Σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα, όταν οι νέοι πατέρες συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης του θηλασμού μέσα στο μαιευτήριο, οι νέες μητέρες είναι πιο πιθανό να θηλάζουν ακόμα τρεις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία που υποστηρίζει ότι οι πατέρες παίζουν σημαντικό ρόλο στον θηλασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας να συστήνουν αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του μωρού, αλλά στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 25% των μωρών δεν λαμβάνει καθόλου μητρικό γάλα.

Οι νέες μητέρες επιστρέφουν σύντομα στο σπίτι μετά τον τοκετό και ενώ προσπαθούν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, είναι επίσης υπεύθυνες για να μάθουν να θηλάζουν. Στο σημείο αυτό είναι πολύ βοηθητικό η μητέρα να έχει δίπλα της τον πατέρα του παιδιού για να τη βοηθήσει με αυτήν τη διαδικασία της μάθησης του θηλασμού. Αυτό μπορεί να γίνει εάν ο νέος πατέρας κατανοεί τον μηχανισμό του θηλασμού, γνωρίζει πώς είναι καλύτερο να τοποθετηθεί το παιδί στον μαστό ώστε η μητέρα να νιώθει άνετα, μπορεί να καταλάβει εάν το παιδί πίνει γάλα, καθώς και να αξιολογήσει εάν έχει τραφεί επαρκώς.

Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές χώρισαν 214 νέες μητέρες και τους συντρόφους τους σε δύο ομάδες. Στην ομάδα ελέγχου οι συμμετέχοντες έλαβαν την υποστήριξη του θηλασμού που προβλεπόταν από το πρωτόκολλο του μαιευτηρίου, ενώ παράλληλα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε άλλη βοήθεια αναζητούσαν με δική τους πρωτοβουλία σε επίπεδο κοινότητας. Στην ομάδα παρέμβασης και οι δύο σύντροφοι συναντήθηκαν για 15 λεπτά με έναν ειδικό θηλασμού, παρέλαβαν φυλλάδια κι ένα βίντεο για το σπίτι, καθώς και μια ηλεκτρονική διεύθυνση με πληροφορίες σχετικά με τον θηλασμό, τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε επίπεδο κοινότητας και με συμβουλές για το πώς μπορούν να βοηθήσουν οι πατέρες. Στην ομάδα αυτή οι ερευνητές έστειλαν ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης όταν το μωρό συμπλήρωσε την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα, ενώ παράλληλα πήραν τηλέφωνο όταν συμπλήρωσε τη δεύτερη εβδομάδα για να υπενθυμίσουν στους γονείς το σχετικό υλικό και να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις.
Στην ομάδα παρέμβασης πάνω από το 95% των γυναικών θήλαζε ακόμη τρεις μήνες μετά τον τοκετό, ενώ στην ομάδα ελέγχου το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 88%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πατέρες στην ομάδα παρέμβασης ανέφεραν περισσότερη αυτοπεποίθηση σχετικά με την ικανότητά τους να βοηθήσουν στον θηλασμό, ενώ παράλληλα, μετά τις έξι πρώτες εβδομάδες οι περισσότερες μητέρες από την ομάδα παρέμβασης είπαν ότι οι σύντροφοί τους βοήθησαν με τον θηλασμό και ότι ήταν ικανοποιημένες από τη βοήθεια αυτή.

Δεν υπήρχε διαφορά στο ποσοστό του αποκλειστικού θηλασμού ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Ενώ τα περισσότερα ζευγάρια της μελέτης στόχευαν στον αποκλειστικό θηλασμό, η ενεργή συμμέτοχη του πατέρα αύξανε την πιθανότητα να συνεχίσουν την προσπάθεια για να επιτύχουν τον στόχο τους. Είναι εξαιρετικής σημασίας η συμβολή των πατέρων, διότι υποστηρίζει σημαντικά τις νέες μητέρες, ιδιαίτερα όταν νιώθουν κουρασμένες, απογοητευμένες ή ανασφαλείς.

Ακριβώς επειδή είναι η μητέρα αυτή που θηλάζει, πολλές παρεμβάσεις επικεντρώνονται κυρίως σε αυτή, αφήνοντας τον πατέρα έξω από αυτό που εν τέλει αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την υγεία του παιδιού του.

Ο μητρικός θηλασμός παρέχει τόσο τα βασικά θρεπτικά συστατικά όσο και ανοσοπροστασία στο βρέφος, ενώ είναι απαραίτητος για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πόσο περίπλοκη είναι η ζωή για τις νέες μητέρες και τονίζουν πως, πέρα από υποστήριξη στο κομμάτι του θηλασμού, οι σύντροφοι είναι σημαντικό να βοηθούν με τη φροντίδα του παιδιού, τις δουλειές του σπιτιού, καθώς και να κάθονται μαζί τους όταν θηλάζουν και να ακούν τις ανησυχίες τους. Ο στόχος είναι καλό να είναι πάντα ο αποκλειστικός θηλασμός, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση το μητρικό γάλα να είναι η βασική τροφή του βρέφους.

Ο θηλασμός είναι μια ευθύνη που οι δύο γονείς μπορούν να μοιραστούν. Οι μητέρες χρειάζονται χρόνο και ενέργεια για να μάθουν να θηλάζουν, και οι πατέρες είναι εκεί για να επιβεβαιώσουν ότι έχουν την υποστήριξη και τη βοήθεια που χρειάζονται έτσι ώστε να μπορούν να διαχειριστούν καλά τον χρόνο τους και να θηλάσουν.

Πηγή: reuters

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης