Οι αντιδράσεις των εργαζομένων που ζητούν να εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου ακυρώνουν παραστάσεις σε μια κρίσιμη περίοδο και προκαλούν σοβαρές παραφωνίες.

Συνολικά, 20.000 ευρώ έχασε η Εθνική Λυρική Σκηνή την προηγούμενη Κυριακή μόνο λόγω της ακύρωσης των παραστάσεων του «Καρυοθραύστη» (σ.σ: πληρότητα 100% θα είχε η αίθουσα) και της «Κοκκινοσκουφίτσας» (πληρότητα 90%). Αφορμή ήταν η στάση εργασίας τεχνικών, διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να εξισωθούν με τους καλλιτέχνες που υπάγονται σε διαφορετικό καθεστώς, κάνοντας λόγο για άδικο διαχωρισμό με το επιχείρημα ότι συμβάλλουν όλοι το ίδιο στην παραγωγή του καλλιτεχνικού έργου της Λυρικής. Ουσιαστικά, ένας τεχνικός, για παράδειγμα, διεκδικεί να αντιμετωπίζεται όπως το πρώτο βιολί και όχι όπως ένας τεχνικός σε νοσοκομείο στη ΔΕΗ κ.ο.κ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιδράσεις πυροδοτούν εντάσεις στη Λυρική Σκηνή, που τα τελευταία δύο χρόνια δεν απέφυγε απλώς το λουκέτο, αλλά έγινε διεθνής είδηση, παρουσίασε σημαντικές παραστάσεις σε κατάμεστες αίθουσες, πήγε να συναντήσει το κοινό σε απρόσμενα σημεία της πόλης και πλέον ετοιμάζεται ολοταχώς για τη στέγασή της στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Υπό αυτές τις συνθήκες το πρόγραμμα τίθεται σε κίνδυνο, καθώς, εκτός από τις ακυρώσεις της προηγούμενης Κυριακής, υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσει να γίνει η πρεμιέρα του «Μαγικού Αυλού», ενώ καθυστερεί σημαντικά η κατασκευή των επιβλητικών σκηνικών για τον «Σικελικό Εσπερινό», που θα ανέβει τον Ιανουάριο από τη Λυρική στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι παράπλευρες απώλειες στον βωμό του αγώνα για τις εξαιρέσεις
Με το πολυνομοσχέδιο του Νοεμβρίου εκλήθη και η Λυρική Σκηνή – όπως το σύνολο του δημοσίου τομέα – να μπει στο ενιαίο μισθολόγιο. Αμέσως, η διοίκηση της Λυρικής ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού να υπάρξει καθολική εξαίρεση για την περίπτωσή της στο σύνολο των εργαζομένων. Η αντιπρόταση του Υπουργείου Οικονομικών ήταν να εξαιρεθούν μόνο οι καλλιτέχνες, ενώ το υπόλοιπο διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό θα αντιμετωπιστεί όπως οι ηλεκτρολόγοι, γραμματείς κ.λπ. των νοσοκομείων, του ΟΤΕ και κάθε άλλης δημόσιας υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, οι μουσικοί – η ορχήστρα δηλαδή – που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια θα δουν τις αμοιβές τους να καθορίζονται με βάση τον νόμο του 2003. Δηλαδή, θα έχουν μειώσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι πάλι μικρότερες από αυτές που θα υποστεί το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Όσον αφορά στους υπόλοιπους καλλιτέχνες της Λυρικής, οι μισθοί τους θα καθοριστούν από τον υπουργό Οικονομικών. Προφανώς θα είναι και αυτοί μειωμένοι, αλλά σίγουρα σε μικρότερο βαθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τεχνικοί πραγματοποιούν κάθε μέρα δύο συνεχιζόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας, ενώ και οι διοικητικοί υπάλληλοι εξέδωσαν ανακοίνωση που αναφέρει πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Χθες εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν και έγιναν αμέσως δεκτοί από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος τους εξήγησε ότι η εξίσωσή τους με το καθεστώς των καλλιτεχνών δεν είναι θέμα του Δ.Σ. – ούτε του ίδιου, ούτε καν του υπουργού Οικονομικών – αλλά ουσιαστικά της τρόικας.

Η επόμενη μέρα και το μήνυμα ελπίδας

Μέσα σε αυτό το κλίμα αστάθειας και έντασης, συνεχίζονται κανονικά οι πρόβες για τον «Μαγικό Αυλό», που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, Μύρων Μιχαηλίδης, φέρεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που του δίνει ο νομοθέτης για να γίνει η παράσταση κανονικά. Εξάλλου πρεσβεύει αποφασιστικά ότι η Λυρική δεν πρέπει να σιγήσει, κυρίως τώρα που το κοινό τη στήριξε με ενθουσιασμό και που είδε ουσιαστικά μέσα από το στοίχημα της Λυρικής την προοπτική της επιτυχίας να μοιάζει πιο εφικτή σαν μήνυμα ελπίδας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης