Οι άνθρωποι που δεν έχουν μια ρομαντική σχέση μπορεί να είναι το ίδιο ευτυχισμένοι με αυτούς που έχουν, αλλά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτό εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου.

Παλαιότερες έρευνες ανέδειξαν τη σημασία που έχει η σχέση με ένα σημαντικό άλλο στην ικανοποίηση του ατόμου από τη ζωή. Κάποιες άλλες, όμως, βρήκαν πως μια ζωή χωρίς ρομαντική σχέση μπορεί να έχει άλλα πλεονεκτήματα, όπως είναι η διατήρηση πιο στενών σχέσεων με φίλους και οικογένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσφατη μελέτη προσθέτει ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, αναδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση μπορεί να ικανοποιούνται από τη ζωή τους εξίσου με αυτούς που έχουν. Αυτό εξαρτάται όμως από την υποκειμενική τους προσέγγιση αναφορικά με τις σχέσεις εν γένει. Το σημείο κλειδί είναι σύμφωνα με τους ερευνητές το κατά πόσο ένα άτομο προτιμά να αποφύγει τις συγκρούσεις και τις συγκινησιακά φορτισμένες καταστάσεις. Εάν αυτό συμβαίνει, η εργένικη ζωή μπορεί να είναι το ίδιο ικανοποιητική με τη συντροφική. Αντιθέτως, τα άτομα που παραμένουν ατάραχα από τα σκαμπανεβάσματα των σχέσεων τείνουν να είναι λιγότερο χαρούμενοι όταν είναι μόνα τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μια ρομαντική σχέση φαίνεται να ανακουφίζει κάποιους από μια σημαντική πηγή στρες, αλλά αυτό δεν αποτελεί πανάκεια. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλοί διαφορετικοί δρόμοι για την ευτυχία και συχνά χρειάζεται τα άτομα να κάνουν μια αλλαγή πορείας. Για παράδειγμα, τα άτομα που μονίμως αγωνίζονται να αποφύγουν τις συγκρούσεις σε μια σχέση μπορεί να υποφέρουν από νευρωσικά συμπτώματα, από τα οποία ενδεχομένως να ανακουφιστούν εάν αλλάξουν την προοπτική τους.

Ένας μάλιστα από τους πιο συχνούς στόχους στο πλαίσιο της συμβουλευτικής ζευγαριών είναι τα άτομα να μάθουν να διαχειρίζονται τις δυσκολίες στη σχέση τους και να επικεντρώνονται περισσότερο στις θετικές της πτυχές. Οι άνθρωποι λοιπόν που μισούν τις συγκρούσεις δε θα πρέπει να παραβλέπουν μια δυνητικά υποσχόμενη ρομαντική σχέση, αλλά να τολμήσουν την αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 4000 νεοζηλανδοί ενήλικες, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις των ερευνητών δυο φορές με διαφορά ενός έτους μεταξύ τους. Το 1/5 δήλωσαν εργένηδες και τις δυο φορές, ενώ οι υπόλοιποι ήταν παντρεμένοι, συζούσαν ή έβγαιναν σταθερά με κάποιον.

Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματά τους αντικατοπτρίζουν αυτό που έχει αναδειχτεί και από άλλες μελέτες. Τα άτομα που είχαν σχέση ήταν κατά μέσο όρο πιο χαρούμενοι από αυτούς που ήταν μόνοι. Όταν όμως οι ερευνητές μελέτησαν το ζήτημα ενδελεχώς αποκαλύφθηκε ότι τα πράγματα ήταν πιο πολύπλοκα.
Οι εργένηδες που ζητούσαν σχέσεις χωρίς υψηλή συναισθηματική φόρτιση ήταν το ίδιο ευτυχισμένοι με τους ανθρώπους που είχαν σχέση. Από την άλλη, οι εργένηδες που αναζητούσαν την οικειότητα ακόμα κι αν συνοδευόταν από σύγκρουση, ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι.

Το ερώτημα εάν οι εργένηδες είναι ευτυχισμένοι γίνεται όλο και πιο σημαντικό, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των ατόμων που αναβάλουν το γάμο ή παίρνουν διαζύγιο, με αποτέλεσμα τα άτομα χωρίς σχέση να αποτελούν ένα αυξανόμενο κομμάτι του δυτικού πολιτισμού. Μόνο στις ΗΠΑ οι μισοί περίπου ενήλικες είναι άγαμοι.

Οι ερευνητές, όμως, σημειώνουν ότι η ικανοποίηση από τη ζωή είναι ένα πολύ πολύπλοκο ζήτημα και όσο περισσότερο το μελετούν τόσο περισσότερες αποχρώσεις αποκαλύπτονται. Σημαντικό ρόλο, για παράδειγμα, παίζουν και οι γενετικοί παράγοντες. Κάθε άνθρωπος γεννιέται με κάποια ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα κάποιοι να είναι από τη φύση τους πιο αγχώδεις και απαισιόδοξοι και να δυσκολεύονται περισσότερο να αισθανθούν ότι η ζωή είναι ωραία. Τα πράγματα, ωστόσο, που μπορεί κανείς να ελέγξει κάνουν μεγάλη διαφορά στην αντιλαμβανόμενη ικανοποίηση από τη ζωή. Οι στόχοι, οι προσδοκίες, οι σχέσεις, η καριέρα, ο τρόπος ζωής, όλα έχουν τη σημασία τους.

Στην πραγματικότητα, το εάν κανείς έχει σχέση ή όχι είναι ένας μόνο παράγοντας που επηρεάζει σε περιορισμένο βαθμό την ευρύτερη εικόνα.

Οι ειδικοί επίσης αναφέρονται σε προηγούμενα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία, οι μακροχρόνιες σχέσεις ωφελούν σε πολλά επίπεδα τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα οι παντρεμένοι άνδρες, έχει βρεθεί ότι έχουν καλύτερη υγεία και ζουν περισσότερο από τους ανύπαντρους. Υπάρχει ωστόσο ομοφωνία των ειδικών ως προς το ότι μια σχέση δεν είναι ότι καλύτερο για όλα τα άτομα, ενώ παράλληλα η ευτυχία δεν εξαρτάται μόνο από το ερωτικό στοιχείο. Φαίνεται μάλιστα ότι το πιο σημαντικό ρόλο τον παίζουν τα γονίδια, αφού τα άτομα που ήταν ικανοποιημένα από τη ζωή τους σε νεαρή ηλικία, συνήθως είναι αρκετά ικανοποιημένα και στη μετέπειτα ζωή τους. Οι σχέσεις και οι εμπειρίες μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αισθάνεται κανείς προσωρινά, αλλά σύντομα θα επιστρέψει στον τρόπο που καθορίζεται από τα ιδιοσυγκρασιακά του χαρακτηριστικά. Ένα μίζερο, μεμψίμοιρο άτομο, για παράδειγμα, δε θα αρχίσει ξαφνικά να βλέπει τελείως διαφορετικά τη ζωή εάν ξεκινήσει μια σχέση.

Πηγή : webmd
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης