Αποτελεί το παρόν και το μέλλον της ελληνικής πάλης. Το μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων πέρυσι στο Μαυροβούνιο, ήταν απλώς η αρχή μιας καριέρας που αναμένεται λαμπρή, εφόσον παράλληλα καταφέρει να ρυθμίσει τα προς το ζην που αποτελεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην πορεία πολλών Ελλήνων αθλητών και αθλητριών για την κορυφή.

Ο 18χρονος, Αθανάσιος Καπαθανασίδης, παραμένει προσγειωμένος και γνωρίζει πολύ καλά ότι η χαρά από την κατάκτηση κάποιου μεταλλίου είναι παροδική, η καθιέρωση όμως στην κορυφή μπορεί να είναι μόνιμη αρκεί να υποβάλει εαυτόν, σε τεράστιες θυσίες, τις οποίες όπως αποκάλυψε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) είναι αποφασισμένος να κάνει μέχρι τουλάχιστον το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προχθές, στην Γιακουτία της Ρωσίας, ο παλαιστής του Πολυνίκη Ταύρου άνοιξε λογαριασμό μεταλλίων για το 2014, με την 3η θέση που κατέλαβε στο διεθνές τουρνουά Roman Dmitriev και αμέσως μετά μίλησε για αυτήν του την επιτυχία, επισημαίνοντας ότι πεισμώνει και δίνει την ψυχή του όταν καλείται να αντιμετωπίσει αθλητές που δεν τους λείπει τίποτα από πλευράς αθλητικής υποδομής και υποστήριξης.

Η συνέντευξη του Καπαθανασίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Πρώτο μετάλλιο μέσα στο 2014, όμως με μια μεγάλη παρακαταθήκη από το 2013 και το μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πόσο εύκολα ήρθε το μετάλλιο στο Roman Dmitriev;
«Στα τουρνουά φαίνονται τα προτερήματα και οι αδυναμίες μας. Φαίνεται πεντακάθαρα ότι χρειαζόμαστε πολλή προπόνηση και αγωνιστικές εικόνες για να καταφέρουμε να πάρουμε μετάλλιο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο στόχος μου, όπως και κάθε αθλητή, είναι το χρυσό μετάλλιο, αλλά αυτό θέλει πολλές προπονήσεις και τεράστιες θυσίες. Και δεν ξέρω κατά πόσο ένας αθλητής είναι σε θέση αυτή την εποχή να κάνει θυσίες, τη στιγμή που γνωρίζει ότι δεν έχει την παραμικρή ανταμοιβή…».

-…όπως δηλαδή αθλητές άλλων χωρών που δαπανούν σημαντικά κονδύλια στον αθλητισμό;

«Ο ελληνικός αθλητισμός έχει πολύ περισσότερους ταλαντούχους αθλητές συγκριτικά με άλλες χώρες, όμως στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτά που διαθέτουν οι άλλες χώρες. Από τους χώρους για προπόνηση, από ιατρική βοήθεια, από περαιτέρω κίνητρα για υψηλό αθλητισμό. Ακόμη και έτσι όμως τους ανταγωνιζόμαστε και φέρνουμε τα μετάλλια. Πολλές φορές παλεύουμε απέναντι σε αθλητές που έχουν τα πάντα και τους κοντράρουμε στα ίσα».

-…νιώθεις μειονεκτικά όταν έχεις απέναντί σου έναν αθλητή που έχει τα πάντα, ενώ εσύ λόγω συνθηκών πρέπει να προσπαθείς να τα φτάσεις… Ή σε πεισμώνει ώστε να προσπαθείς περισσότερο;

«Η αλήθεια είναι ότι πεισμώνω. Ξέρω ότι είναι πιο δύσκολο για μένα να πάρω ένα μετάλλιο. Όπως γνωρίζω πολύ καλά ότι πρέπει να δώσω την ψυχή μου για να βρεθώ εκεί που πιθανότατα θα βρεθεί ο αντίπαλός μου. Εξαρτάται από μένα και μόνο και αυτή η αίσθηση με ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό».

-Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος για το 2014;

«Πηγαίνω βήμα-βήμα. Για εμένα, κάθε διοργάνωση είναι σαν να παίρνω μέρος για πρώτη φορά. Τώρα είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων και εκεί επικεντρώνομαι. Είναι ο πρώτος μου μεγάλος στόχος. Έχω μάθει να μην χαλαρώνω σε καμία διοργάνωση, ανεξάρτητα από τον βαθμό δυσκολίας. Γιατί είναι πιο εύκολο να κερδίσεις έναν τίτλο, παρά να τον κρατήσεις. Και εγώ θέλω να είμαι συνεπής με όλους μου τους στόχους. Γι` αυτό και προχωρώ βήμα-βήμα».

-Πως σκέφτεσαι το παλαιστικό σου μέλλον;

«Σίγουρα θα συνεχίσω μέχρι το 2016. Από κει και πέρα βλέπουμε γιατί πρέπει να κοιτάξω και το μέλλον μου εκτός πάλης. Στο σπίτι τα πράγματα είναι δύσκολα. Ζω με τη θεία μου και την γιαγιά μου. Η θεία μου είναι η μόνη που δουλεύει και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί αιώνια. Πρέπει και κάποιος άλλος να φέρνει τα χρήματα στο σπίτι. Ο ελληνικός αθλητισμός δεν δίνει κίνητρα. Προσφέρει ελάχιστα στους αθλητές που φέρνουν μετάλλια και διακρίσεις».

-Έχεις κάποιους ανθρώπους στο πλευρό σου, οι οποίοι σε βοηθούν για να βρίσκεσαι ψηλά;

«Οι προπονητές και οι συναθλητές μου. Σε αυτούς οφείλω πολλά. Στους Χαράλαμπο Χαφουσίδη, Αμιράν Καρντάνοφ, Χρήστο Ξενίδη και τόσους άλλους που βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό μου. Ευχαριστώ και τον πρόεδρο της ΕΟΦΠ, Κώστα Θάνο που μου έδωσε την ευκαιρία να πάω στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο. Γνωρίζω πως κάνει ότι μπορεί για να δώσει ώθηση στο άθλημα, όπως και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για να μπορέσει να μας βοηθήσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης