Αν και οι ορμονικές αλλαγές μετά τη εμμηνόπαυση προκαλούν παρόμοια συμπτώματα σε πολλές γυναίκες, οι πολιτισμικές διαφορές φαίνεται ότι μπορούν ακόμα να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα βιώνουν αυτό το στάδιο της ζωής τους.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 8.200 άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική, βρέθηκε ότι ενώ τα παράπονα των συμμετεχόντων σχετικά με την επίδραση της εμμηνόπαυσης στη σεξουαλική τους ζωή και τις σχέσεις τους ήταν παρόμοια, σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των εθνικοτήτων σχετικά με το μέγεθος της σοβαρότητας των τυπικών συμπτωμάτων, όπως είναι η κολπική ξηρότητα, οι εξάψεις και η πρόσληψη βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στις κοινωνίες στις οποίες η ηλικία είναι άξια σεβασμού και οι μεγαλύτερες γυναίκες θεωρούνται σοφότερες, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι σαφώς λιγότερο ενοχλητικά. Στις κοινωνίες, όμως, που η αύξηση της ηλικίας δεν εκτιμάται το ίδιο, πολλές γυναίκες συνδέουν την εμμηνόπαυση με τη γήρανση και τα συμπτώματά της μπορεί να τις καταβάλλουν.

Οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση όταν σταματά η έμμηνος ρύση, συνήθως από τα 45 έως τα 55. Καθώς οι ωοθήκες μειώνουν σταδιακά την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, στο χρονικό διάστημα κοντά στην εμμηνόπαυση οι γυναίκες μπορεί να έχουν συμπτώματα, όπως είναι η ανωμαλία του κύκλου, η κολπική ξηρότητα, οι αλλαγές στη διάθεση και η αϋπνία.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την ανάλυσή τους σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55-65 και σε άνδρες που έχουν σχέση με γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Σουηδίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδιασμός της μελέτης αρχικά στόχευε στην εκτίμηση της επίδρασης της κολπικής ατροφίας στις σχέσεις των γυναικών. Η κολπική ατροφία μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως ξηρότητα, ερεθισμό, κνησμό ή πόνο. Τα διαδικτυακά ερωτηματολόγια που χορηγήθηκαν όμως διερεύνησαν και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και έδωσαν στους ερευνητές τη δυνατότητα να εξετάσουν εάν η σοβαρότητα των δυσκολιών αυτών ανταποκρινόταν σε αυτό που περίμεναν ότι θα βιώσουν.

Η κολπική ξηρότητα βρέθηκε να είναι το κύριο παράπονο ανδρών και γυναικών ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του βασικού σκοπού της μελέτης. Πιο συχνά, μάλιστα, αναφέρθηκε στον Καναδά από το 85% των γυναικών και το 81% των ανδρών, ενώ λιγότερο παραπονέθηκαν για κολπική ξηρότητα οι Ιταλοί, με το 65% των γυναικών και το 61% των ανδρών να κάνουν αναφορά σε αυτή.

Παράλληλα, πολλά από τα μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα ήταν πιο συχνά στις γυναίκες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, και λιγότερο συχνά στις γυναίκες της Σουηδίας και της Ιταλίας, αν και η μελέτη βρήκε ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Καναδοί άνδρες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν τα συμπτώματα των συντρόφων τους σε σύγκριση με τους άλλους.

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες παραπονούνταν περισσότερο για τις αλλαγές διάθεσης και τον πόνο κατά τη συνουσία, ενώ οι γυναίκες ενοχλούνταν περισσότερο από τη διαταραχή του ύπνου και την πρόσληψη βάρους.

Οι γυναίκες που κατοικούσαν στη Δανία, στη Σουηδία και τη Νορβηγία ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι το πέρασμα στην εμμηνόπαυση ήταν καλύτερο από αυτό που περίμεναν, ενώ οι συμμετέχουσες που έμεναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στη Γαλλία έβρισκαν την εμμηνόπαυση χειρότερη από αυτό που περίμεναν.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα συμπτώματα μπορεί να μην αντανακλούν τις εμπειρίες ενός πληθυσμού μεγάλου εύρους, διότι ο σχεδιασμός έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιλεγούν συμμετέχοντες που παραπονούνταν για κολπικό πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη. Οι πολιτισμικές διαφορές, ωστόσο, που επισημάνθηκαν από τη μελέτη υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορές στη διατροφή, στη φυσική δραστηριότητα, στις στάσεις απέναντι στην ηλικία και στις προσδοκίες από την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσουν το πώς τα άτομα βιώνουν τελικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Αν τα συμπτώματα αυτά οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο σε ορμονικές αλλαγές, θα υπήρχε μεγαλύτερη ομοιογένεια στην εμπειρία της εμμηνόπαυσης.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται άμεσα με τη μείωση των οιστρογόνων είναι οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση, η κολπική ξηρότητα και η αϋπνία, και για αυτό άλλωστε οι ερευνητές δεν εκπλήσσονται που αποτελούσαν τα κύρια παράπονα των συμμετεχόντων. Τονίζουν, όμως, ότι οι πολιτισμικές διαφορές επηρεάζουν τα άτομα στην αξιολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.

Το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζει μια γυναίκα είναι σημαντικό για την κατανόηση και την εμπειρία της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Εξετάζοντας τις διαφορετικές εθνικότητες οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι διαφορές στην αναφορά των συμπτωμάτων μπορούν να αποδοθούν σε γλωσσικές διαφορές, στην πολιτισμική διαμόρφωση προσδοκιών αναφορικά με την εμμηνόπαυση, στην επίδραση της εκάστοτε κουλτούρας στους ρόλους του φύλου, καθώς και στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των χωρών.

Πηγή: Reuters

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης