Ενθουσιώδης υποδοχή για το αριστούργημα του Λέος Γιάνατσεκ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ένας προσωπικός θρίαμβος για την Έλενα Κελεσίδη, η οποία αποθεώθηκε για την ερμηνεία της στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Την Κυριακή 20 Μαΐου, στην κατάμεστη Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του αριστουργήματος του 20ού αιώνα Υπόθεση Μακρόπουλου, του σπουδαίου Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ, σε μουσική διεύθυνση Οντρέι Όλος και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εμβληματικό έργο του Γιάνατσεκ, το οποίο συνδυάζει το υπαρξιακό δράμα με το φανταστικό στοιχείο, μιλά για την ιστορία της διάσημης τραγουδίστριας Εμίλιας Μάρτυ, μιας κυρίας τριακοσίων ετών. Το μυστικό της αιώνιας νιότης της κρύβεται σε ένα ελιξίριο το οποίο παρασκεύασε τον 16ο αιώνα ο Κρητικός αλχημιστής Ιερώνυμος Μακρόπουλος, και το οποίο δοκίμασε πρώτα στην ίδια του την κόρη, την Ελίνα Μακροπούλου. Η Ελίνα έζησε όλους πάνω από τρεις αιώνες ως Ευγενία Μοντές, Έλζα Μύλλερ, Εκατερίνα Μίσκιν, Ελλιάν ΜακΓκρέγκορ, διατηρώντας μονάχα τα αρχικά γράμματα του πραγματικού της ονοματεπώνυμου.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς τοποθέτησε τη δράση του έργου στο «σπίτι του χρόνου», έναν άχρονο τόπο εγκλεισμού από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Με πολύτιμους συνεργούς την Εύα Μανιδάκη στα σκηνικά, την Ιωάννα Τσάμη στα κοστούμια, τον Λευτέρη Παυλόπουλο στους φωτισμούς, την Πατρίσια Απέργη στην κινησιολογία και την Έρι Κύργια στη δραματουργία, ο Χουβαρδάς κατάφερε να μεταδώσει στο κοινό την ασφυξία των ηρώων του έργου και τη δυσοίωνη προφητεία του Γιάνατσεκ, σύμφωνα με την οποία «το όνειρο της αιώνιας ζωής μετατρέπεται στον εφιάλτη του αιώνιου θανάτου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανταποκρινόμενοι στις σκηνικές οδηγίες του Γιάννη Χουβαρδά, αλλά και στις σχεδόν υπεράνθρωπες μουσικές απαιτήσεις του έργου, έδωσαν εξαιρετικές ερμηνείες. Για την Έλενα Κελεσίδη, το ντεμπούτο της στον ρόλο της Εμίλιας Μάρτυ ήταν ένα μεγάλο ρίσκο που εξελίχθηκε σε έναν αδιαμφισβήτητο προσωπικό θρίαμβο. Μαζί της οι Δημήτρης Πακσόγλου, Βαγγέλης Μανιάτης, Νίκος Στεφάνου, Άρτεμις Μπόγρη, Γιάννης Γιαννίσης, Χρήστος Κεχρής, Δημήτρης Σιγαλός, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Μιράντα Μακρυνιώτη, καθώς και ο ηθοποιός Ιερώνυμος Καλετσάνος στον βουβό ρόλο του Γιατρού, χειροκροτήθηκαν θερμά για τις ερμηνείες τους.

Ιδιαίτερο χειροκρότημα και επευφημίες έλαβε η Ορχήστρα της ΕΛΣ και ο Σλοβάκος αρχιμουσικός Οντρέι Όλος, για την ερμηνεία της απαιτητικής παρτιτούρας του Γιάνατσεκ.

Επόμενες παραστάσεις: Τετάρτη 23 και Παρασκευή 25 Μαΐου

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 35, 50, 55, 80 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ
Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ

Διαβάστε επίσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης