Η παράσταση «50 χρόνια, μια νύχτα», σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, η οποία θα παρουσιαστεί από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260 – Χώρος Ε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από τη σκοπιά του θεάτρου.

Μισός αιώνας έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973. Στον απόηχο του Μάη του 1968, αρθρώνει δυναμικά λόγο στην Ελλάδα της Δικτατορίας το φοιτητικό κίνημα. Η διαμαρτυρία των νέων αλλά και μέρους της ελληνικής κοινωνίας που στάθηκε δίπλα τους ξέσπασε ως φυσική και αυθόρμητη ανάγκη αντίδρασης στον αυταρχισμό και κλιμακώθηκε σε τρεις ανεπανάληπτες μέρες διεκδίκησης και ιδεολογικών ζυμώσεων, αλλά κυρίως ομοψυχίας. Τι σημαίνει για μας σήμερα αυτό το συλλογικό βίωμα αλληλεγγύης και αυταπάρνησης;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο, η παράσταση 50 χρόνια, μια νύχτα επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της οριακής αυτής στιγμής από τη σκοπιά του θεάτρου. Ο παλλόμενος λόγος αληθινών πρωταγωνιστών ζωντανεύει μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες φοιτητών, μαθητών αλλά και απλών πολιτών ‒ άλλες δημοσιευμένες, άλλες συλλεγμένες στο πλαίσιο της δραματουργικής έρευνας· πολιτών που πήραν μέρος, ηθελημένα ή άθελά τους, στο δράμα της Ιστορίας ο καθένας από τη δική του θέση.

Ενώνοντας παλαιότερες και νεότερες γενιές ηθοποιών, η παράσταση συνθέτει το παζλ αυτού του «ρευστού, βίαιου και χωρίς συγκεκριμένο περίγραμμα» γεγονότος –όπως χαρακτηρίζει τις εξεγέρσεις η Αμερικανίδα ιστορικός JanetLugo–, σε μια συλλογική αφήγηση που γίνεται πρώτη ύλη για ένα πολύτιμο μάθημα θεάτρου και οδηγός στην αναζήτηση του νοήματος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάνος Καρατζογιάννης

Ο Μάνος Καρατζογιάννης, έχοντας στο ενεργητικό του μια σειρά παραστάσεων που αφορούν στην ιστορική μνήμη, όπως οι «Για την Ελένη», «Ξένες Πόρτες», «Μάρτυρες των Αθηνών», «Φύλακας μιας Επανάστασης», «Passport» καθώς και την ταινία «Μελίνα Στοπ Καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», συνεργάζεται ξανά στη δραματουργία με τη Δήμητρα Κονδυλάκη με την οποία συν-επιμελήθηκαν το 2018 την αναδρομική έκθεση – σκηνική εγκατάσταση Δωμάτια Μνήμης στο Φεστιβάλ Αθηνών για τη Λούλα Αναγνωστάκη.

Στην παράσταση παίζουν οι Γιώργος Βουρδαμής, Μαρία Ζορμπά, Υβόννη Μαλτέζου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Γιάννης Νταλιάνης, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Γιώργος Νούσης, Στρατής Χατζησταματίου ενώ συμμετέχουν σπουδαστές του Γ’ Έτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν».

Σκηνοθεσία Μάνος Καρατζογιάννης
Δραματουργία Δήμητρα Κονδυλάκη – Μάνος Καρατζογιάννης
Μουσική Τηλέμαχος Μούσας
Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου
Σκηνικό Λουκία Μάρθα
Κοστούμια Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί Άγγελος Παπαδόπουλος
Βίντεο Αρτ GoranGagic
Βοηθός σκηνοθέτη Ντίνα Ντεμπέμπε
Ιστορικός σύμβουλος Κωστής Κορνέτης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης