Εκτενές αφιέρωμα για την καριέρα του Εμάνουελ Ολισαντέμπε φιλοξένησε στην ιστοσελίδα της η UEFA, με αφορμή το «αντίο» του 34χρονου επιθετικού από την ενεργό δράση.

«Γεννημένος, στο Ουάρι της Νιγηρίας, η καριέρα του Ολισαντέμπε πήρε μια απρόσμενη στροφή όταν άφησε την Τζάσπερ Γιουνάιτεντ για την Πολώνια Βρασοβίας το 1997.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος την σεζόν 1999/2000 ο Ολισαντέμπε πήρε την πολωνική υπηκοότητα τον Ιούλιο του 2000. Ο Γέρζι Ενγκελ τον κάλεσε στην εθνική ομάδα και στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2002 ήταν ο όγδοος σκόρερ, βοηθώντας έτσι την ομάδα του να φτάσει στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας», αναφέρει αρχικά η ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου για τον «Μανώλη».

Ο Ολισαντέμπε με δηλώσεις του για την Πολωνία, που είναι ως γνωστόν η δεύτερη πατρίδα του (έχει πολιτογραφηθεί ως Πολωνός) ανέφερε: «Είμαι πολύ ευγνώμων στην Πολωνία. Εκεί ξεκίνησα την καριέρα μου, γνώρισα την σύζυγο μου και έπαιξα στην εθνική ομάδα.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτές τις υπέροχες εμπειρίες. Ήταν πάρα πολύ σημαντικό για τους Πολωνούς να φτάσουν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 16 χρόνια. Μολονότι, αποκλειστήκαμε στην φάση των ομίλων, έχω καλές αναμνήσεις. Ήταν πολύ ξεχωριστό να συμμετέχεις σε ένα τόσο ξεχωριστό τουρνουά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα 11 γκολ που σημείωσε με την εθνική Πολωνίας στις 25 του εμφανίσεις, ο Ολισαντέμπε ξεχωρίζει ένα: «Φυσικά και ήταν αυτό κόντρα στις ΗΠΑ στην τελική φάση του Μουντιάλ. Κερδίσαμε 3-1 και άνοιξα το σκορ νωρίς νωρίς. Τώρα που ζω στη Νιγηρία, βλέπω πόσο πολύ σέβεται ο κόσμος όσους έχουν παίξει και σκοράρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο».

Για το κεφάλαιο «Παναθηναϊκός», όπως επισημαίνεται στο άρθρο της UEFA, ο «Όλι» έκανε δύο καλές σεζόν με τους «πράσινους» και πέτυχε ένα ακόμα φημισμένο γκολ, αυτό κόντρα στην Αρσεναλ στο «Χάιμπουρι», ενώ επισημαίνεται πως «…μια σειρά από τραυματισμούς στο γόνατο δεν του επέτρεψαν να κάνει την καριέρα που ονειρευόταν. Αγωνίστηκε στην συνέχεια σε ομάδες της Κίνας, της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά ποτέ δεν κατάφερε να βρει την χαμένη του φόρμα, ωστόσο ο Ολι δεν είναι πικραμένος».

Μιλώντας για τους τραυματισμούς που είχε κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο «Μανώλης» ανέφερε: «Εάν δεν είχα τους τραυματισμούς στα γόνατα, θα είχα πετύχει περισσότερα πράγματα, αλλά είμαι ικανοποιημένος με το τι κατάφερα.

Ένα αγόρι από τη Νιγηρία πήγε στην Ευρώπη και πέτυχε κάτι σπουδαίο. Έχω πολλές φανταστικές στιγμές να θυμάμαι και ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να μου τις πάρει. Τώρα θα ήθελα να γίνω προπονητής. Σχεδιάζω να πάω σε προπονητική σχολή φέτος στο Λάγκος. Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια μέρα γυρίσω στην Πολωνία και εργαστώ ως βοηθός προπονητή».

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης