Το μήκος του δείκτη του χεριού μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Cancer», άνδρες των οποίων ο δείκτης της παλάμης είναι πιο μακρύς από τον παράμεσο έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη. Η μελέτη έγινε με σύγκριση των δακτύλων 1.500 ασθενών με καρκίνο του προστάτη με 3.000 υγιείς άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήκος των δακτύλων καθορίζεται πριν από τη γέννηση και θεωρείται ότι σχετίζεται με τα επίπεδα των ορμονών μέσα στη μήτρα. Όταν η τεστοστερόνη μέσα στη μήτρα είναι χαμηλή, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται το μήκος του δείκτη και ενδέχεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στη μετέπειτα ζωή του άρρενος, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Warwick.

Η καθηγήτρια Ros Eeles, μία εκ των συντελεστών της μελέτης, επισημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες προς την κατεύθυνση αυτή, αν όμως κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, ίσως αποτελέσει ένα πολύ απλό τεστ για την ανίχνευση ανδρών υψηλού κινδύνου για προστατικό καρκίνο, σε συνδυασμό με το οικογενειακό ιστορικό και γενετικούς παράγοντες που, όπως φαίνεται, παίζουν κάποιο ρόλο.

Σύμφωνα με τη δρ Helen Rippon, η μελέτη αυτή, της οποίας ηγήθηκε η ίδια, επιβεβαιώνει κάτι που γίνεται ολοένα και πιο φανερό, δηλαδή ότι οι ορμόνες στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι κατά τη διάρκεια της ενδομητρίου ζωής επηρεάζει τη υγεία μας σε όλη τη μετέπειτα ζωή. Ωστόσο, άνδρες με δείκτη κοντύτερο από τον παράμεσο δάκτυλο δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν περισσότερο από ό,τι πρέπει. Περίπου οι μισοί άνδρες έχουν το χαρακτηριστικό αυτό και ασφαλώς δεν πρόκειται όλοι αυτοί να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγή: bbc


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης