Η νέα δημιουργία του Γούντι Άλεν, «Café Society», με πρωταγωνιστές την Κρίστεν Στιούαρτ και τον Τζέσι Αϊζενμπεργκ, είναι η επίσημη ταινία έναρξης του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, που ανοίγει απόψε αυλαία στο Palais des Festivals et des Congrès.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κάννες υποδέχθηκαν τους πρώτους αστέρες της μεγάλης οθόνης σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της προβολής για τους εκπροσώπους του Τύπου της 46ης κατά σειρά ταινίας του Γούντι Άλεν «Café Society».

Για τρίτη φορά στην καριέρα του, ο Γούντι Άλεν ανοίγει με μια ταινία την αυλαία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα ταινία του διακεκριμένου σκηνοθέτη εκτυλίσσεται στην Αμερική της δεκαετίας του 1930 και θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού στο σημαντικό Φεστιβάλ.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής έχει οριστεί ο Αυστραλός σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ ενώ τις καρέκλες της κριτικής επιτροπής συμπληρώνουν δίπλα του οι Βανέσα Παραντί, Βαλέρια Γκολίνο, Μαντς Μίκελσεν, Λάζλο Νέμες, Αρνό Ντεπλεσάν, Καταγιούν Σαχαμπί και Ντόναλντ Σάδερλαντ.

Ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ διεκδικεί για τέταρτη φορά τον Χρυσό Φοίνικα με την ταινία «Julieta», ενώ ανάμεσα στους «αντιπάλους» του βρίσκεται ένας ακόμη γνώριμος του φεστιβάλ Καννών, ο Σον Πεν, ο οποίος είχε τιμηθεί με το βραβείο ερμηνείας για την ταινία «Παράφορα ερωτευμένοι» και συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση με τη νέα του σκηνοθεσία στην ταινία «The last face» με πρωταγωνιστές τον Χαβιέρ Μπαρδέμ και τη Σαρλίζ Θερόν.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος έχει υπάρξει οκτώ φορές υποψήφιος για τον Χρυσό Φοίνικα, παίρνει μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ με το «Paterson», μια ιστορία για έναν ποιητή και οδηγό λεωφορείου, στην περιοχή Paterson, του Νιου Τζέρσεϋ. Επιπλέον, στο μη διαγωνιστικό μέρος θα προβληθεί και η νέα του ταινία με τίτλο «Gimme Danger».

Ανάμεσα στις συμμετοχές του φετινού κινηματογραφικού φεστιβάλ, ξεχωρίζουμε τη νέα ταινία του ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, «The Salesman», η οποία γυρίστηκε στην ιρανική πρωτεύουσα και επικεντρώνεται σε ένα ζευγάρι που οδηγείται στη βία εξαιτίας της πίεσης από την ίδια την κοινωνία και το «I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς, όπου ένας μεσήλικας ξυλουργός απαιτεί τη συμβολή του κράτους πρόνοιας μετά τον τραυματισμό του. Στο φεστιβάλ επίσης θα διαγωνιστεί και η νέα δουλειά των αδερφών Νταρντέν, με τίτλο «La Fille Inconnue», όπου ένας γιατρός προσπαθεί να αποκαλύψει την ταυτότητα ενός ασθενούς που πέθανε, αφότου εκείνος αρνήθηκε τη θεραπεία του.

Η ελληνική συμμετοχή στο 69ο Φεστιβάλ Καννών αποτελείται από τον Θάνο Αναστόπουλο, ο οποίος μαζί με τον David Del Degan, σκηνοθετεί την ταινία «L’ultima Spiaggia» («Η Τελευταία Παραλία»). Μέσα από αυτήν, βλέπουμε τη ζωή και τις ιστορίες των παραθεριστών μιας δημοφιλούς παραλίας που βρίσκεται στην Τεργέστη, στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, όπου ένας τοίχος εξακολουθεί να χωρίζει τους άνδρες από τις γυναίκες.

Πρόκειται για μια ταινία γύρω από τα όρια, τις ταυτότητες και τις διακρίσεις, αλλά και τα κωμικοτραγικά στοιχεία που διέπουν την ανθρώπινη φύση.

Οι 21 ταινίες που διεκδικούν το Χρυσό Φοίνικα είναι οι εξής:

«Toni Erdmann», Maren Ade
«Julieta», Pedro Almodóvar
«American Honey», Andrea Arnold
«Personal Shopper», Olivier Assayas
«La Fille Inconnue», Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne
«Juste La Fin Du Monde», Xavier Dolan
«Ma Loute», Bruno Dumont
«Paterson», Jim Jarmusch
«Rester Vertical», Alain Guiraudie
«Aquarius», Kleber Mendonça Filho
«Mal De Pierres», Nicole Garcia
«I, Daniel Blake», Ken Loach
«Ma’ Rosa», Brillante Mendoza
«Bacalaureat», Cristian Mungiu
«Loving», Jeff Nichols
«The Handmaiden», Park Chan-Wook
«The Last Face», Sean Penn
«Sieranevada», Cristi Puiu
«Elle», Paul Verhoeven
«The Neon Demon», Nicolas Winding Refn

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης