Οι έξι κορυφαίοι δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής που αποτελούν το δυναμικό συγκρότημα των ΤΑΚΙΜ μετά τη sold out εμφάνιση τους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Αθηνών, έρχονται για πρώτη φορά στο Gazarte από Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη!

Μια γοητευτική παράσταση-αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει επί σκηνής ο Λάμπρος Λιάβας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΤΑΚΙΜ, μαζί με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές Γιάννη Νιάρχο και Κατερίνα Τζιβίλογλου, ζωντανεύουν το «Καφέ-Αμάν Αμέρικα», το μουσικό έπος του Απόδημου Ελληνισμού!

Επίτιμοι καλεσμένοι στις παραστάσεις των Τακίμ στο Gazarte θα είναι ο «πατριάρχης» του λαϊκού κλαρίνου Πετρο-Λούκας Χαλκιάς (που έζησε στην Αμερική την περίοδο1960-1979), καθώς και ο σπουδαίος δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Νίκος Τατασόπουλος (γιος του περίφημου Γιάννη Τατασόπουλου – «Ντίλιγκερ» που άφησε εποχή στα κέντρα της Ομογένειας).

Στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, την εποχή του Μεσοπολέμου αλλά και μεταπολεμικά, άνοιξαν μουσικά καφενεία με πελάτες και μουσικούς όχι μόνον Έλληνες αλλά και Βαλκάνιους, Αρμένηδες, Εβραίους, Τούρκους και Άραβες, συνδυάζοντας στοιχεία από τις διάφορες παραδόσεις σ’ ένα ιδιότυπο και γοητευτικό χαρμάνι. Πολλοί υπήρξαν οι μουσικοί που έπαιξαν σ’ αυτά τα καφέ – αμάν της Ομογένειας και ηχογράφησαν στις ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες των ΗΠΑ. Επίσης, συχνά περιόδευαν σημαντικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα που έμεναν στην Αμερική για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπολογίζεται ότι, από το 1896 (που έγινε η πρώτη ηχογράφηση ελληνικού τραγουδιού) έως και τη δεκαετία του ’60, αποτυπώθηκαν στην ελληνική δισκογραφία στις Η.Π.Α. περισσότερα από 15000 τραγούδια όλων των ειδών! Στις ηχογραφήσεις αυτές, τα μικρασιάτικα συρτά και οι καρσιλαμάδες συναντούν κομμάτια από το μουσικό θέατρο. Ο ρυθμός του ζεϊμπέκικου μπλέκεται με τζαζίστικες συγκοπές. Οι βαλκανικές «χόρες», οι εβραϊκοί χοροί και οι ανατολίτικες μελωδίες συνυπάρχουν με τα σουίνγκ, ενώ το ούτι και το κανονάκι παίρνουν θέση δίπλα στην αμερικάνικη μπάντα των πνευστών, με το κλαρίνο να γεφυρώνει τη Σμύρνη με τη Νέα Ορλεάνη!

Έτσι, στο χωνευτήρι της Αμερικής, αυτές οι απρόσμενες μουσικές συναντήσεις προαναγγέλλουν το fusion και την έθνικ-τζαζ σχεδόν μισόν αιώνα πριν τα σύγχρονα μουσικά κοκτέιλ της παγκοσμιοποίησης!

Οι ΤΑΚΙΜ και η παρέα τους μας αποκαλύπτουν αυτό το σπάνιο και γοητευτικό ρεπερτόριο, που το φωτίζουν και το αναδεικνύουν μέσα από τις δυνατές αφηγήσεις του Λάμπρου Λιάβα, σπάνιο οπτικό υλικό και με την εξαιρετική δεξιοτεχνία της ομάδας και των επίτιμων καλεσμένων της!

Τακίμ – Καφέ αμάν Αμέρικα!

Τζαζ και …χιτζάζ από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο.
Και όπως λέει και το τραγούδι:
«Στην Αμερική, Ελλάδα σαν αγριόχορτο φύτρωσες κι εκεί!..»

TAKIM – Γιατί γλυκό μου Sweetheart?

Τζαζ και …χιτζάζ από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο

Special guests

Πετρο-Λούκας Χαλκιάς (κλαρίνο)

Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι)

GAZARTE MAIN STAGE

ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΡΟΥΑΡΙΟΥ & ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: A ζώνη: 20€ | Β ζώνη: 16€ | Γ ζώνη: 13€ | Όρθιοι: 10€

Οι τιμές στο ταμείο αυξάνονται κατά 2€

Ώρα έναρξης: 21.00

ΤΑΚΙΜ:

Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο),
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο),
Γιώργος Μαρινάκης (βιολί),
Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι),
Κώστας Μερετάκης (κρουστά)
Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο).

Επίτιμοι καλεσμένοι:

Πετρο-Λούκας Χαλκιάς (κλαρίνο)
Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι)
Τραγουδούν οι: Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου
Οπτικό υλικό : Γρηγόρης Φιλίδης
Καλλιτεχνική επιμέλεια-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης