Όταν η σεξουαλική ζωή βελτιώνεται στη μέση ηλικία

Όταν η σεξουαλική ζωή βελτιώνεται στη μέση ηλικία
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα νέα είναι καλά για τις γυναίκες μέσης ηλικίας που φοβούνται ότι η ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή θα μειωθεί. Φαίνεται πως η αύξηση της ηλικίας μπορεί να παρέχει πλεονεκτήματα που ενισχύουν την ερωτική συνεύρεση και αυξάνουν την ευχαρίστηση. Πολλές από τις συμμετέχουσες, ηλικίας 45-60, δήλωσαν στους ερευνητές ότι η σεξουαλική τους ζωή τούς προσφέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση στη μέση ηλικία σε σύγκριση με όταν ήταν νεότερες, ακόμα κι αν η συχνότητα των επαφών έχει μειωθεί.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι γυναίκες αυτές είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση κι ένιωθαν καλύτερα με τον εαυτό τους και το σώμα τους, καθώς μεγάλωναν, γεγονός που τους επέτρεψε να απελευθερωθούν και να απολαύσουν περισσότερο τη σεξουαλική εμπειρία. Είχαν καλύτερη επίγνωση και κατανόηση του σώματός τους, καθώς αυτό μεγάλωνε σε ηλικία, κι ένιωθαν μεγαλύτερη άνεση στο να μιλήσουν στους συντρόφους τους για τις σεξουαλικές τους ανάγκες σε σύγκριση με την άνεση που είχαν όταν ήταν νεότερες.

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες μελέτες που έχουν εξετάσει τα σεξουαλικά προβλήματα των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών, όπως είναι η μειωμένη libido και η κολπική ξηρότητα.

Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι η σεξουαλική ζωή είναι λιγότερο ικανοποιητική με την αύξηση της ηλικίας. Στη νέα μελέτη, όμως, χρησιμοποιήθηκε μια διαφορετική τεχνική. Πραγματοποιήθηκαν ατομικές συνεντεύξεις σε συνδυασμό με στοχευμένες ομαδικές συζητήσεις, με σκοπό την πιο ενδελεχή αξιολόγηση της υποκειμενικής ικανοποίησης της κάθε γυναίκας από τη σεξουαλική της ζωή. Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 20 γυναίκες και διεξήγαγαν τρεις ομαδικές συναντήσεις. Η μέση ηλικία ήταν τα 58 έτη και όλες οι γυναίκες έκτος από δύο ήταν ετεροφυλόφιλες.

Κάποιες γυναίκες ανέφεραν επίσης αρνητικές αλλαγές στη σεξουαλική τους ζωή με την αύξηση της ηλικίας, όπως είναι οι λιγότερο συχνές επαφές, η κολπική ξηρότητα και η δυσκολία στην επίτευξη οργασμού. Ήταν, όμως, πιο πιθανό να κατηγορήσουν για αυτές παράγοντες μη βιολογικούς και άσχετους με την εμμηνόπαυση, όπως είναι οι οικογενειακές υποχρεώσεις ή το εργασιακό στρες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να συνεκτιμηθούν και οι άλλοι παράγοντες πέραν της ηλικίας. Οι σεξουαλικές αλλαγές δεν έχουν μόνο βιολογική αίτια. Η μέση ηλικία, άλλωστε, είναι ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο στάδιο ζωής.
Παράλληλα, βρέθηκε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν αρνητικές αλλαγές ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι κατάφεραν να προσαρμοστούν σε αυτές. Μια μικρή ομάδα, ωστόσο, δήλωσε ότι τους προκαλούσαν δυσφορία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γυναίκες είναι σημαντικό να επικεντρωθούν στις σωματικές αλλαγές, σε αυτό που τους συμβαίνει, σε αυτό που τις ενοχλεί, και να αναζητούν αυτό που θα τις ανακουφίσει. Πρέπει να εστιάσουν στον έλεγχο των στρεσογόνων παραγόντων της μέσης ηλικίας.

Πολλά προβλήματα, άλλωστε, αντιμετωπίζονται εύκολα, όπως είναι η κολπική ξηρότητα, για παράδειγμα, που ανακουφίζεται με χαμηλή δόση κολπικών οιστρογόνων και λιπαντικών. Παράλληλα, εάν η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού έχει αλλάξει εξαιτίας της στυτικής δυσλειτουργίας του άνδρα, τότε μπορεί κι αυτός με τη σειρά του να απευθυνθεί σε ειδικό.

Παράλληλα, οι δύο σύντροφοι μπορούν να συζητήσουν τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, και να αναζητήσουν τρόπους ευχαρίστησης μέσα από την οικειότητα. Κάποια ζευγάρια τροποποιούν τις σεξουαλικές τους πρακτικές και προσαρμόζονται στις αλλαγές με δημιουργικό τρόπο, έτσι ώστε να συνεχίσουν να απολαμβάνουν.

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της μικρής, προκαταρκτικής αυτής μελέτης είναι ότι επιτρέπει στα άτομα να συνειδητοποιήσουν ότι η αύξηση της ηλικίας δεν σημαίνει το τέλος της σεξουαλικότητας, αλλά ότι μπορεί να ιδωθεί ως μια ευκαιρία περαιτέρω εξερεύνησής της.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017, 12:50