Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας φινλανδικής μελέτης, οι νέοι 20-25 ετών που γεννήθηκαν πρόωρα είναι λιγότερο πιθανό να διατηρούν μια ερωτική σχέση ή να είναι σεξουαλικά ενεργοί σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που γεννήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της κύησης

Οι νεαροί αυτοί ενήλικες μάλιστα είναι λιγότερο πιθανό να θεωρούν τους εαυτούς τους σεξουαλικά ελκυστικούς και οι περισσότεροι από αυτούς μένουν ακόμα στο πατρικό τους σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι τα άτομα που γεννήθηκαν πρόωρα είναι ίσως περισσότερο προσεκτικά και λιγότερο ριψοκίνδυνα από τα άτομα που γεννήθηκαν μετά από μια τελειόμηνη κύηση. Οι φιλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δικά τους ευρήματα συμφωνούν με τα προηγούμενα με την έννοια ότι η μικρότερη πιθανότητα εμπλοκής σε μια ρομαντική σχέση μπορεί να σχετίζεται με την αποφυγή καταστάσεων και συμπεριφορών που ενέχουν κινδύνους.

Η εγκυμοσύνη φυσιολογικά διαρκεί 40 εβδομάδες και τα μωρά που γεννιούνται μετά τις 37 εβδομάδες θεωρούνται τελειόμηνα. Στις εβδομάδες αμέσως μετά τον τοκετό, τα πρόωρα έχουν συχνά δυσκολία στην αναπνοή και την πέψη της τροφής. Κάποια βρέφη μάλιστα που γεννήθηκαν πρόωρα μπορεί να εμφανίσουν μακροπρόθεσμες δυσκολίες, όπως είναι διαταραχές στην όραση ή την ακοή, οι δυσκολίες στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, καθώς και τα κοινωνικοσυμπεριφορικά προβλήματα.
Για να διερευνήσουν οι ερευνητές τις προοπτικές της ερωτικής ζωής των ατόμων που γεννήθηκαν πρόωρα στην ενήλικη ζωή τους, ζήτησαν τη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων από Φιλανδούς που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1985 και το 1989. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 23 έτη.

Σε γενικές γραμμές, οι 149 από τους συμμετέχοντες είχαν γεννηθεί πρόωρα, πριν τη συμπλήρωση των 34 εβδομάδων, οι 248 γεννήθηκαν μεταξύ των 34 και των 37 εβδομάδων και οι 356 γεννήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της κύησης, δηλαδή μετά τις 37 εβδομάδες. Αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ της 34ης και της 37ης ήταν 20% λιγότερο πιθανό να έχουν συνάψει μια ρομαντική σχέση και 24% λιγότερο πιθανό να έχουν κάνει σεξ σε σύγκριση με αυτούς που γεννήθηκαν μετά τη 37η. Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και για όσους γεννήθηκαν πριν από την 34η εβδομάδα. Οι ερευνητές μάλιστα παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες που γεννήθηκαν πρόωρα δεν είχαν φύγει ποτέ από το πατρικό τους σπίτι , αλλά η διαφορά αυτή δεν παρέμεινε στατιστικά σημαντική όταν έγινε ο έλεγχος για την επίδραση άλλων παραγόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν πόσο σεξουαλικά ελκυστικοί είναι με τη βοήθεια μιας 10βάθμιας κλίμακας, η μέση βαθμολογία που συγκέντρωσαν όσοι γεννήθηκαν μετά τη 37η εβδομάδα ήταν 6.9, ενώ στην περίπτωση αυτών που γεννήθηκαν μεταξύ της 34ης και της 27ης και πριν τη 34η ήταν 6.5 και 6.2 αντίστοιχα.

Τα ευρήματα δείχνουν πως οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό δεν περιορίζονται στις περιπτώσεις πολύ σοβαρής προωρότητας και μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε άτομα που έχουν γεννηθεί μια η δύο εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της κύησης.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή διεξήχθη στη Φινλανδία, όπου τα παιδιά που γεννιούνται έχουν πολλά πλεονεκτήματα και εφόδια, τα οποία, στο σύνολό τους, δεν παρέχονται σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, είναι πολύ λίγα τα παιδιά στη Φινλανδία που ζουν στη φτώχεια και η πολιτεία παρέχει στους γονείς γενναιόδωρα επιδόματα για την ανατροφή τους, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη ανάπτυξη των πρόωρων βρεφών. Άλλωστε, το κοινωνικοοικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο της μητέρας θεωρείται από τους ειδικούς ένας από τους καλύτερους προγνωστικούς παράγοντες για τη φυσιολογική ανάπτυξη των πρόωρων νεογνών.

Ένα πρόωρο νεογνό που γεννιέται από μια φτωχή μητέρα στις ΗΠΑ η οποία χρειάζεται να κάνει πάνω από μια δουλειές και δεν μπορεί να στηρίξει επαρκώς τη φροντίδα του παιδιού της, μάλλον θα τα καταφέρει λιγότερο καλά από ένα πρόωρο βρέφος που γεννιέται στο ευνοϊκότερο φινλανδικό περιβάλλον.

Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση είναι πολλά τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βελτιώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης του πρόωρου βρέφους τους. Στις εβδομάδες μετά τον τοκετό τα πρόωρα μπορεί να επωφελούνται από την επαφή δέρμα με δέρμα, το θηλασμό, και το απαλό άγγιγμα που δεν τα διεγείρει πολύ. Παράλληλα, το ψιθύρισμα και η μίμηση των ήχων του και των κινήσεων τους, βοηθά στη βελτίωση της επαφής των μωρών με το περιβάλλον και την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Οι Φιλανδοί ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα τους δεν σημαίνουν ότι τα πρόωρα νεογνά θα εξελιχτούν σε δυστυχισμένους ενήλικες. Αυτό που η έρευνα έχει μέχρι στιγμής αποκαλύψει είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα, ως ενήλικες αποφεύγουν τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και είναι περισσότερο ντροπαλοί και φοβισμένοι. Από την άλλη, όμως, βλέπει κανείς πολύ συχνά ότι τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν και καταφέρνουν να ζουν μια καλή ζωή η οποία δίνει χαρά και ικανοποίηση τόσο στα ίδια και όσο και στους γονείς τους.

Πηγή : foxnews.com

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης