Η ανίχνευση της σεξουαλικής συμπεριφοράς ενός νέου άνδρα, καθώς και της στάσης του απέναντι στην εγκυμοσύνη, μπορεί να προβλέψει τη σχέση του με την πατρότητα. Πρόκειται για τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, σύμφωνα με τα οποία, η στάση των αρρένων εφήβων απέναντι στο μη ασφαλές σεξ, την εγκυμοσύνη και την αντισύλληψη μπορεί να λειτουργήσει προγνωστικά ως προς το αν θα μείνουν ή όχι κοντά στους μελλοντικούς τους απογόνους.

Είναι μία από τις πρώτες μελέτες που επικεντρώνεται στη σχέση των νέων ανδρών με την πατρότητα, η οποία επίσης βρήκε ότι μπορεί να προβλεφτεί αν κάποιοι από τους εφήβους θα γίνουν πατέρες πριν ενηλικιωθούν. Επιπρόσθετα η μελέτη μπορούσε να προβλέψει τη σχέση με την πατρότητα σε ένα διάστημα 14 ετών μέσα στο οποίο οι έφηβοι μετέβαιναν στην ενήλικη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους ερευνητές προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι με βάση τα λεγόμενα των εφήβων ανδρών μπορούσαν να προβλέψουν εάν θα γίνονταν πατέρες κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή εάν θα γίνονταν πατέρες που δε θα έμεναν με τα παιδιά τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που έγιναν πατέρες στη εφηβεία τους ήταν λιγότερο πιθανό να τελειώσουν το σχολείο και περισσότερο πιθανό να έχουν δουλείες χαμηλότερου εισοδήματος. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης μπορούν επίσης να προάγουν τη συζήτηση με τους εφήβους και την καθοδήγηση τους, έτσι ώστε να μειωθούν και να προληφθούν οι κυήσεις κατά την εφηβεία
Βρέθηκε ότι οι νέοι άνδρες που έκαναν μη ασφαλές σεξ ήταν 30% πιο πιθανό να γίνουν πατέρες που δε μένουν με τα παιδιά τους. Επίσης, οι έφηβοι που πίστευαν ότι δε θα ήταν κακό να αφήσουν μια γυναίκα έγκυο είχαν 20% αυξημένη πιθανότητα να γίνουν πατέρες που δε μένουν με τα παιδιά τους. Τέλος εάν ένας έφηβος κατανοούσε καλά τη σημασία της αντισύλληψης, ήταν 28% λιγότερο πιθανό να γίνει πατέρας που δε μένει με το παιδί του.

Εδώ και χρόνια οι ερευνητές μελετούν τις μεθόδους πρόληψης της κύησης στην εφηβεία, όπως είναι η σεξουαλική εκπαίδευση κι ευαισθητοποίηση σχετικά με τις μεθόδους αντισύλληψης, οι μελέτες όμως εστιάζονταν κυρίως στις έφηβες γυναίκες. Πολύ λίγη σημασία έχει δοθεί ερευνητικά στο ζήτημα της αναπαραγωγικής υγείας των νέων ανδρών και η οποία επικεντρώνεται κυρίως στο πρόβλημα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές εξετάζουν την αναπαραγωγική υγεία του ατόμου σε βάθος χρόνου, ξεκινώντας από το πώς οι πρώιμες πεποιθήσεις και συμπεριφορές μπορεί να σχετίζονται με πιθανές επιπτώσεις τόσο στη μετέπειτα κατάσταση υγείας όσο και στη σχέση με την πατρότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε οι άνδρες να τροποποιήσουν τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους σχετικά με την αναπαραγωγική τους υγεία, επηρεάζοντας έτσι τη μελλοντική τους συμπεριφορά. Το σημαντικό είναι οι νέοι αυτοί άνδρες να μη γίνουν πατέρες πριν ενηλικιωθούν και κυρίως να μη γίνουν πατέρες που δε θα μείνουν με τα παιδιά τους. Τόσο το σχολειό όσο και οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με τους νέους, είναι σημαντικό να τους βοηθήσουν να σκεφτούν το μέλλον τους. Η μελέτη χρησιμοποιεί δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα που παρακολουθεί την εξέλιξη των ατόμων από την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση και καλύπτει ένα χρονικό διάστημα 20 ετών.

Οι νέοι άνδρες κλήθηκαν να απαντήσουν σε δηλώσεις όπως «εάν ήσουν σεξουαλικά ενεργός, οι φίλοι σου θα σε σέβονταν περισσότερο», «δε θα ήταν τόσο κακό να αφήσεις κάποια έγκυο σε αυτή τη φάση της ζωής σου», «η χρήση αντισύλληψης επηρεάζει τη σεξουαλική απόλαυση». Η βαθμολογία αυτή συγκρίθηκε στη συνέχεια με το καθεστώς πατρότητας στη μετέπειτα ζωή.

Πηγή : medicalnewstoday
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης