Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

La Migliore Offerta (2013)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Τέλειο Χτύπημα/ Γνωστό επίσης ως: The Best Offer

Ο Giuseppe Tornatore, ο σκηνοθέτης του αριστουργηματικού «Σινεμά ο Παράδεισος», καταθέτει όλη του τη μαεστρία σε μια κλασική, ελεγειακή ιστορία μυστηρίου με αναφορές στον συναρπαστικό χώρο της τέχνης. 

Με πρωταγωνιστή τον οσκαρικό Geoffrey Rush («Ο Λόγος του Βασιλιά») και ένα καλοδουλεμένο αγγλόφωνο σενάριο, η ταινία χτίζει μεθοδικά ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, ντυμένο με τη μουσική του Ennio Morricone.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διάσημος σκηνοθέτης καταπιάνεται με την αινιγματική σχέση ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα, που έχουν μάθει να ζουν σε απόσταση από τους άλλους, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Η ταινία σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία στην Ιταλία.

Ο Virgil Oldman (Geoffrey Rush) είναι ένας εξαιρετικός εκτιμητής, δημοπράτης και συλλέκτης έργων τέχνης. Εκκεντρικός, σνομπ και ανορθόδοξος δεν αφήνει περιθώριο σε κανέναν και ειδικά στο αντίθετο φύλο να τον πλησιάσει. Όταν η Claire (Sylvia Hoeks), μια κληρονόμος που πάσχει από αγοραφοβία, ζητάει τη βοήθεια του, ο Virgil θα αισθανθεί μια ακαταμάχητη έλξη για εκείνη. Το μυστήριο που καλύπτει την πελάτισσα του θα τον παρασύρει σε μια συγκλονιστική περιπέτεια που θα του αλλάξει τη ζωή.

Les Gamins (2013)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Τα Παλιόπαιδα/ Γνωστό επίσης ως: The Brats

Ο Τομά (Μαξ Μπουμπλίλ) μόλις αρραβωνιάστηκε την κοπέλα του Λολά (Μελανί Μπερνιέ), επισκέπτεται τους γονείς της Ζιλμπέρτ (Αλέν Σαμπά) και Σουζάν (Σαντρίν Κιμπερλέν) για να τους γνωρίσει και να τους ανακοινώσουν τα ευχάριστα νέα. Ο Ζιλμπέρτ, παραιτημένος και απογοητευμένος από την συμβατική του ζωή, ως οικογενειάρχης, αντιμετωπίζοντας κρίση μέσης ηλικίας, προσπαθεί να πείσει τον μελλοντικό γαμπρό του να μην κάνει το ίδιο λάθος με εκείνον. Οι δυο τους λοιπόν, ξεκινούν μαζί μια νέα ζωή γεμάτη κραιπάλες και περιπέτειες, πεπεισμένοι ότι η ελευθερία που ψάχνουν είναι κάπου… εκεί έξω! Τι κόστος όμως έχει η επιλογή να ακολουθήσουν τα εφηβικά τους όνειρα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ταινία για τους άνδρες που μένουν πάντα παιδιά και για τις γυναίκες που τους συντροφεύουν. Ρομαντική, συγκινητική, αλλά παράλληλα απολαυστικά αστεία, η κωμωδία από την Γαλλία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη χώρα μας, ως ταινία έναρξης του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος.
Από την θρυλική εταιρεία Gaumont, που έφερε στις αίθουσες τη περσινή μεγάλη επιτυχία «Οι Άθικτοι», «Τα Παλιόπαιδα» αποτελούν την έκπληξη της φετινής χρονιάς με 1.800.000 θεατές στη Γαλλία!

Yi Dai Zong Shi (2013)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: The Grandmaster

Η ιστορία ξεκινά την ταραχώδη περίοδο, που ακολούθησε την πτώση της τελευταίας δυναστείας της Κίνας. Καιροί χάους, διαίρεσης και πολέμου, στους οποίους ωστόσο άνθισαν οι πολεμικές τέχνες. Το 1963, και καθώς οι Ιάπωνες έχουν εισβάλλει στη Μαντσουρία, ο δάσκαλος Γκονγκ Μπαοσέμ καταφθάνει στο Φοσάν, για να παρευρεθεί σε μια τελετή που γίνεται προς τιμήν του, επειδή συνταξιοδοτείται. Οι προκλήσεις και οι αναμετρήσεις μεταξύ των αυθεντιών του Κουνγκ Φου διαδέχονται η μία την άλλη. Σύντομα καταφθάνει και η κόρη του και μοναδική του κληρονόμος, Γκονγκ Ερ και θα έρθει αντιμέτωπη με τον Ιπ Μαν. Οι δυο τους θα ξανασυναντηθούν πολλά χρόνια μετά στο Χονγκ Κονγκ…

Σκηνοθεσία: Kar Wai Wong
Σενάριο: Kar Wai Wong, Jingzhi Zou, Haofeng Xu
Cast: Ziyi Zhang (Gong Er), Tony Leung Chiu Wai (Ip Man), Cung Le (Tiexieqi), Chen Chang (The Razor Yixiantian), Benshan Zhao (Ding Lianshan)

Percy Jackson: Sea of Monsters (2013)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Πέρσι Τζάκσον και η Θάλασσα των Τεράτων

Ο Πέρσι Τζάκσον δεν αισθάνεται και τόσο καλά τελευταία! Το ηρωικό του ηθικό είναι κάπως πεσμένο και η άλλοτε αιχμηρή του αυτοπεποίθηση δείχνει να σέρνεται στα τάρταρα. Όμως το καθήκον τον καλεί και τα πράγματα είναι πλέον σοβαρά.

Βασισμένη στην best seller σειρά μυθιστορημάτων φαντασίας του Ρικ Ραϊόρνταν, η νέα ταινία του Πέρσι Τζάκσον ακολουθεί τον αγαπημένο μας ημίθεο στο πιο επικό του ταξίδι! Αυτή τη φορά ο μοναδικός Πέρσι ενώνεται με τους ξεχωριστούς του φίλους, προκειμένου να πραγματοποιήσει το πεπρωμένο του, να ανακτήσει το Χρυσόμαλλο Δέρας και να σώσει το στρατόπεδο των Ημίαιμων.

Παρόλο που, κάποτε, ο ημίθεος γιος του Ποσειδώνα έσωσε τον κόσμο από ολέθρια καταστροφή, σήμερα έχει καταλήξει να πιστεύει πως όλο αυτό ίσως να ήταν τελικά μια απροσδόκητη σύμπτωση. Η μόνη ερώτηση που ταλανίζει το μυαλό του τελευταία, συνοψίζεται στον εξής προβληματισμό: «ήμουν ποτέ κάτι περισσότερο από βιολογικός διάδοχος του θεού Ποσειδώνα»; Όμως, πλέον, ακόμη κι αυτή η φαινομενικά αδιαμφισβήτητη σταθερά δείχνει πλέον έτοιμη να τον καταστρέψει και οι αμφιβολίες εντείνουν την ανασφάλεια του σε σημείο επικίνδυνο.

Όταν ο αγαπημένος μας ήρωας μαθαίνει πως ο ετεροθαλής αδερφός του είναι Τέρας, συνειδητοποιεί πως η φύση του ημίθεου και η θεϊκή του προέλευση μπορεί τελικά να μην είναι ευλογία αλλά κατάρα. Δυστυχώς όμως δεν έχει και πολύ χρόνο να το επεξεργαστεί, καθώς το αγαπημένο του μέρος, στον πλανήτη, δείχνει να διατρέχει τεράστιο κίνδυνο. Τα σύνορα του στρατοπέδου που φιλοξενεί και προστατεύει τα παιδιά των θεών δείχνουν έτοιμα να καταρρεύσουν, καθώς μια ορδή από άγρια και αιμοβόρα τέρατα το πολιορκούν και απειλούν να το καταστρέψουν.

Προκειμένου να σώσει αυτόν τον μοναδικό παράδεισο φιλοξενίας των ημίθεων και να εξασφαλίσει στους φίλους του ένα ήσυχο και χωρίς αρνητικές εκπλήξεις, μέλλον, ο Πέρσι Τζάκσον καλείται να συγκροτήσει μια ομάδα επίλεκτων Hμίαιμων και να αναζητήσουν όλοι μαζί το μαγικό και φημισμένο Χρυσόμαλλο Δέρας! Το ταξίδι τους περνάει από την Ουάσινγκτον και τις ακτές τις Φλόριντα, όπου η υπέρ-ομάδα μας θα αποπλεύσει για τα θανάσιμα, αχαρτογράφητα νερά της «Θάλασσας των Τεράτων», γνωστή στους ανθρώπους ως «Το Τρίγωνο των Βερμούδων»!

Στο δύσκολο αυτό εγχείρημα, θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν μηχανικό γιγαντιαίο ταύρο που φτύνει φωτιές, με τρομακτικά θαλάσσια τέρατα, με έναν ανατριχιαστικό γιγαντιαίο Κύκλωπα και φυσικά με αντίπαλους ημίθεους των οποίων οι προθέσεις δεν είναι και τόσο αγαθές. Γνωρίζουν, ωστόσο, από την αρχή – και πολύ καλά μάλιστα – πως η αποστολή αυτή αποτελεί μονόδρομο και είναι αποφασισμένοι να πετύχουν. Αν, ωστόσο, τελικά δεν τα καταφέρουν τότε ο Όλυμπος θα καταρρεύσει και θα συμπαρασύρει μαζί του το μέλλον των ιδίων και όλων των αγαπημένων τους προσώπων!

The Smurfs 2 (2013)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Στρουμφάκια 2

Τα θρυλικά μπλε πλασματάκια επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη με νέες διασκεδαστικές περιπέτειες χάρη στην εμμονή του σατανικού μάγου Δρακουμέλ που συνεχίζει -ευτυχώς για μας- να τα καταδιώκει. Για μια ακόμη φορά θα τα απολαύσουμε σε εντυπωσιακό συνδυασμό 3D με live action, ενώ η ιστορία της νέας ταινίας θα μας ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι και τα πιο εντυπωσιακά του αξιοθέατα. Εκεί θα φτάσει ο Μπαμπαστρούμφ με τον Σκουντούφλη, τον Γκρινιάρη και τον Μελένιο προς αναζήτηση της Ωραίας Στρουμφίτας. Εκτός όμως από τον Δρακουμέλ, η αποφασισμένη παρέα των Στρουμφ θα έρθει αντιμέτωπη με το νέο δημιούργημα του Δρακουμέλ, τα άτακτα Πειραχτήρια.

Ο πανούργος Δρακουμέλ δημιουργεί τα Πειραχτήρια, μια σκανταλιάρικη και χοντροκομμένη εκδοχή των Στρουμφ. Πολύ σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι μόνο ένα γνήσιο Στρουμφ μπορεί να του δώσει αυτό που θέλει και συγκεκριμένα η Στρουμφίτα που κατέχει το μυστικό ξόρκι για να μετατρέψει τα Πειραχτήρια σε αληθινά Στρουμφ. Έτσι, ο Δρακουμέλ την απαγάγει και την πηγαίνει στο Παρίσι, εκεί που όλοι τον θεωρούν ως τον σπουδαιότερο μάγο του κόσμου. Ο Μπαμπαστρούμφ, ο Σκουντούφλης, ο Γκρινιάρης και ο Μελένιος αφήνουν το Στρουμφοχωριό και ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Πάτρικ και Γκρέις Γουίνσλοου – τους συμμάχους τους από τη Νέα Υόρκη- για να τη φέρουν πίσω. Όμως η Στρουμφίτα, που πάντα πίστευε ότι ήταν διαφορετική από τα άλλα Στρουμφ, αισθάνεται ότι βρήκε τη θέση που της αξίζει ανάμεσα στα Πειραχτήρια και θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να πειστεί ότι το Στρουμφοχωριό δεν είναι το ίδιο χωρίς εκείνη.

Στα Ελληνικά ακούγονται:Σπιρτούλης ΦΟΙΒΟΣ ΡΙΜΕΝΑΣ, Αφηγητής ΦΩΤΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, Χάκους ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΡΕΒΑΪΚΑΣ, Βέξι ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Σκουντούφλης ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης