Μια πρόσφατη μελέτη σε ποντικούς έδειξε ότι η έκθεση του εμβρυϊκού ορχικού ιστού στο αναλγητικό ακεταμινοφένη μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης. Πιο συγκεκριμένα, τα εργαστηριακά ευρήματα δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες που παίρνουν το φάρμακο για μια ημέρα δε θα έχουν επιπτώσεις στο έμβρυο, αλλά η συνεχής λήψη του για πολλές ημέρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα των άρρενων απογόνων.

Οι συγγραφείς σημειώνουν πως οι κίνδυνοι της μειωμένης τεστοστερόνης για τα άρρενα έμβρυα περιλαμβάνουν την εκδήλωση συχνά εμφανιζόμενων συγγενών διαταραχών του ανδρικού γεννητικού συστήματος όπως είναι η κρυψορχία, μια κατάσταση κατά την οποία οι όρχεις δεν κατεβαίνουν στο όσχεο και ο υποσπαδίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική θέση του ουρηθρικού στομίου. Η μειωμένη τεστοστερόνη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων και μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων στην ενήλικη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται να συμπληρώσουν έναν όγκο δεδομένων που καταδεικνύουν ότι η παρατεταμένη χρήση ακεταμινοφένης στην κύηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής στο αναπαραγωγικό σύστημα των άρρενων απογόνων. Είναι σημαντικό λοιπόν, οι έγκυες να ενθαρρύνονται από τους επαγγελματίες υγείας έτσι ώστε να ακολουθούν τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες, το παυσίπονο θα πρέπει να λαμβάνεται στη μικρότερη δυνατή αποτελεσματική δόση και για το μικρότερο δυνατό διάστημα.

Οι ερευνητές για να εξετάσουν την επίδραση της ακεταμινοφένης, γνωστής επίσης και ως παρακεταμόλης, στην παραγωγή τεστοστερόνης, μεταμόσχευσαν ανθρώπινο ορχικό ιστό σε ευνουχισμένα ποντίκια. Με τον τρόπο αυτό ξεπέρασαν τους περιορισμούς του παραδοσιακού πειραματικού μοντέλου σε ζώα που δε θα επέτρεπε την εκτίμηση της μείωσης της τεστοστερόνης στα αγέννητα αγόρια και τη σύνδεση της με την έκθεση των εγκύων στο παυσίπονο. Με τη χρήση του μοσχεύματος λοιπόν κατάφεραν να έχουν ένα μοντέλο ανάπτυξης ανθρώπινου ορχικού ιστού. Ο ανθρώπινος εμβρυικός ορχικός ιστός που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη δόθηκε από γυναίκες που είχαν προχωρήσει σε διακοπή κύησης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα ποντίκια με το μόσχευμα που λάμβαναν 3 φορές την ημέρα για 7 ημέρες μια δόση ακεταμινοφένης ανάλογη της ανθρώπινης, 20mg για κάθε κιλό του σωματικού βάρους, εμφάνισαν μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης του αίματος κατά 45% ενώ το βάρος των σπερματικών τους πόρων μειώθηκε κατά 18% σε σύγκριση με τα ποντίκια που λάμβαναν placebo.
Οι σπερματικοί πόροι εκκρίνουν το μεγαλύτερο μέρος του σπερματικού υγρού και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το βάρος τους σαν ένα βιοδείκτη της έκθεσης στη τεστοστερόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση στο αναλγητικό όμως για μια μόνο ημέρα δε βρέθηκε να επηρεάζει την παραγωγή της τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως αν και είναι ακόμα νωρίς για γνωρίζει κανείς πόσο εφαρμόσιμα είναι τα ευρήματα τους στην πρακτική της χρήσης των αναλγητικών, συνιστούν σίγουρα μια προειδοποίηση κατά της εκτεταμένης χρήσης τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χρειάζεται περαιτέρω ερεύνα για την κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο η ακεταμονιφένη μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης στα άρρενα έμβρυα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αυτά οφείλουν να λειτουργήσουν σαν υπενθύμιση του ότι μια έγκυος γυναίκα πρέπει πάντα να συμβουλεύεται τον ιατρό της σχετικά με την αντιμετώπιση του πόνου ή του πυρετού και στέλνουν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οι έγκυες δεν μπορούν να κάνουν παρατεταμένη χρήση αναλγητικών.

Τονίζεται βέβαια ότι ο πυρετός κατά η διάρκεια της κύησης μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εμβρύου κι έχει βρεθεί να συνδέεται με αυξημένα ποσοστά συγγενών καρδιοπαθειών και δισχιδούς ράχης, με αποτέλεσμα κάποιες δόσεις ακεταμονιφένης να είναι συχνά απαραίτητες.

Η συμβουλή λοιπόν στις έγκυες είναι να αποφεύγουν την κατάχρηση των αναλγητικών, αλλά όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα όπως πυρετός ή ισχυρός πόνος για την αντιμετώπιση του οποίου, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα λάμβαναν ακεταμινοφένη, να αναζητούν άμεσα τη συμβουλή του ιατρού τους.

Πηγή : medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης