Η σεξουαλική επαφή με ρομπότ είναι αρκετά δημοφιλές σενάριο στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Τι θα συμβεί, όμως, εάν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα και τι θα σημαίνει για τη σεξουαλική ζωή των ατόμων, αλλά και για την ανθρωπότητα εν γένει;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως χρειάζονται κάποιες δεκαετίες τουλάχιστον μέχρι το σενάριο να μεταφερθεί στην πραγματικότητα, αφού αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει η τεχνολογία για τη δημιουργία ρομπότ που μπορούν να λειτουργήσουν ως ρεαλιστικοί σεξουαλικοί σύντροφοί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται βήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, τα νέα παιχνίδια αλληλεπίδρασης μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση και, όταν συνδυαστούν με πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα διαδικτυακού σεξ με μια κάποια συγκεκριμένη, για παράδειγμα, εργαζόμενη στη βιομηχανία του σεξ και του πορνό.

Παράλληλα, αν και ακόμα είναι στην αρχή, οι κατασκευαστές των ομοιωμάτων σεξουαλικών συντρόφων πειραματίζονται με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, το ανερχόμενο πεδίο των claytronics μπορεί κάποια στιγμή να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να προγραμματίσουν τρισδιάστατα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων ανθρωποειδών αναπαραστάσεων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με σκοπό τη σεξουαλική επαφή.

Πολλοί σεξουαλικοί θεραπευτές, μάλιστα, ενδιαφέρονται πολύ για το πώς η ρομποτική μπορεί να μεταμορφώσει την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, αναγνωρίζοντας βέβαια τις ηθικές και φιλοσοφικές ανησυχίες που εγείρονται για τα άτομα, τα ζευγάρια, αλλά και τους θεραπευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποθετικά, οι δυνατότητες για τη χρήση της ρομποτικής στο πεδίο της σεξουαλικότητας, ένα πεδίο που ονομάζεται τεχνοσεξουαλικότητα, φαίνονται απεριόριστες. Τα ζευγάρια θα μπορούν να εκδραματίσουν φαντασιώσεις και να δοκιμάσουν πρακτικές που δεν θα αισθάνονται άνετα να κάνουν με πραγματικά άτομα. Παράλληλα, εάν ο ένας σύντροφος έχει πιο υψηλή libido, ένα ρομπότ θα μπορεί να διατηρήσει την ικανοποίησή του από τη σεξουαλική του ζωή χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο ζευγάρι.

Επίσης, η τεχνοσεξουαλικότητα θα μπορούσε να βοηθήσει το οποιοδήποτε άτομο να έχει διαφορετικές σεξουαλικές εμπειρίες, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να νιώθει καλά με τη σεξουαλικότητα καθώς και να έχει πολύ καλούς οργασμούς. Τα ρομπότ, επίσης, μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα που δεν έχουν κάνει σεξ ή αυτά που υποφέρουν από κοινωνική φοβία, έτσι ώστε να αποκτήσουν εμπειρία πριν από τη σεξουαλική τους επαφή με πραγματικό σύντροφο. Παράλληλα, μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενα για τα άτομα με αναπηρίες ή για οποιοδήποτε άτομο έχει μόνιμο ή προσωρινό εμπόδιο στην εύρεση σεξουαλικού συντρόφου. Με λίγα λόγια, η τεχνοσεξουαλικότητα θα μπορούσε να ανοίξει το εύρος της σεξουαλικής εμπειρίας για όλους, ακόμα και για αυτούς που φαίνεται να μην έχουν πολλές επιλογές.

Ταυτόχρονα τα ρομπότ-σεξουαλικοί σύντροφοι θα μπορούσαν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη στους επαγγελματίες που βοηθούν τα άτομα με σεξουαλικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνοσεξουαλικότητα θα μπορούσε να είναι χρήσιμο εργαλείο στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων που υποφέρουν από πρόωρη εκσπερμάτιση ή στυτική δυσλειτουργία, ιδιαίτερα σε αυτούς που δεν έχουν σύντροφο.

Όσο για τα μειονεκτήματα της χρήσης των ρομπότ-σεξουαλικών συντρόφων, όσοι έχουν δει τα πρώτα 10 λεπτά του «Westworld» μπορούν να τα διαπιστώσουν. Άτομα που τα χρησιμοποιούν το κάνουν για να εκδραματίσουν τις πιο σκοτεινές τους φαντασιώσεις, όπως είναι ο βιασμός, η παιδοφιλία ή το εξαιρετικά βίαιο σεξ.

Είναι, όμως, αυτό ένα πραγματικό πρόβλημα; Μήπως η διοχέτευση των ταμπού και των σκοτεινών επιθυμιών στα ρομπότ καταφέρει να δώσει ένα αποτέλεσμα κάθαρσης; Αυτό μόνο ο χρόνος θα το απαντήσει.

Ακόμα όμως κι αν είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την τεχνοσεξουαλικότητα, το σίγουρο είναι ότι θα έχει επίδραση στη μονογαμία. Τα ζευγάρια θα πρέπει να αναθεωρήσουν την αντίληψή τους για την απιστία. Κάποιοι, για παράδειγμα, μπορεί να αντιλαμβάνονται το ρομπότ ως απειλή στη σχέση και άλλοι σαν μια ευχάριστη προσθήκη.

Σε κάθε περίπτωση, για το καλό της σχέσης ένα ζευγάρι πρέπει να έχει συζητήσει και συμφωνήσει σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας. Όπως ακριβώς τα ζευγάρια προσαρμόστηκαν κι έμαθαν να αντιμετωπίζουν την ύπαρξη των strip clubs, των socialmedia και του διαδικτυακού πορνό, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και στην περίπτωση των ρομπότ-σεξουαλικών συντρόφων. Η ειλικρινής συζήτηση είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου οι δύο σύντροφοι να πλοηγηθούν μαζί στη νέα σεξουαλική πραγματικότητα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης