Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι περισσότεροι άνδρες που υποβάλλονται σε χειρουργείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, μπορούν να διατηρήσουν την ικανότητα τους να φτάνουν σε οργασμό, εάν το χειρουργείο ολοκληρωθεί χωρίς να μετακινηθούν τα νεύρα που περιβάλλουν τον προστατικό αδένα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 408 άνδρες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας. Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να φτάσουν σε οργασμό πριν το χειρουργείο και η ικανότητα τους αυτή επανεκτιμήθηκε μετά από ένα μέσο διάστημα 3 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς το 91% των ανδρών διατήρησε την ίδια ικανότητα επίτευξης οργασμού μετά το χειρουργείο στην περίπτωση που τα νεύρα και από τις δυο πλευρές, ήταν καθαρά από καρκίνο και δεν προκληθήκαν βλάβες, ή καταστροφές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Στην περίπτωση που τα νεύρα διατηρήθηκαν ακέραια από τη μία μόνο πλευρά το παραπάνω ποσοστό πέφτει στο 81%, ενώ φτάνει στο 61% αν τα νεύρα δεν καταφέραν να σωθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους. Αν οι χειρουργοί δεν κατάφερναν να σώσουν τα νεύρα, επιχειρούσαν τη μέθοδο της νευρικής αναδόμησης, ενώνοντας τα άκρα των νεύρων που είχαν υποστεί τη βλάβη.

Η ύπαρξη του οργασμού έχει μεγάλη επίδραση στην ικανοποίηση από το σύνολο της σεξουαλικής εμπειρίας και οι διαταραχές του οργασμού σχετίζονται με σημαντική μείωση της φυσικής και συναισθηματικής ικανοποίησης. Μπορεί επίσης να έχουν σαν συνέπεια την αποφυγή του σεξ από τους άνδρες, προβλήματα στις σχέσεις των ζευγαριών ακόμα και τη διάλυση τους.

Το ανοιχτό χειρουργείο ριζικής προστατεκτομής, είναι γνωστό πως βλάπτει περισσότερα πυελικά νεύρα σε σχέση με το λαπαροσκοπικό. Στην παρούσα μελέτη μάλιστα βρέθηκε πως μόλις το 22% των ασθενών που έκαναν το ανοιχτό χειρουργείο διατήρησαν την οργασμική τους λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους 408 ασθενείς που έκαναν το λαπαροσκοπικό χειρουργείο το 54% ήταν κάτω από 60 ετών ενώ η μέση ηλικία ήταν 60. Παράλληλα όλοι είχαν βαθμολογία πάνω από 60 στο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της στυτικής λειτουργίας, καθώς επίσης μπορούσαν να κάνουν σεξ και να φτάσουν σε οργασμό πριν το χειρουργείο.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης έδειξαν πως οι άνδρες που ήταν κάτω από 60 ετών και που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο ριζικής προστατεκτομής, κατά το οποίο διασώθηκαν τα νεύρα κι από τις δύο πλευρές του αδένα, είναι πιο πιθανό να απολαμβάνουν την ίδια ικανότητα επίτευξης οργασμού με αυτή που είχαν πριν το χειρουργείο, σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργείο που έβλαψε τα νεύρα γύρω από τον προστάτη.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά την επίδραση της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας, στη λειτουργία του οργασμού. Παρέχει λοιπόν πολύτιμα συμπεράσματα για την σεξουαλική λειτουργία που μπορούν να περιμένουν οι ασθενείς μετά το χειρουργείο.

Πηγή : medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης