Οι παίκτες της ομάδας του Καμερούν κατάφεραν να επιτύχουν μόνο μία φορά γκολ καθ’ όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ.

Οι παίκτες της εν λόγω ομάδας καθώς και αυτοί πέντε ακόμα ομάδων που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση ανέφεραν ότι είχαν δεχτεί συστάσεις για αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου, με την ελπίδα ότι η σεξουαλική αποχή θα ενίσχυε με κάποιον τρόπο την αθλητική τους επίδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως φαίνεται όμως, η πρακτική αυτή δεν ωφέλησε πραγματικά την πορεία των ομάδων στο Μουντιάλ.

Συγκεκριμένα, η σεξουαλική αποχή εφαρμόστηκε με πρωτοβουλία των προπονητών της Βοσνίας, του Καμερούν, της Χιλής, της Γκάνα, του Μεξικού και της Νότιας Κορέας, αλλά από αυτές μόνο οι ομάδες της Χιλής και του Μεξικού κατάφεραν να περάσουν στη φάση των «16».

Η πεποίθηση ότι η σεξουαλική αποχή βοηθά την αθλητική επίδοση είναι σε ισχύ εδώ και δεκαετίες και ακόμα και ο Muhammad Ali ανέφερε ότι την εφάρμοζε πριν από τους αγώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να την τεκμηριώνουν.

Ενδεχομένως, η πεποίθηση αυτή σχετίζεται με την ιδέα που υποστηρίζει ότι η τεστοστερόνη και η επιθετικότητα συνδέονται. Κάποιοι, μάλιστα, συμπεραίνουν ότι κατά την εκσπερμάτιση τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται. Οι επιστήμονες, όμως, στο σημείο αυτό απαντούν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Αν λοιπόν κάποιος ξεκινήσει με αφετηρία τη σχέση μεταξύ της τεστοστερόνης και της επιθετικότητας, ίσως θα ήταν πιο λογικό να συστήνεται η σεξουαλική δραστηριότητα πριν από τον αγώνα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αναφορικά με τη γενική εικόνα της επίδοσης υπάρχουν δεδομένα που τεκμηριώνουν πως η σεξουαλική πράξη μπορεί να ενισχύσει διάφορες παραμέτρους της επίδοσης των αθλητών, αρκεί να μην πραγματοποιείται αμέσως πριν από τον αγώνα.

Η σεξουαλική πράξη απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες λειτουργούν σαν το φυσικό αναλγητικό του σώματος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση των αθλητών που έχουν άγχος πριν από τα ματς.

Τι συμβαίνει όμως, εάν προκληθεί μεγάλη θερμιδική απώλεια πριν από τον αγώνα; Εδώ οι επιστήμονες απαντούν ότι κατά τη σεξουαλική πράξη δεν δαπανάται η ενέργεια που πολλοί θέλουν να πιστεύουν και η θερμιδική απώλεια δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια με αυτή που επιτυγχάνεται με μια προπόνηση στο γυμναστήριο. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια μιας τυπικής σεξουαλικής πράξης οι θερμίδες που χάνονται αντιστοιχούν σε αυτές που έχει ένα βρασμένο αβγό.

Πηγή : abcnews

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης