Το αντισυλληπτικό χάπι είναι ένα από τα πιο διάσημα μέσα αντισύλληψης για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε την επίπτωση του στη γυναίκεια σεξουαλική επιθυμία.
 
Πιο συγκεκριμένα, η νέα μελέτη προτείνει ότι παράγοντες, όπως είναι η χρονική διάρκεια της σχέσης, έχουν πολύ πιο σημαντική επίδραση στη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας σε σύγκριση με τον τύπο αντισύλληψης που χρησιμοποιείται.

Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφεραν το 2012 ότι το 62% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας χρησιμοποιούσαν κάποιο μέσο αντισύλληψης. Από αυτές το 28% λάμβαναν το χάπι καθιστώντας το τη πιο δημοφιλή αντισυλληπτική μέθοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την κοινή πεποίθηση ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τη γυναίκεια libido, τα ευρήματα των μελετών που το υποστηρίζουν είναι ανάμικτα και δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα. Σύμφωνα μάλιστα με μια ανασκόπηση των σχετικών μελετών αναδείχθηκε ότι η μελέτη της επίδρασης των αντισυλληπτικών στη γυναικεία libido είναι ανεπαρκής. Το κενό αυτό λοιπόν ήρθε να καλύψει η νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστήμιου του Kentucky και της Indiana. Τα ευρήματα τους δημοσιευτήκαν στο The Journal of Sexual Medicine.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δυο διαφορετικές μελέτες οι οποίες εξέτασαν την επίδραση διαφορετικών αντισυλληπτικών μέτρων στη γυναίκεια σεξουαλική επιθυμία. Η μελέτη εξέτασε επίσης τη σεξουαλική επιθυμία των συντρόφων που λάμβαναν αντισυλληπτικά.

Πιο συγκεκριμένα η πρώτη μελέτη εξέτασε την επίδραση των αντισυλληπτικών σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια με διαφορετικές διάρκειες σχέσης, ενώ η δεύτερη μελέτησε την επίδραση των αντισυλληπτικών σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που διατηρούσαν μακροχρόνια σχέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την εξέταση της σεξουαλικής επιθυμίας χρησιμοποιήθηκε εξειδικευμένο ψυχομετρικό εργαλείο ( Sexual Desire Inventory -SDI), το οποίο περιέχει 14 ερωτήσεις. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι τύποι αντισύλληψης χωρίστηκαν από τους ερευνητές σε τρεις κατηγορίες, την ορμονική αντισύλληψη από το στόμα, την ορμονική αντισύλληψη άλλου τύπου καθώς και τη μη ορμονική αντισύλληψη. Σε γενικές γραμμές, οι ερευνητές εξέτασαν τη σεξουαλική επιθυμία σε περισσότερα από 900 άτομα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν μη ορμονική αντισύλληψη ανέφεραν υψηλότερη libido η οποία δε σχετιζόταν με το σύντροφό τους, ενώ οι γυναίκες που λάμβαναν ορμονικό τύπο αντισύλληψης ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας που σχετιζόταν με το σύντροφό τους. Η σεξουαλική επιθυμία των ανδρών δε βρέθηκε να επηρεάζεται από τον τύπο αντισύλληψης που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες. Όταν όμως οι ερευνητές ελέγξαν την επίδραση άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία όπως είναι η διάρκεια της σχέσης και η ηλικία, οι παραπάνω διάφορες δεν ήταν πλέον στατιστικά σημαντικές. Αυτό σημαίνει ότι οι παράγοντες αυτοί έχουν πιο σημαντική επίδραση στη σεξουαλική επιθυμία σε σύγκριση με τον τύπο του αντισυλληπτικού που χρησιμοποιείται.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη να καταρριφθεί ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο η λήψη αντισυλληπτικών μειώνει την libido. Επισημαίνουν μάλιστα ότι κάποιες φορές οι γυναίκες αναζητούν μια εξήγηση της μείωσης της σεξουαλικής τους επιθυμίας η οποία δεν είναι σταθερή σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Τα ευρήματα είναι ξεκάθαρα, η λήψη αντισυλληπτικού δεν μπορεί να εξηγήσει την απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας. Για το λόγο αυτό οι ερευνητές τώρα διερευνούν την επίδραση άλλων παραγόντων στη γυναίκεια σεξουαλική επιθυμία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης