Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο «Κουρσούμ» Τζαμί των Τρικάλων, μια εξαιρετική έκθεση κεραμικής, με θέμα: «Από τα λυχνάρια… στους μαστραπάδες» και η οποία φέρνει στο φως αντικείμενα ανθρώπων που ζούσαν τα προχριστιανικά και μεταβυζαντινά χρόνια στην περιοχή των Τρικάλων.

Πρόκειται για χειροποίητα κεραμικά που κατασκευάστηκαν από την Παλαιοχριστιανική μέχρι και τη Μεταβυζαντινή περίοδο και που χρησιμοποιούνταν για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, αποτελώντας σημαντικό στοιχείο αναφοράς για την καθημερινότητα των Αρχαίων κατοίκων της περιοχής.
Μάλιστα, την τελευταία στιγμή, υπήρξε η κατασκευή ειδικού χώρου στην έκθεση, που φιλοξενεί περίπου το 1/3 από σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην θέση «Τσίκαρη» κατά τη διαδικασία εργασιών για την κατασκευή του οδικού άξονα Ε-65.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα Τρίκαλα, αποτελούσαν Κέντρο παραγωγής κεραμικών και πριν δύο μήνες ξεκινήσαμε δειλά– δειλά να συγκροτούμε αυτή την έκθεση, αλλά βρήκαμε θετική απήχηση, παρόλο που τα κεραμικά αποτελούν αντικείμενο έρευνας των Αρχαιολόγων μόλις τα τελευταία χρόνια», ανέφερε η Προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρυσταλία Μαντζανά. Η κ. Μαντζανά, αποκάλυψε πως σχεδιάζεται μέσα στο 2013 με την συμπλήρωση επτά χρόνων λειτουργίας της συγκεκριμένης Εφορείας, μια έκθεση ευρημάτων αρχαιολογικών ανασκαφών, μέσα από την οποία, θα αναδειχθεί το έργο της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η έκθεση κεραμικών στο «Κουρσούμ» Τζαμί, θα διαρκέσει μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά, με πληροφορίες από το trikalanews.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης