τελικά αποτελούν την ανταμοιβή για οποιαδήποτε ουσιαστική κοινωνική αλλαγή. Έτσι, στρεφόμαστε στην τελετουργία Shi’a του Muharram όχι τόσο για να καταλάβουμε καλύτερα το Ισλάμ ή τη Μέση Ανατολή, αλλά για να κατανοήσουμε σε βάθος τη νεωτερικότητα, την ιστορία και το Χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάλεξη-performance Reverse Joy περιηγείται στο δαιδαλώδη αστερισμό του Muharram, μιας τελικά υπαρξιακής πρακτικής που μέσα από το διάστημα δεκατριών αιώνων έχει αποκτήσει μια σχεδόν κοσμική σημασία: ξεπερνώντας τοπικές διαμάχες και κατά πάσα πιθανότητα την πίστη την ίδια, έχει καταφέρει τελικά να εκφράσει λεπτές ποιότητες της ταυτότητας, του μυστικισμού, της διαμαρτυρίας και της αντίστασης σε όλο τον κόσμο εν γένει.

Το Reverse Joy έχει παρουσιαστεί στο SALT της Κωνσταντινούπολης, στο New Museum. καθώς και στο Secession της Βιέννης.

Στον χώρο θα λειτουργεί μπαρ με ρακή.

Είσοδος ελεύθερη

Ατομικές παρουσιάσεις: Κατερίνα Κανά, Θάνος Κυριακίδης (BLIND ADAM) και Πέτρος Τουλούδης.

Με την επιπλέον συμμετοχή των: Σωτήρη Μπακαγιάννη, Άγγελου Πλέσσα, Σωκράτη Σωκράτους, Μαρίας Τζανάκου. Στην οργάνωση και την επιμέλεια της έκθεσης συνεργάστηκε η επιμελητική ομάδα της Kunsthalle Athena: Απόστολος Βασιλόπουλος, Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Τζωρτζίνα Σταμογιάννου, Μαρίνα Φωκίδη, Michelangelo Corsaro. Βοηθός επιμέλειας: Μαρία Πασσαριβάκη.

Διάρκεια: 9 Μαΐου – 2 Αυγούστου 2013
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Πέμπτη, 18:30 – 22:00

Kunsthalle Athena, Κεραμεικού 28, Κεραμεικός – Μεταξουργείο, Αθήνα
www.kunsthalleathena.org

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης