Συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο DNA των ανδρών με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη έχει βρεθεί ότι παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη της νόσου από αυτόν που αρχικά πίστευαν οι ειδικοί. Οι ερευνητές ευελπιστούν το εύρημα αυτό να αλλάξει τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία και να ανοίξει το δρόμο για τη χρήση φαρμάκων που χορηγούνται σε άλλους τύπους καρκίνου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο the New England Journal of Medicine και εξέτασε τις κληρονομούμενες μεταλλάξεις στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την επιδιόρθωση του DNA. Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι οι μεταλλάξεις αυτές συμβαίνουν πιο συχνά στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Η νέα μελέτη, όμως, έδειξε πως τα γονίδια αυτά είναι συχνότερα σε μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, σε αυτούς με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι πάνω από το 10% των ανδρών με επιθετικό καρκίνο του προστάτη είχε κληρονομούμενες μεταλλάξεις στα γονίδια που ότι ήταν υπεύθυνα για την επιδιόρθωση του DNA, όπως είναι τα BRCA1 and BRCA2, τα οποία παράγουν πρωτεΐνες που καταστέλλουν τη δημιουργία όγκων. Τα γονίδια αυτά βοηθούν στη διατήρηση της ακεραιότητας του γενετικού κώδικα. Εάν μεταλλαχθούν το DNA είναι λιγότερο πιθανό να επιδιορθωθεί σωστά και αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.
Μεταλλάξεις στα BRCA1 και BRCA2 έχουν ήδη συνδεθεί με την αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του γυναικείου μαστού και των ωοθηκών. Είναι υπεύθυνα όμως μονό για το 20-25% όλων των κληρονομούμενων καρκίνων του προστάτη. Αν και ο ρόλος αυτών των γονίδιων στην εμφάνιση καρκίνου ήταν ήδη γνωστός, η επίδρασή τους στο μεταστατικό καρκίνο του προστάτη δεν είχε εξολοκλήρου αναγνωρισθεί.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 11.8% των ανδρών με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, ανεξάρτητα από την ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού, έφερε μεταλλάξεις σε ένα από τα 20 γονίδια που είναι υπεύθυνα για την επιδιόρθωση του DNA, 4 φόρες πάνω δηλαδή από το ποσοστό που βρέθηκε στο γενικό πληθυσμό και δυο φόρες πάνω από το ποσοστό των ανδρών με εντοπισμένο καρκίνο του προσιτή.

Η πιο συχνή μετάλλαξη βρέθηκε στο BRAC2. Οι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη ήταν 18 φόρες πιο πιθανό να έχουν μετάλλαξη στο BRCA2 σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς καρκίνο του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία των ευρημάτων για τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη καθώς η πληροφορία αυτή μπορεί να βάλει σωστές προτεραιότητες στη θεραπευτική αντιμετώπιση. Επίσης είναι κάλο τα οικογενειακά μέλη να γνωρίζουν εάν έχουν κληρονομήσει ένα γονίδιο που θα αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, έτσι ώστε η έγκαιρη ενημέρωση να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η μελέτη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για άλλα θεραπευτικά σχήματα που χορηγούνται σε άλλου τύπου καρκίνους. Οι αναστολείς PARP και τα πλατινούχα φάρμακα χρησιμοποιούνται ήδη σε καρκίνους ασθενών που έχουν μεταλλάξεις στα γονίδια επιδιόρθωσης του DNA.

Οι αναστολείς PARP( poly (ADP-ribose) polymerase) εμποδίζουν το ενζυμο PARP να επιδιορθώσει το DNA των καρκινικών κύτταρων με αποτέλεσμα σταδιακά να τα σκοτώνουν.

Τα πλατινούχα φάρμακα ( cisplatin, carboplatin, oxaliplatin) επίσης εμποδίζουν την επιδιόρθωση του DNA των καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα να οδηγούν στην αργή καταστροφή τους. Τα αποτελέσατε της νέας αυτής μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έγκριση των πλατινούχων φαρμάκων και των αναστολέων PARP για την αντιμετώπιση του μεταστατικού προστατικού καρκίνου βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης