Έντονες διεργασίες παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η ελληνική πλευρά δείχνει να επισπεύδει τις διαδικασίες για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας που θα ισχύει μέχρι τα τέλη Ιουνίου και θα ξεκλειδώσει χρήματα προς την Ελλάδα, απομακρύνοντας προσωρινά το εφιαλτικό σενάριο ενός Grexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η ένεση ρευστότητας στον κρατικό κορβανά θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία με τους εταίρους το καλοκαίρι, όταν και λήγει η παράταση που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Η χώρα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου και η διαπραγμάτευση για το τελικό «deal» να συνεχιστεί χωρίς εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πολύ σημαντική την 11η Μαΐου, όταν και συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ μία ημέρα μετά εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή 746,6 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός δείχνει να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» από τη στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχεται σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς και τη στάση του απέναντι στους Ευρωπαίους ομολόγους τουΜε τον Γιάνη Βαρουφάκη να παραμένει στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής για τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να αποκτάει περισσότερο ενεργό ρόλο στη διελκυστίνδα με τους «θεσμούς». Η τηλεφωνική επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ (αρχικά) και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (στη συνέχεια) δεν ήταν τυπική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην εύρεση της «χρυσής τομής» και συμφώνησε για ταχύτερους ελέγχους από τα τεχνικά κλιμάκια και γρηγορότερες εργασίες σε επίπεδο Brussels Group.

Με την αγορά να έχει «στεγνώσει» και την κυβέρνηση να έχει δώσει εντολή στο ΥΠΟΙΚ για συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων εσόδων μέχρι τον Ιούνιο, τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες συμφωνούν σ’ ένα πράγμα: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς η ρευστότητα πνίγει την ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αγκάθι», ωστόσο, παραμένει ο τρόπος απεμπλοκής από τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει διατεθειμένο να συμφωνήσει σε περικοπές συντάξεων και σαρωτικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό, ενώ θεωρεί πως η αύξηση της φορολογίας στα κατώτερα στρώματα μέσω αλλαγών στην κλίμακα του ΦΠΑ (π.χ. στα νησιά) θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε.

Ένα βήμα μπρος, ένα πίσω και στη μέση η συμφωνία

Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να βάλει… νερό στο κρασί της, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή», αρκεί να κάνουν το ίδιο και οι δανειστές.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι πλέον η επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, προκειμένου να βγουν χωρίς προβλήματα ο Μάιος και ο Ιούνιος, να πληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ και η διαπραγμάτευση για το τελικό «deal» το καλοκαίρι να διεξαχθεί χωρίς εκβιασμούςΕιδικότερα, η ελληνική πλευρά τείνει να συμφωνεί στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και στη θέσπιση αντικινήτρων όταν κάποιος ασφαλισμένος επιθυμεί να αποχωρήσει νωρίτερα από τον εργασιακό του βίο. Παράλληλα, από το μότο «καμία ιδιωτικοποίηση» περνάμε σταδιακά σ’ ένα νέο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα στηρίζεται στη λογική ότι «δεν βγαίνουν στο σφυρί τα “ασημικά” αντί πινακίου φακής». Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει και η σκέψη για διοχέτευση μέρους των κερδών από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στα ασφαλιστικά ταμεία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαζόταν -σύμφωνα με την Αθήνα- ψαλίδι σε επικουρικές και κύριες συντάξεις, ενώ θα μπορούσε να καταργηθεί και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Επιβολή φόρου πολυτελείας στα ακριβά ξενοδοχεία, χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια στους πλειστηριασμούς και κατάργηση της ειδικής εισφοράς του ενός ευρώ στα καταλύματα υπέρ του ΣΕΤΕ είναι ορισμένα ακόμη από τα μέτρα που θα κατατεθούν. Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και η νέα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων φανερώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει πράξη τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης.

Financial Times: Αναζητούν λύση χωρίς τον Βαρουφάκη

Ενδεικτικά του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί για τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας αποτελούν δημοσιεύματα στους «Financial Times» και στο Bloomberg.

Για τη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρείται ανεπιθύμητος από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, επισημαίνοντας πως «ακόμη και στην Αθήνα η ανησυχία για τη στάση που τηρεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι έκδηλη». Το Bloomberg αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του επεισοδιακού Eurogroup στη Ρίγα, όπου οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του Γ. Βαρουφάκη τον κατηγόρησαν για ακαδημαϊκό τρόπο ομιλίας και για παταγώδη αποτυχία να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

«Όταν ο Βαρουφάκης προειδοποίησε τους ομολόγους του στο Eurogroup να μην εξακολουθήσουν να πιέζουν τόσο πολύ την Αθήνα, ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πίτερ Κάζιμιρ αντέδρασε έντονα. Τον κατηγόρησε ότι σπαταλάει πολύτιμο χρόνο… To παράδειγμα του Κάζιμιρ ακολούθησαν και άλλοι ομόλογοί του» μετέδωσε το Bloomberg, το οποίο στη συνέχεια αναφέρεται στην επόμενη ημέρα και στις δηλώσεις του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος, ο οποίος περιέγραψε το κλίμα ως εξής: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Το αίσθημα ανάμεσα στους 18 ήταν ακριβώς το ίδιο. Δεν υπήρξε καμία παρέκκλιση».

To οικονομικό πρακτορείο κάνει εκτενή αναφορά και στις «γκάφες» στις οποίες υπέπεσε ο κ. Βαρουφάκης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων και στην περιβόητη φωτογράφιση για το «Paris Match».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης