Νικόλας Αρώνης

Πριν καλά, καλά, ο κόσμος της τέχνης αποχαιρετήσει τον Ανδρέα Ντούζο, καλείται να διαχειριστεί, ακόμη μία δυσάρεστη είδηση, καθώς τα νέα από το νοσοκομείο “Υγεία”, στο οποίο νοσηλευόταν ο Λευτέρης Βογιατζής, δυστυχώς είναι δυσάρεστα.

Όσο και αν ήταν γνωστό πως τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο, το άκουσμα του θανάτου του, σίγουρα προκαλεί σοκ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λευτέρης Βογιατζής υπήρξε ένας σπουδαίος θεατράνθρωπος, διαμορφωτής της ελληνικής σκηνής, και για πολλούς, ο άνθρωπος που είχε πάρει την σκυτάλη από τον Κάρολο Κουν.

Όπως δήλωνε ο ίδιος, κάθε καινούργια παράσταση την αντιμετώπιζε σαν ένα δύσκολο τοκετό. Έδινε μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια, γιατί την θεωρούσε την ραχοκοκαλία όπως χαρακτηριστικά έλεγε της κάθε παράστασης. 

Θεωρούσε τον εαυτό του απρόβλεπτο, γιατί όπως έλεγε, «δεν ξέρω τι μπορεί να κρύβω μέσα μου. Άλλες φορές υποκύπτω στην μοιραία κούραση κι άλλες με πιάνει ορμή ξεκινήματος». Ήταν σχολαστικός εργάτης του θεάτρου, λάτρευε τις πρόβες, περισσότερο και από την ίδια την παράσταση. Οι πρόβες για τον Βογιατζή ήταν μια διαδικασία ανακάλυψης, του τι μπορείς να κάνεις, να δώσεις και να εκφράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν θεωρούσε τον εαυτό του τελειομανή, γιατί πίστευε πως η τελειομανία, είναι μια στείρα διαδικασία, από την οποία αφαιρείται η ουσία, γι αυτό δεν είναι η σωστή λέξη για τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά.

Από τις τελευταίες του δουλειές ήταν η παράσταση του έργου «Αμφιτρύων» του Μολιέρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012, από το Εθνικό Θέατρο. 

Το τελευταίο διάστημα όλα έδειχναν πως ήταν πολύ καλύτερα και μάλιστα ετοίμαζε τον «Οιδίποδα Τύραννο» για τα φετινά Επιδαύρια, και όλοι μας πιστεύαμε πως θα ήταν από τις σημαντικότερες παραστάσεις του καλοκαιριού αν όχι της χρονιάς, καθώς και το ανέβασμα – μετά την παράσταση του 2011- του «Θερμοκηπίου» του Χάρολντ Πίντερ στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

Δυστυχώς όμως, η ασθένεια τον νίκησε. Ο χαμός του Λευτέρη Βογιατζή, δεν είναι ένας απλός θάνατος ενός θεατράνθρωπου. Αποτελεί ένα πολύ βαρύ πλήγμα για τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας και σίγουρα αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Διαβάστε επίσης Απεβίωσε ο Λευτέρης Βογιατζής, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013, 18:52

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης