Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Από σήμερα, Τετάρτη 28 Αυγούστου, μέχρι και την 7η Σεπτεμβρίου, η κινηματογραφική καρδιά της Ευρώπης και όχι μόνο θα χτυπάει στη Βενετία. Για 11 μέρες το παγκόσμιο σινεμά θα έχει την τιμητική του στη βενετσιάνικη Μπιενάλε που για 70η φορά θα ανοίξει τις πόρτες της για να υποδεχθεί δημιουργούς και πρωταγωνιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαγωνιστικό τμήμα

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού προγράμματος φέτος είναι ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο οποίος είχε αναλάβει το ίδιο καθήκον πριν από 30 χρόνια. Οι διαγωνιζόμενες ταινίες είναι 20, κάποιες εξ αυτών δημιουργίες γνωστών σκηνοθετικών ονομάτων, όπως των Τέρι Γκίλιαμ «The Zero Theorem», Φιλίπ Γκαρέλ «La jalouise», Στίβεν Φρίαρς «Philomena», Τζέιμς Φράνκο «Child of God», Ξαβιέ Ντολάν «Tom a la ferme», Τζιάνι Αμέλιο «L’ intrepido», Έιμος Γκιτάι «Ana Arabia», Τζόναθαν Γκλέιζερ «Under the skin» και Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν «Joe», Χαγιάο Μιγιαζάκι «Kaze tachinu», Κέλι Ράιχαρντ «Night moves».

Εκτός συναγωνισμού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικές όμως είναι και οι παγκόσμιες πρεμιέρες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της φετινής Μόστρα. Το «Moebius» του Κιμ Κι-Ντουκ, το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν, το «Une promesse» του Πατρίς Λεκόντ, το «Locke» του Steven Knight, το «The Canyons» του Paul Schrader.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα τμήματα του Φεστιβάλ, αξίζει να αναφερθούμε στους φετινούς Ορίζοντες, στους οποίους πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο σεναριογράφος του «Ταξιτζή» και σκηνοθέτης του «The Canyons» Paul Schrader. Ένα τμήμα του φεστιβάλ, που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει φιλοξενήσει τον Σύλλα Τζουμέρκα με τη «Χώρα προέλευσης» και τον Γιώργο Ζώη με το «Casus belli» και τους «Τίτλους τέλους».

Άρωμα Ελλάδας

Μετά το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη και τις «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, σειρά παίρνει ο Αλέξανδρος Αβρανάς που συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα με την ταινία «Miss Violence».
Το «Miss Violence» αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους δουλειά του σκηνοθέτη, μετά το τιμημένο με επτά Κρατικά Βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Without». Το «Miss Violence», λοιπόν, είναι μία από τις 20 ταινίες που θα διαγωνιστούν φέτος για τον Χρυσό Λέοντα.

Στο καστ της ταινίας ξεχωρίζουμε τους Χρήστο Λούλη, Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Μαρία Σκουλά, Μηνά Χατζησάββα, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργο Συμεωνίδη και Γιώτα Φέστα.

Το φετινό φεστιβάλ θα εγκαινιάσουν οι Τζορτζ Κλούνεϊ και Σάντρα Μπούλοκ, πρωταγωνιστές του θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του Αλφόνσο Κουαρόν «Gravity», το οποίο θα αποτελέσει και την εναρκτήρια ταινία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στη φετινή Μόστρα αναμένεται να βρεθούν ο Κορεάτης Κιμ Κι-Ντουκ, περσινός κάτοχος του Χρυσού Λέοντα για το «Pieta», με το νέο του φιλμ «Moebius», και η Τζία Κόπολα, εγγονή του Φράνσις, με το σκηνοθετικό της ντεμπούτο «Palo Alto», σε παραγωγή του Τζέιμς Φράνκο, ο οποίος κρατά κι έναν δεύτερο ρόλο στην ταινία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης