Απομένουν 15 ημέρες για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία και το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι έτοιμο να υποδεχθεί το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς. Αν ταξιδέψετε στο Ρίο, είτε πραγματικά είτε νοερά, διαβάστε κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη βραζιλιάνικη κουλτούρα, τον πολιτισμό, καθώς και για εμβληματικά πρόσωπα της διοργανώτριας χώρας.

Astrud Gilberto: ήταν καθαρή τύχη, όταν η τραγουδίστρια της μπόσα νόβα (είδος βραζιλιάνικης μουσικής) Astrud Gilberto ηχογράφησε «Το κορίτσι από την Ιπανέμα» το 1964, έναν δίσκο που τελικά θα πουλούσε εκατομμύρια αντίτυπα. Μετά την επιτυχία του πρωτότυπου τραγουδιού, ο Βραζιλιάνος μουσικός Joao Gilberto, ο οποίος εκείνη την περίοδο συνεργαζόταν με τον καλλιτέχνη της τζαζ Stan Getz, αποφάσισε να ηχογραφήσει και μία αγγλόφωνη έκδοση. Έτσι διάλεξε τη σύζυγό του Astrud, επειδή ήταν το μόνο πρόσωπο που γνώριζε και μιλούσε καλά αγγλικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Gisele Bundchen: αναμφισβήτητα ένα από τα πιο επιτυχημένα supermodels του πλανήτη, η οποία θα παρελάσει στην τελετή έναρξης. Η Gisele ήταν ένα από τα πρώτα μοντέλα της Βραζιλίας που έκανε διεθνή καριέρα τη δεκαετία του ’90. Το 2015 αναφέρθηκε ότι ήταν το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο όλων των εποχών. 

Joga Bonito: το «όμορφο παιχνίδι» είναι για τους Βραζιλιάνους το ποδόσφαιρο. Από τις φαβέλες μέχρι τα κορυφαία γήπεδα του πλανήτη κι από τον Γκαρίντσα μέχρι τον Πελέ, τον Ροναλντίνιο και τον Νεϊμάρ, οι αρτίστες της μπάλας μαγεύουν τα πλήθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Marcio Kogan: θεωρείται ένας από τους καλύτερους σύγχρονους αρχιτέκτονες που εργάζονται σήμερα στη Βραζιλία και είναι γνωστός για τον «τροπικό μοντερνισμό» του. Έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα ως σκηνοθέτης, άνοιξε το δικό του στούντιο, το ΜΚ27, όπου συνεχίζει να παράγει ταινίες.

Άγαλμα του Χριστού (Cristo Redentor): η αγκαλιά του σκεπάζει την πόλη του Ρίο και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα του ανθρώπου.

Copacabana: είναι παραθαλάσσια γειτονιά στο Ρίο ντε Τζανέιρο,  γνωστή για τη μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων παραλία της, η οποία είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες στον κόσμο.

Πελέ: από πολλούς θεωρείται ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Ο Πελέ είναι εθνικός ήρωας στη Βραζιλία. Γνωστός και ως ο «Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου», κατέχει τους τίτλους «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα» από τη FIFA, «Αθλητής του Αιώνα» από την Ολυμπιακή Επιτροπή και είναι μέλος του ποδοσφαιρικού «Hall of Fame», ενώ θεωρείται ένας από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ού αιώνα, σύμφωνα με το περιοδικό «Time». Ο Πελέ πλέον είναι συνταξιούχος και παγκόσμιος πρεσβευτής του ποδοσφαίρου.

Καποέιρα: η παραδοσιακή πολεμική τέχνη των Βραζιλιάνων είναι ένα κράμα χορού και χτυπημάτων. Το εντυπωσιακό τελετουργικό της αναμένεται να την τοποθετήσει στην τελετή έναρξης των Αγώνων. Αναπτύχθηκε στις φυτείες των σκλάβων και παραμένει δημοφιλής μέχρι σήμερα.

Caipirinha: αποτελεί το εθνικό ποτό της Βραζιλίας. Βασικό συστατικό του διάσημου αυτού κοκτέιλ δεν είναι άλλο παρά το πιο γνωστό βραζιλιάνικο ρούμι, η cachaça.

«Alma e Coração», δηλαδή «Ψυχή και Καρδιά», έχει τίτλο το τραγούδι των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο τραγουδιστής της σάμπα Thiaquinho συνεργάστηκε με τον ράπερ Projota και έφτιαξαν το επίσημο τραγούδι των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο.

Αναλυτικά οι αριθμοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

-17.000 ο αριθμός των αθλητών και των συνοδών τους
-206 οι χώρες που θα συμμετάσχουν
-31 ο αριθμός των «μπλοκ» στο Ολυμπιακό Χωριό. Τα 3.604 διαμερίσματα θα πωληθούν μετά τους αγώνες
-7,5 εκατομμύρια τα εισιτήρια που θα διατεθούν προς πώληση
-1 ομάδα μεταναστών θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων
-16 χλμ. η επέκταση της γραμμής του μετρό, που θεωρείται το μεγαλύτερο έργο των Αγώνων
– το 61% των κατοίκων του Ρίο θεωρεί πως θα γίνουν σπουδαίοι Αγώνες
-25.000 δημοσιογράφοι θα καλύψουν τη διοργάνωση
-500.000 τουρίστες εκτιμάται πως θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες
-60.000 τα ημερήσια γεύματα που θα σερβίρονται στο Ολυμπιακό Χωριό
-400 μπάλες θα χρησιμοποιηθούν για το τουρνουά ποδοσφαίρου
-450.000 προφυλακτικά θα μοιραστούν στους 11.000 αθλητές. Αντιστοιχούν δύο την ημέρα για τον καθέναν
-112 χρόνια από την τελευταία συμμετοχή του γκολφ.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης