Μετά τη γέννηση του παιδιού τους οι γυναίκες συχνά υποφέρουν από μειωμένη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον τρόπο διεξαγωγής του τοκετού, δηλαδή με το εάν η γυναίκα γέννησε με καισαρική τομή ή με φυσιολογικό τοκετό.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες είναι το ίδιο πιθανό να αναφέρουν σεξουαλικά προβλήματα 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό ανεξάρτητα από το πώς γέννησαν, αν και τα παράπονα διέφεραν ανάμεσα στις γυναίκες που είχαν γεννήσει με καισαρική και σε αυτές που είχαν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Το μήνυμα των ερευνητών είναι ότι ένας βαθμός σεξουαλικής δυσλειτουργίας των γυναικών είναι αναμενόμενος μετά τη γέννηση του παιδιού τους αλλά όχι μόνιμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορεί να επιφέρουν σωματικές αλλαγές, οι οποίες συχνά προκαλούν πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, μειωμένη επιθυμία, δυσκολία στην επίτευξη οργασμού και κόπωση. Πολλές είναι οι γυναίκες με τα προβλήματα αυτά που δεν ζητούν βοήθεια από ειδικό, αν και το θέλουν. Συνολικά 200 ήταν οι γυναίκες της μελέτης οι οποίες απάντησαν στις ερωτήσεις των ερευνητών στις 6 και στις 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η μέση ηλικία ήταν 25 με 30 έτη, ενώ η πλειονότητα είχε υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ζούσε σε αστικό περιβάλλον. Το 45% γέννησε με φυσιολογικό τοκετό και το 55% με καισαρική τομή. Στις 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, το 43% των γυναικών παρατήρησε διαφορά στη σεξουαλική ζωή, με το 70% να αναφέρει πόνο και το 30% κόπωση. Στις 12 εβδομάδες το 38% δήλωσε ότι η σεξουαλική του ζωή είχε βελτιωθεί λόγω της παραπάνω οικειότητας και του λιγότερου πόνου.

Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων ήταν παρόμοιος και στους δύο τρόπους διεξαγωγής τοκετού, αλλά οι γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά είχαν λιγότερη σεξουαλική επιθυμία, διέγερση και λίπανση του κόλπου σε σύγκριση με αυτές που έκαναν καισαρική, αν και δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στην επίτευξη οργασμού, στη σεξουαλική ικανοποίηση ή στον πόνο που σχετίζεται με την επαφή. Οι γυναίκες που γέννησαν με καισαρική τομή παρατήρησαν μια σημαντική αλλαγή στη σεξουαλική τους επιθυμία στις 12 εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η σεξουαλική επιθυμία συνδέεται με τον φόβο των γυναικών να επιστρέψουν στη σεξουαλική τους ζωή μετά τον τοκετό, καθώς και με την ανησυχία τους για τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο σώμα τους και για την αίσθηση που θα έχει πλέον η σεξουαλική επαφή. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες μπορεί να έχουν πόνο στην πύελο ή την περιοχή του περινέου ανάλογα με τον τρόπο διεξαγωγής του τοκετού, ο οποίος μπορεί επίσης να επιδράσει στα επίπεδα επιθυμίας η διέγερσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές γυναίκες, ενώ επιστρέφουν από την επίσκεψη στον γυναικολόγο τους 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού τους έχοντας ενημερωθεί ότι το σώμα τους αναρρώνει φυσιολογικά από τον τοκετό, αναγνωρίζουν τις αλλαγές που έχουν συμβεί και αναρωτιούνται αν και ποτέ θα επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει επίσης να θέσουν οι ειδικοί προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις γυναίκες και να μπορέσουν να δώσουν την αναμενόμενη καθοδήγηση για την ανάρρωση και την αποκατάσταση των σωματικών λειτουργιών της γυναίκας. Οι ερευνητές επίσης επισημαίνουν ότι η στάση και η διάθεση του νέου πατέρα μπορούν επίσης να επηρεάσουν το σεξ μετά τον τοκετό. Ο σύντροφος της γυναίκας που μόλις γέννησε, λοιπόν, θα πρέπει να κατανοεί τις αλλαγές στη σεξουαλική διάθεσή της, να την υποστηρίζει, να την ενθαρρύνει και να αποφεύγει την κριτική.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι κατά το διάστημα στο οποίο η νέα μητέρα δεν είναι ακόμα έτοιμη να επιστρέψει στην κανονική σεξουαλική ζωή, το ζευγάρι μπορεί να βρει άλλους τρόπους να απολαύσει από τη σωματική οικειότητα, όπως είναι το αγκάλιασμα, το χάδι, το μασάζ και η διέγερση της γενετήσιας περιοχής χωρίς να υπάρχει κολπική διείσδυση. Αυτοί οι εναλλακτικοί τρόποι οικειότητας μπορεί να είναι πολύ θεραπευτικοί για το ζευγάρι.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης