Η πορνογραφία φαίνεται να ενεργοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα στους χρήστες της, με τον ίδιο τρόπο που τα ναρκωτικά ενεργοποιούν την εγκεφαλική δραστηριότητα στους χρήστες ουσιών. Αυτό όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν σημαίνει ότι το πορνό είναι απαραίτητα εθιστικό.

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας στους 25 ενηλίκους εμφανίζει καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, η οποία είναι γνωστή και ως σεξουαλικός εθισμός. Πρόκειται για μια εμμονή στις σεξουαλικές σκέψεις, τα αισθήματα ή τις συμπεριφορές που το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάχρηση της πορνογραφίας είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατάστασης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τόσο την προσωπική ζωή όσο και την εργασία του ατόμου, καθώς και να δημιουργήσει αίσθημα δυσφορίας και ντροπής.

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τη σεξουαλική δραστηριότητα 19 ανδρών με καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά και τη σύγκρινε με αυτή 19 εθελοντών. Η έκθεση των συμμετεχόντων στην ομάδα των ασθενών στο πορνό είχε αρχίσει σε νεαρότερες ηλικίες και η χρήση ήταν πιο συχνή σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα των εθελοντών.

Οι ασθενείς ήταν όλοι άτομα με εμφανή δυσκολία στον έλεγχο της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς, γεγονός που είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή τους και στις σχέσεις τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν αρκετές ομοιότητες, μάλιστα, με τις επιπτώσεις που έχει η κατάχρηση ουσιών στα άτομα που είναι εθισμένα σε αυτές. Μετά την παρατήρηση αυτή γεννήθηκε το ερώτημα εάν οι ομοιότητες αυτές αντανακλώνται και σε εγκεφαλικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές λοιπόν, κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων με τη μέθοδο της λειτουργικής μαγνητικής νευροαπεικόνισης, ενώ παρακολουθούσαν ολιγόλεπτα βίντεο με σεξουαλικό ή αθλητικό περιεχόμενο. Βρέθηκε ότι τρεις συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές ήταν πιο ενεργές στους εγκεφάλους των ατόμων που εμφάνιζαν το λεγόμενο σεξουαλικό εθισμό, σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές.

Οι τρεις αυτές περιοχές, το κοιλιακό ραβδωτό σώμα, η ραχιαία επιφάνεια του προσθίου τμήματος της έλικας του προσαγωγίου και η αμυγδαλή, ενεργοποιούνται, επίσης, στους εθισμένους χρήστες ουσιών όταν εκτίθενται στην ουσία. Το κοιλιακό ραβδωτό σώμα εμπλέκεται στη διαδικασία του κίνητρου και της ανταμοιβής, η ραχιαία επιφάνεια του πρόσθιου τμήματος της έλικας του πρασαγωγίου εμπλέκεται στην αναμονή της ανταμοιβής και την έντονη επιθυμία του φαρμάκου και τέλος, η αμυγδαλή βοηθά στην επεξεργασία της σημαντικότητας των γεγονότων και των συναισθημάτων.

Οι ερευνητές επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τους την πεποίθηση που θέλει τους εθισμένους χρήστες ουσιών να αναζητούν την ουσία επειδή τη θέλουν και όχι επειδή απολαμβάνουν από αυτή, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν το επίπεδο της σεξουαλικής τους επιθυμίας ενώ έβλεπαν τα video και να πουν ποσό τους άρεσαν. Οι ασθενείς με τη σεξουαλική καταναγκαστική συμπεριφορά είχαν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας κατά την έκθεσή τους στα video, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα απόλαυσαν περισσότερο.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι αν και τα ευρήματά τους είναι ενδιαφέροντα, δεν αρκούν για να λειτουργήσουν ως κριτήρια διάγνωσης του σεξουαλικού εθισμού. Χρειάζεται περεταίρω έρευνα για την κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στη σεξουαλική καταναγκαστική συμπεριφορά και τον εθισμό στις ουσίες.
 
Πηγή : reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης