Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ένας από τους πιο αυθεντικούς λαϊκούς τραγουδιστές με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του, υπηρετεί για περισσότερο από 30 χρόνια με συνέπεια το καλό λαϊκό τραγούδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτήν την περίοδο, ο εκλεκτός καλλιτέχνης εμφανίζεται με τον Παναγιώτη Λάλεζα στην ιστορική μουσική σκηνή εννέα όγδοα 9/8, η οποία άνοιξε καινούργια σελίδα και έχει πάει στην ιστορική γειτονιά του Θησείου.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος μίλησε στο zougla.gr για τη συνεργασία του με τον Παναγιώτη Λάλεζα και αναφερόμενος στην  ανταπόκριση του κόσμου, τόνισε πως η καλή μουσική ενώνει τις καρδιές μας.

Ακόμη αποκάλυψε τα μελλοντικά του σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του διαδρομή.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον Παναγιώτη Λάλεζα στην ιστορική μουσική σκηνή εννέα όγδοα. Πώς βλέπετε τη συνύπαρξη του λαϊκού τραγουδιού με το δημοτικό τραγούδι;

Τον Παναγιώτη Λάλεζα τον εκτιμώ και τον θαυμάζω για τη σπουδαία φωνή του αλλά και τις επιλογές του και τον τρόπο που τις υπηρετεί. Είναι από τους ελάχιστους που στηρίζουν ακέραια την παράδοση χωρίς να τη μολύνει με στοιχεία ξενόφερτα. Θυμάμαι στα γλέντια των παιδικών μου χρόνων να ακούγεται ο Καζαντζίδης και ο Γαβαλάς μαζί με τον Παπασιδέρη και τον Ρούκουνα. Αυτό μου έχει λείψει στα γλέντια του σήμερα και αυτό προσπαθούμε να αναβιώσουμε όντας βέβαια σημερινοί και με τραγούδια ωραία της γενιάς μας…



Ποια η ανταπόκριση του κόσμου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δέχτηκε την πρότασή μας όπως ακριβώς τη σκεφτήκαμε και με χαρά βλέπω τους ίδιους ανθρώπους να χορεύουν ζεϊμπέκικο και μετά καλαματιανό και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η καλή μουσική ενώνει τις καρδιές μας.

Έχετε συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες της χώρας μας. Αν και οι συνεργασίες ήταν όλες σημαντικές πείτε μας αν ξεχωρίζετε κάποια και γιατί;

Παπαδημητρίου: «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια», «Σκάκι». Κορακάκης «Σκέψη της τρελής» και πολλά άλλα, Θαλασσινός ένας δίσκος και πολλές εμφανίσεις με επιτυχία και πολλά αγάπη, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταμάτης Μεσημέρης, Μίκης Θεοδωράκης εφέτος στο Καλλιμάρμαρο, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία και πολλές άλλες γεμάτες έντονες αναμνήσεις…!

Έχετε μια σημαντική καριέρα και μια μεγάλη προσωπική δισκογραφία. Πώς νιώθετε κάνοντας αναδρομή στο μουσικό σας παρελθόν και σε όλα αυτά που έχετε πετύχει μέχρι τώρα;

Nιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη, ευτυχία,  χαρά και δικαίωση γιατί είμαι παρών με αξιώσεις χωρίς να έχω κάνει κάποιον συμβιβασμό που θα ήταν για εμένα άδικος ή που θα έπρεπε να προδώσω τις αρχές μου. Όλα αυτά βέβαια τα χρωστώ στην αγάπη και τη στήριξη του κόσμου που θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς.

Έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες ως τραγουδιστής; Σκεφθήκατε ποτέ να τα παρατήσετε;

Έχω εκνευριστεί και έχω στενοχωρηθεί πολλές φορές αλλά η πίστη και η εμπιστοσύνη κάποιων ανθρώπων δεν μου άφησαν περιθώρια για αρνητικές σκέψεις.

Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα και ποιο είδος τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο;

Τα πρώτα μου μουσικά ακούσματα ήταν πολυφωνική μουσική από την πατρίδα του πατέρα μου την Κεφαλλονιά και σχεδόν ταυτόχρονα λαϊκά τραγούδια. Πολλά και υπέροχα στην καλύτερη εποχή τους.

Πώς να μην συγκλονιστώ με τους ήχους του μπουζουκιού του Τσιτσάνη του Βαμβακάρη, του Παπαϊωάννου; Με τις φωνές του Καζαντζίδη, του Διονυσίου, του Αγγελόπουλου της Μπέλλου και τόσων άλλων;

Αυτό όμως που με χτύπησε κατευθείαν στην καρδιά ήταν ο ήχος του μπουζουκιού του Ζαμπέτα. Μου άλλαξε τη ζωή. Μου έδωσε διεξόδους…πολλές…Εκεί είναι η καρδιά μου!

Τα τελευταία χρόνια η δισκογραφία στην Ελλάδα φθίνει και έχει μεταφερθεί στο youtube. Tι αντίκτυπο έχει αυτό για τους δημιουργούς και για τους ερνηνευτές;

Μας ανάγκασε να σκεφτούμε με άλλο τρόπο για να φτάσουν τα τραγούδια μας στο κοινό. Για τους δημιουργούς είναι πολύ δύσκολο εκτός εταιρείας να εισπράξουν τα όποια ποσοστά. Για τους ερμηνευτές το δύσκολο είναι ότι επωμιζόμαστε όλα τα έξοδα της ηχογράφησης και της έκδοσης χωρίς προοπτική να τα εισπράξουμε από κάπου. Μπορεί από το youtube να πάρουμε κάποια ποσοστά μηδαμινά και σε βάθος χρόνου αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν παίρνουμε πίσω τα χρήματά μας. Είμαστε σε αναζήτηση λύσεων…

Πώς βλέπετε το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά στρέφονται σε μουσικά talent shows της τηλεόρασης αναζητώντας μία ευκαιρία να γίνουν γνωστά; Είχατε κάποια πρόταση να συμμετάσχετε ως κριτής σ’αυτά.

Οι κερδισμένοι σ΄αυτήν την υπόθεση είναι οι εταιρείες παραγωγής που εισπράττουν μεγάλα κέρδη χωρίς να πληρώνουν τους πρωταγωνιστές που είναι τα παιδιά που αναζητούν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Είχα από κάποια από τις πρώτες εκπομπές αλλά δεν τη δέχτηκα.

Τι σας βοηθάει στη ζωή να ισορροπείτε και να ξεπερνάτε τις δυσκολίες;

Οι αγαπημένοι μου άνθρωποι!

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας πορεία;

Να συνεχίσω να δημιουργώ με οδηγό μου τη συγκίνηση!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θέλω να εκδώσω ένα καταπληκτικό τραγούδι που μου έγραψε ο Γιώργος Μουκίδης!
Θα ήθελα επίσης να κάνουμε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι με τον Παναγιώτη Λάλεζα!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης