Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

«The Paperboy» (2012)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Λι Ντάνιελς (“Precious”) σκηνοθετεί το “The Paperboy”, όπου πρωταγωνιστούν οι Μάθιου ΜακΚόναχι (“The Lincoln Lawyer”), Ζακ Έφρον (“Hairspray”), Τζον Κιούζακ (“The Raven”) και Νικόλ Κίντμαν (“The Hours”) πιο σέξι από ποτέ, σ’ ένα ερωτικό θρίλερ που έκανε αίσθηση στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία εκτυλίσσεται στον αμερικάνικο νότο και έχει ως πρωταγωνιστή ένα φιλόδοξο και ιδιοτελή δημοσιογράφο (ΜακΚόναχι), ο οποίος με τη βοήθεια του μικρότερου αδελφού του (Έφρον) προσπαθεί ν’ αποδείξει την αθωότητα ενός μελλοθάνατου (Κιούζακ), ελπίζοντας στο βραβείο Πούλιτζερ. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν μια γοητευτική γυναίκα που διατηρεί ερωτική αλληλογραφία με τον κατάδικο, αναστατώνει τα δύο αδέλφια.

«V Tumane» (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Πρόσωπο της Ομίχλης
Γνωστό επίσης ως: In the Fog

Δυτικά σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης, 1942: η περιοχή βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή και οι ντόπιοι παρτιζάνοι αντιστέκονται σθεναρά. Ένα τρένο εκτροχιάζεται σε μικρή απόσταση από το χωριό όπου ο Σουσένια, εργάτης στο σιδηρόδρομο, ζει με την οικογένειά του. Ο αθώος Σουσένια συλλαμβάνεται μαζί με μια ομάδα σαμποτέρ, ωστόσο ο Γερμανός αξιωματικός αποφασίζει να μην τον κρεμάσει μαζί μ’ εκείνους, αλλά να τον αφήσει ελεύθερο. Οι φήμες για την προδοσία του Σουσένια ταξιδεύουν γρήγορα, κι οι αντάρτες Μπούροφ και Βότικ καταφθάνουν για να πάρουν εκδίκηση. Καθώς οδηγούν το θύμα τους μέσα από το δάσος, πέφτουν σε ενέδρα. Τότε ο Σουσένια θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον τραυματισμένο εχθρό του. Στα βάθη ενός αρχαίου δάσους, εκεί όπου δεν υπάρχουν ούτε φίλοι ούτε εχθροί, κι όπου το όριο ανάμεσα στην προδοσία και τον ηρωισμό εξαφανίζεται, ο Σουσένια αναγκάζεται να κάνει μια ηθική επιλογή κάτω από ανήθικες συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Oz the Great and Powerful» (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Οζ: Μέγας και Παντοδύναμος

Με πρωταγωνιστή τον James Franco και συνοδεία τριών από τις πιο αιθέριες γυναικείες παρουσίες του Hollywood, τις Rachel Weisz, Michelle Williams και Milla Kunis να υποδύονται τρεις αδελφές μάγισσες, η ταινία υπόσχεται να μας καθηλώσει με τις μαγικές της εικόνες και πολλή από την αστερόσκονη της Disney.

O Oscar Diggs, ένας πονηρός ερασιτέχνης μάγος, που δουλεύει σ’ ένα τσίρκο κάπου στο σκονισμένο Κάνσας, επιβιβάζεται στο αερόστατο του και καταλήγει από τύχη στη γεμάτη ζωντάνια κι εκπλήξεις Χώρα του Οζ. Φαίνεται να έχει μόλις χτυπήσει φλέβα χρυσού, αφού δόξα και φήμη του χαρίζονται απλόχερα, αλλά πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με τρεις καχύποπτες μάγισσες κι όλα θα αλλάξουν. Η Theodora (Mila Kunis), η Evanora (Rachel Weisz) και η Glinda (Michelle Williams) δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι αυτός είναι ο σπουδαίος μάγος που όλοι περίμεναν, κι ο απρόθυμος Oscar θα κληθεί να αποδείξει την αξία του και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της μαγικής χώρας. Στην προσπάθεια του να ανακαλύψει ποιος είναι καλός και ποιος όχι, ο ήρωας θα επιστρατεύσει τα μαγικά του κόλπα και την ευφυΐα του για να μεταμορφωθεί όχι μόνο στον πανίσχυρο Μάγο της Χώρας του Οζ, αλλά και σε καλύτερο άνθρωπο.

«Apres Mai» (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Μετά το Μάη
Γνωστό επίσης ως: Something in the Air

Λίγο έξω από το Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο Ζιλ, ένας νέος που τελειώνει το σχολείο, παρασύρεται από την πολιτική και δημιουργική αναταραχή της εποχής. Όπως και οι φίλοι του, βρίσκεται ανάμεσα στις ριζοσπαστικές πολιτικές δεσμεύσεις και στις προσωπικές του προσδοκίες. Οι πράξεις τους θα τους φέρουν στην Ιταλία και αργότερα στο Λονδίνο, όπου μέσα από ερωτικές συναντήσεις και καλλιτεχνικές ανακαλύψεις, κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να κάνουν τις τελικές επιλογές τους για να βρουν τη θέση τους μέσα σε αυτούς τους ανήσυχους καιρούς.

Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας 2012
Συμμετοχή στα Φεστιβάλ Τορόντο, Νέας Υόρκης
Επιλογή Pearls (Ταινίες της Χρονιάς) στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν

«Side Effects» (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Παρενέργειες

Η Έμιλυ και ο Μάρτιν είναι ένα νέο, όμορφο κι ευκατάστατο ζευγάρι που ζει την ονειρεμένη ζωή, μέχρι που ο Μάρτιν φυλακίζεται για αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών. Επί τέσσερα χρόνια, η Έμιλυ τον περιμένει υπομονετικά, αλλά κατά τη διάρκεια της απουσίας του, έχει πέσει σε κατάθλιψη. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, ένας ψυχίατρος, καλείται να συμβουλεύσει την Έμιλυ. Απεγνωσμένη να μην νοσηλευτεί, συμφωνεί σε θεραπεία κι αντικαταθλιπτικά, μια απόφαση που θα αλλάξει τις ζωές όλων των εμπλεκόμενων. Όταν εκείνη δε θα παρουσιάσει καμία βελτίωση, ο ψυχίατρος θα της παρέχει ένα νέο φάρμακο που θα την ηρεμήσει. Οι παρενέργειες όμως είναι τρομακτικές: γάμοι θα διαλυθούν, η καριέρα του γιατρού θα αποδεκατιστεί, κάποιος θα πεθάνει- ποιος είναι όμως ο υπεύθυνος; Συντετριμμένος ο γιατρός θα αναζητήσει απαντήσεις. Όταν βρει την αλήθεια όμως, όλα όσα του έχουν απομείνει στη ζωή και την καριέρα απειλούνται να καταστραφούν.

«Μια Νύχτα στην Αθήνα» (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: A Night in Athens

Αθήνα – η πόλη με τις ατέλειωτες διαδρομές. Το φως αγκαλιάζει τη μέρα με ρουτίνα, η νύχτα όμως τινάζει από τη φούστα της χιλιάδες μυστικά… Ζωές σε παράλληλη δράση, ευθείες που τέμνονται στον ατελείωτο λαβύρινθο της μεγαλούπολης. Η τελευταία ταινία του Δημήτρη Αρβανίτη μας αφορά όλους. Όχι μόνο επειδή παρουσιάζει γυμνή την πόλη που αγαπάμε να μισούμε, αλλά κυρίως επειδή δεν διστάζει να αποτυπώσει, σε πλήρη έκταση, την υπερρεαλιστική σαγήνη μιας καθημερινότητας την οποία προσπαθούμε συνεχώς να αποκρύψουμε!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης