Το φεστιβάλ, άνοιξε τις πύλες του στις 26 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου. Περιλαμβάνει δύο προγράμματα με τίτλο: «Άγνωστος κινηματογράφος της Ρωσίας» και «Κινούμενα σχέδια, ΧΧΙ». Για κάθε ταινία θα υπάρχει η δυνατότητα ανοιχτής πρόσβασης οποιαδήποτε στιγμή και για 48 ώρες στο σάιτ  d2.rg.ru. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ταινίες του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, της Άλλας Σούρικοβα, του Καρέν Σαχναζάροφ, του Βαλέρι Τοντορόφσκι και άλλων. Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με την ταινία του Αλεξάντερ Πρόσκιν «Λύτρωση»: Μια περιγραφή της πρώτης Πρωτοχρονιάς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο σε μια κατεστραμμένη πόλη του Νότου, με αναφορές σε εξιχνίαση εχθρών, προδοσία και αγάπη σ’ ένα κόσμο, που μόλις άρχισε να προσαρμόζεται στην ειρήνη.

Ο επιμελητής του φεστιβάλ Βαλέρι Κίτσιν, κριτικός κινηματογράφου και αναλυτής της «Ροσσίισκαγια Γκαζέτα»,εξηγεί πως «δεν πρόκειται για ένα φεστιβάλ καινούργιων ταινιών, παρ’όλο που στο πρόγραμμα περιέχονται και τέτοιες. Το Double Dv@ είναι η δεύτερη πρεμιέρα για τις ταινίες, οι οποίες δεν κατάφεραν να βγουν στις αίθουσες. Μερικές απ’αυτές, αν και προβλήθηκαν σε δύο-τρεις κινηματογράφους της Μόσχας ή άλλων πόλεων της χώρας, δεν έχουν φτάσουν στους σινεφίλ θεατές τους, που ενδιαφέρονται για τον ποιοτικό κινηματογράφο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά από τα  τρία πρώτα φεστιβάλ λαμβάναμε επιστολές, που έγραφαν  ότι «δεν το ξέραμε καν, ότι στη χώρα μας γυρίζονται ακόμα τέτοιες ταινίες». Ίσως, εδώ κρύβεται η απάντηση στην ερώτηση για τη σημασία του φεστιβάλ αυτού. Αυτές οι ταινίες μπορεί να δημιουργήθηκαν πριν από μερικά χρόνια, άλλες να προβάλλονταν ακόμα σε κάποιους κινηματογράφους σινεφίλ ή στο νυχτερινό πρόγραμμα της τηλεόρασης, αλλά παρέμεναν αόρατες για την πλειοψηφία των θεατών. Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου θέλουμε να τις κάνουμε προσιτές για όλους» κατέληξε ο κ. Κίτσιν.

Μεταξύ των παλαιότερων ταινιών, που θα προβληθούν στο φεστιβάλ, θα είναι και η βραβευμένη σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς ταινία: «Εξορία», του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ:

Θα περιλαμβάνεται επίσης και η  διάσημη ταινία του Σεργκέι Σολοβιόφ «Άννα Καρένινα», την οποία γύριζε επί πολλά χρόνια. Η προβολή αυτή θα είναι ιδιαιτέρως επίκαιρη μετά από την προβολή της «Άννας Καρένινα» του Joe Wright στους ρωσικούς κινηματογράφους και της αντίστοιχης του  Σολοβιόφ στο τηλεοπτικό κανάλι «channel one». Η ταινία θα προβληθεί σε συνδυασμό με  μια άλλη ταινία του Σεργκέι Σολοβιόφ, «Άσσα-2». Και οι δύο γυρίστηκαν την ίδια εποχή, και συμμετείχαν οι ίδιοι ηθοποιοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θεατές θα έχουν δυνατότητα να ψηφίζουν για τις ταινίες, που τους αρέσουν. Το φεστιβάλ προβλέπει και την ανοιχτή ανταπόκριση, που δείχνει στους σκηνοθέτες, τις άμεσες κρίσεις των θεατών.

Οι ταινίες προβάλλονται στην ρωσική γλώσσα, ενώ για την «Εξορία» και «Άννα Καρένινα» θα υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης