Ξεκινώντας από τον Αύγουστο 2014 μια έρευνα και καταγραφή πάνω στο trafficking η Βάνα Πεφάνη, κορυφώνει την αναζήτησή της με την συγγραφή του έργου «Μεταξωτές Γυναίκες». Εντοπίζει στο μετάξι ως υλικό, τον ευαίσθητο και πολύτιμο χαρακτήρα της γυναικείας φύσης και δανείζεται για τίτλο μια φράση της Μαλβίνας Κάραλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Λίγα λόγια για το έργο:

Μια πόλη μες την πόλη. Μια πόλη υπόγεια, κρυμμένη κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Οι κάτοικοι της ,απλοί ,καθημερινοί άνθρωποι. Ένοικοι μιας πολυκατοικίας. Κι ένα κορίτσι. Από μακριά. Το φέρανε με τη βία εδώ. Ξεπερνά το φόβο της και το σκάει. Αυτοκτονεί. Λυτρώνεται. Αυτή είναι η αφορμή. Για να διαπραγματευτούν οι κάτοικοι ,ξανά τη ζωή τους, τους φόβους, το ρατσισμό, την ξενοφοβία ,την αδιαφορία. Σε μια πόλη που νοσεί ,στα χρόνια της κρίσης. Σήμερα. Ένα κορίτσι πεθαίνει. Μια είδηση στις τελευταίες σελίδες ; μια ευκαιρία για κανιβαλισμό στα κανάλια; ένα θέμα για μικρό διήγημα; ένα σωσίβιο ψυχής πριν χαθούμε στα νερά της αδικίας; Όπως το πάρει κανείς.

Η συγγραφέας και σκηνοθέτης βρίσκει το θάνατο της Ωρόρ μιας κοπέλας από την Νιγηρία, ως μια αφορμή για να φωτίσει μέσα από το έργο, τη συμπεριφορά του κοινωνικού περίγυρου σε περιστατικά στέρησης ελευθερίας, αναδεικνύοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό συγκάλυψης και αποσιώπησης.

Μια εγκαταλειμμένη υπόγεια εμπορική στοά στην καρδιά της πόλης, την οποία προσπερνούμε καθημερινά για να διασχίσουμε το κέντρο, αγνοώντας την ύπαρξή της, γίνεται το φυσικό σκηνικό στο οποίο ζωντανεύει το έργο που διαπραγματεύεται με την ίδια δυναμική το ζήτημα ενός φαινομένου που προσπαθούμε ενοχικά να προσπεράσουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Μουσική: Orestis
Επιμέλεια κίνησης: Ελευθερία Κόμη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Νάντια Δεληγιάννη, Μυρσίνη Γιαννακοπούλου
Φωτογραφίες Παράστασης: Νικήτας Καραγιάννης ,Νατάσσα Μπιρμπιλή
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Γιάννης Καρδάσης



Παίζουν:
Βασίλης Αφεντούλης, Σιμόνη Γιαννάτου, Μαρία Καβουκίδου, Αγγελική Καρυστινού, Σοφία Μανωλάκου, Aurora Marion, Νικολίνα Μουαίμη, Ιάκωβος Μυλωνάς

Με την υποστήριξη: BREAK THE CHAIN, Διεθνής Αμνηστία, Ε.Κ.Κ.Α, (IOM) Athens
Παραγωγή: Σωματείο ΠΕΤΡΑ

Για το σωματείο «ΠΕΤΡΑ»:
Με την ευδιάκριτη παρομοίωση στον τίτλο, το σωματείο «ΠΕΤΡΑ» είναι ένας συμπαγής και άσπαστος πυρήνας 30 ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, ο οποίος έχει δράση κοινωνική και κοινό στόχο. Με πρόεδρο τον Κώστα Αρζόγλου, τα μέλη του σωματείου κυνηγούν επίμονα το δύσκολο και το άπιαστο, Πιστεύουν στη δύναμη της τέχνης και την αλληλένδετη σχέση της με την τέχνη της ζωής. Γιατί η τέχνη είναι απαραίτητη στο να καταλάβουμε βαθύτερα τον κόσμο.

Ευχαριστούμε:
Τo φεστιβάλ BREAK THE CHAIN και τον Ηρακλή Μοσκώφ, την ΔΟΜ και τον Δανιήλ Εσδρά, την διεθνή Αμνηστία και την Δήμητρα Σπαθαρίδου.

Tα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μπαρμακέλλη Μαργαρίτα και Σκαφιδά Ευαγγελία που μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους από τη συνεργασία τους με γυναίκες που έχουν επιβιώσει από το βάναυσο καθεστώς δουλείας και εκμετάλλευσης και βρήκαν προστασία στα Καταφύγια του Κέντρου.”

Τον Κώστα Αρζόγλου και την Δέσποινα Σωτηροπούλου για τη βοήθεια τους.

Πρώτη παρουσίαση του έργου στο Φεστιβάλ Αντί-Trafficking στο Γκάζι 25/10/2015

Παραστάσεις:
Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 21:00 και 24:00 (μεταμεσονύχτια)
Κυριακή: 21:00
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Η ώρα έναρξης των παραστάσεων θα τηρηθεί με αυστηρότητα λόγω ιδιαίτερων συνθηκών του χώρου

Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 12ευρώ, Μειωμένο 8ευρώ, Άνεργοι-Ατέλεια ηθοποιών 5ευρώ

Θέατρο Underground
Πλατεία Κοραή 4, 105 64, Αθήνα
(Υπόγεια Στοά Πλατείας Κοραή ,Είσοδος από τον κινηματογράφο ΑΣΤΥ)
Τ: 213 03 70 342

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης