Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Ο συγγραφέας του έργου «Μια γιορτή στου Νουριάν», σε μία συζήτηση με το κοινό μετά την παράσταση.
Το έργο «Μια γιορτή στου Νουριάν» του Φόλκερ Λούντβιγκ παίζεται με επιτυχία για 2η συνεχή χρονιά στην παιδική σκηνή του θεάτρου Πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγγραφέας του, ιδρυτής του θεάτρου Grips θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα παρακολουθήσει την παράσταση των Παντελή Δεντάκη και Βσίλη Κουκαλάνι και θα συζητήσει με κοινό και δημοσιογράφους την Κυριακή 3 Μαρτίου.

Ο Φόλκερ Λούντβιγκ (ψευδώνυμο) γεννήθηκε το 1973 στο Λούντβιγκσαφεν. Ιδρυτής και ερμηνευτής του θεάτρου Grips το 1969. Σπούδασε γερμανική φιλολογία και ιστορία της Τέχνης στο Βερολίνο και στο Μόναχο. Το Grips ήταν στο καιρό του μοναδικό γιατί έως τότε το παιδικό θέατρο στη Δυτική Γερμανία αποτελούνταν σχεδόν ολοσχερώς από Χριστουγεννιάτικα παραμυθάκια που παρουσιάζονταν με τρόπο βαρετό και ανέμπνευστο.

Το «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» (που τώρα μετονομάστηκε σε «Μια γιορτή στου Νουριάν»), υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα έργα που παρουσίασε ποτέ το GRIPS και που είχε κι έχει τεράστιο αντίκτυπο. Πραγματεύται ένα σημαντικό θέμα: τους μετανάστες, ή ακριβέστερα τους Gastarbeiter (οικονομικούς μετανάστες-εργάτες), των οποίων τα παιδιά πλημμύριζαν κατά χιλιάδες τα γερμανικά σχολεία. Στην ομάδα του Λούντβιγκ πήρε χρόνια να βρει τη σωστή ιδέα για την πλοκή του έργου. Παρεμπιπτόντως το τελικό τραγούδι της παράστασης (“είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας γης”), το οποίο στην ελληνική παράσταση υπογράφουν οι Active Member, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του θεάτρου GRIPS από ιδρύσεώς του!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι σημαίνει όμως Grips;
Η λέξη GRIPS στη βόρεια γερμανική διάλεκτο σημαίνει την «ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι κάτι αμέσως», (το ξεφτέρι θα λέγαμε στα ελληνικά). Το GRIPS είναι η λογική που περιλαμβάνει την εξυπνάδα, είναι ένας τρόπος σκέψης που έχει πλάκα, είναι διασκεδαστικός.

Ο ίδιος ο Φόλκερ Λούντβιγκ σημειώνει:

«Το GRIPS είναι το όνομα που δώσαμε στο θέατρό μας. Όλα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της κίνησης των σπουδαστών ώστε να δημιουργηθεί ένα θέατρο για παιδιά, μια καινοτομία στην τότε Δυτική Γερμανία, γιατί έπαιζε ρεαλιστικά έργα «για παιδιά από 5 ετών και πάνω», που αφορούσαν το παρών. Μετά από χρόνια σκεπτικισμού ή και εχθρότητας από κριτικούς και συντηρητικούς πολιτικούς, το GRIPS κατόρθωσε να καθιερωθεί στην γερμανική σκηνή και είναι τώρα διεθνώς αναγνωρισμένο.

Αυτό που έκανε το GRIPS μοναδικό ήταν η μέθοδός του: προσπάθησε να αναγνωρίσει και να αδράξει τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις επιθυμίες του κοινού του και να δημιουργήσει ευαίσθητα, ζωντανά έργα, όπου το κοινό αναγνωρίζει τον εαυτό του στους χαρακτήρες. Τα έργα μπορούν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την κοινωνική τους φαντασία και να κατανοήσουν καλύτερα το περιβάλλον που ζουν, με την προοπτική να το αλλάξουν».

Σήμερα η ομάδα Grips έχει ήδη παρουσιάσει πάνω από εξήντα έργα σε 1.500 και πλέον παραγωγές σε 40 χώρες! Και πάντα καταπιάνεται με θέματα καυτά για τους έφηβους όλου του κόσμου. Στις 3 Μαρτίου, νέοι και νέες, έφηβοι, αλλά και παιδιά πολλών ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία στο θέατρο Πορεία να παρακολουθήσουν την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν» και να συνομιλήσουν με τον ιδρυτή του θεάτρου Grips.

Και μία τελευταία συγκινητική λεπτομέρεια… Η πρωτοπόρος του ελληνικού παιδικού θεάτρου, Ξένια Καλογεροπούλου, αφηγείται το εξής συγκλονιστικό ντοκουμέντο:

«Το πρώτο μας έργο ήταν το MUGNOG-KINDER! (ο “Μορμόλης” στα ελληνικά). Αυτό έγινε τον Νοέμβριο του 1973, όταν η στρατιωτική Χούντα ήταν ακόμα στην εξουσία. Οι φοιτητές κατέλαβαν το πολυτεχνείο μερικές μέρες πριν την πρεμιέρα…

Παρ’ ότι ο Μορμόλης είχε περάσει το τεστ της λογοκρισίας πολύ εύκολα, ως ένα ανώδυνο παιδικό εργάκι, κατέληξε να γίνει η πιο πολιτική από όλες μας τις παραγωγές. Το ξύλινο κουτί με το περίεργο όνομα έγινε σύμβολο αντίστασης».

Ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του Πορεία, σκηνοθέτης και ηθοποιός, Δημήτρης Τάρλοου, ήταν τότε 7 χρονών. Η φίλη Ξένια κάλεσε τους γονείς του και τον ίδιο σε μία από τις τελικές δοκιμές, όπου ο μικρός Δημήτρης με την προτροπή της Ξένιας ζωγράφισε τα τελάρα του σκηνικού. Τέλος, το έργο «Βάσος και Βιβή» του Φόλκερ Λούντβιγκ, ήταν το πρώτο έργο στο οποίο έπαιξε ποτέ, στο θέατρο Πόρτα, σε ηλικία 18 ετών, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Θέατρο Πορεία: τηλ. 210.210.8210991, 210.8210082.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης