Η μόνιμη κολοστομία είναι μια χειρουργική επέμβαση για την οποία δημιουργείται ένα μικρό άνοιγμα στην κοιλιά για την ανακατεύθυνση των αποβλήτων από τα έντερα έξω από το σώμα, συνήθως σε μια θήκη που φοριέται έξω από το σώμα. Συνήθως γίνεται όταν το κατώτερο τμήμα του εντέρου ή του ορθού έχει αφαιρεθεί ή δεν είναι λειτουργικό, βοηθώντας άτομα με παθήσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα να διαχειρίζονται τις κινήσεις του εντέρου τους. Πρόκειται για μια δια βίου λύση, και παρόλο που μπορεί να χρειαστεί κάποια προσαρμογή, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής όσων την χρειάζονται.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου οδηγεί συχνά σε τοποθέτηση στομίας, συμπεριλαμβανομένων της μόνιμης κολοστομίας. Οι προκλήσεις για τους ασθενείς με στομία περιλαμβάνουν σωματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και σεξουαλικές πτυχές της υγείας, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής του ατόμου. Παρά τη σημασία της, η σεξουαλική υγεία συχνά παραβλέπεται στην υγειονομική περίθαλψη.
Ως εκ τούτου, μια ομάδα ερευνητών σχεδίασε μια μελέτη για να διερευνήσει τον αντίκτυπο της σεξουαλικής συμβουλευτικής στη σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα ζωής των ασθενών με μόνιμη κολοστομία στο νοτιοανατολικό Ιράν. Πίστευαν ότι αυτή η μορφή συμβουλευτικής, η οποία αποσκοπεί στην παροχή υποστήριξης, εκπαίδευσης και πόρων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της σεξουαλικής λειτουργίας, θα μπορούσε τελικά να βελτιώσει τη συνολική ευημερία των συμμετεχόντων στη μελέτη. Η κατανόηση και η αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων σεξουαλικής υγείας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ζωής των ασθενών που φέρουν στομία.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 60 γυναίκες ασθενείς με μόνιμη κολοοστομία στο νοτιοανατολικό Ιράν. Οι ασθενείς, ηλικίας 18 έως 45 ετών, ανέφεραν όλες σεξουαλική δυσλειτουργία και επέδειξαν τακτική συμμετοχή σε συμβουλευτικές συνεδρίες. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την ομάδα παρέμβασης και την ομάδα ελέγχου.
Τα μέλη της ομάδας παρέμβασης έλαβαν σεξουαλική συμβουλευτική σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ενώ τα μέλη της ομάδας ελέγχου έλαβαν εκπαίδευση ρουτίνας σχετικά με τη φροντίδα της στομίας, χωρίς καθοδήγηση για τη σεξουαλική υγεία. Πριν και μετά την παρέμβαση, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα ζωής: το Female Sexual Function Index και το Sexual Quality of Life Questionnaire-Female. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στην συνέχεια, αναλύθηκαν με τη χρήση διαφόρων στατιστικών δοκιμών.
Τελικά, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στην ηλικία, τη διάρκεια της συντροφικής σχέσης ή άλλες δημογραφικές μεταβλητές μεταξύ των γυναικών των δύο ομάδων. Πριν από την παρέμβαση, και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια επίπεδα σεξουαλικής λειτουργικότητας. Ωστόσο, μετά τις συνεδρίες συμβουλευτικής, οι γυναίκες της ομάδας παρέμβασης παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας σε σύγκριση με τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου.
Είναι ενδιαφέρον ότι η βελτίωση αυτή παρέμεινε ακόμη και μετά την εξέταση παραγόντων όπως η ηλικία και η διάρκεια της νόσου. Επιπλέον, η ομάδα παρέμβασης παρουσίασε σημαντική αύξηση της σεξουαλικής ποιότητας ζωής μετά τη συμβουλευτική, ενώ η σεξουαλική ποιότητα ζωής της ομάδας ελέγχου μειώθηκε.
Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η σεξουαλική συμβουλευτική επηρέασε θετικά τη σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα ζωής των γυναικών ασθενών με μόνιμα στομίες. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει θετικές επιδράσεις της συμβουλευτικής στη σεξουαλική ποιότητα ζωής σε διάφορους πληθυσμούς, όπως γυναίκες μετά τον τοκετό και επιζώντες από καρκίνο του μαστού. Κατά συνέπεια, τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της σεξουαλικής υγείας στη φροντίδα των στομιών. Παρ’ όλα αυτά, η παρούσα μελέτη περιορίστηκε από το μικρό μέγεθος του δείγματος, οπότε απαιτείται περαιτέρω έρευνα με μεγαλύτερες ομάδες για την καλύτερη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της σεξουαλικής συμβουλευτικής στην ευημερία των ασθενών με στομίες.