Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κορυφώνεται, η 4η Μπιενάλε της Αθήνας δεν μπορεί παρά να θέσει ένα καίριο ερώτημα: Και τώρα τι; Χρησιμοποιώντας το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους 8-10, ως κύριο χώρο της, η ΑΒ4 προτείνει την AGORA όχι μόνο ως τόπο ανταλλαγής απόψεων αλλά και ως ιδανικό σκηνικό κριτικής αντιπαράθεσης.

Στο πλαίσιο της τέταρτης Μπιενάλε της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου, στην οδό Ερμού, μπροστά από την εκκλησία της Καπνικαρέας η lecture performance «Ο αφηγητής, το μαχαίρι και “η μηχανή”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η performance είχε ως αφετηρία ένα ιστορικό γεγονός, και συγκεκριμένα την εξέγερση του 1862 κατά του βασιλιά Όθωνα στην περιοχή της Καπνικαρέας, όπου δημιουργήθηκε ένα οδόφραγμα από Έλληνες και Ιταλούς αναρχικούς. Η αφήγηση συνδέεται και με ένα άλλο γεγονός –την επίθεση με μαχαίρι του Δημήτρη Ματσάλη στην οδό Γεροκωστοπούλου (τότε Ανεξαρτησίας) 3 Νοεμβρίου 1896 σε δύο παράγοντες της πόλης της Πάτρας, έναν τραπεζίτη και ένα σταφιδέμπορα. Χρησιμοποιώντας τη φόρμα της επανάδρασης (re-enactment), η Γιώτα Ιωαννίδου διερεύνησε τις παραπάνω ιστορίες μέσα από έντυπα που κυκλοφορούσαν το 19ο αιώνα, καθώς και την παραγωγή νέων εντύπων που χρησιμοποιούνται ως props.

Η πρακτική της Γιώτας Ιωαννίδου εστιάζεται κυρίως σε in situ πρότζεκτ, αρχειακή έρευνα, οπτική τεκμηρίωση, κείμενα, συζητήσεις και συνεντεύξεις ως μια ροή πληροφορίας και αναπαράστασης, η οποία σχετίζεται με φαινόμενα που προκαλούνται και συντηρούνται από διάφορες ιεραρχικές δομές.

Στην παράσταση συμμετείχαν οι Μυρτώ Σταμπούλου, Μαρία Σαρρή, Τίνα Κώτση, Αννα Τσουλούφη-Λάγιου, Άκης Γαβριηλίδης, Ελπίδα Μπελάλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: athensbiennale.org/ athenswalk.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης