Τον Έβαλντ Λίνεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για πολλά, σε ότι αφορά τις ποδοσφαιρικές του και τις προπονητικές τους αντιλήψεις. Αυτό που δεν μπορεί κανείς ν’ αμφισβητήσει είναι ότι πρόκειται για έναν αυθεντικό άνθρωπο, που παλεύει για τα πιστεύω του.

Και αυτή τη φορά ο αριστερός Γερμανός, επιχειρεί να σώσει τον «βαφτισμένο» από media και πολιτικά κόμματα ως… ναζιστή Κατίδη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λίνεν από τα χρόνια όπου έπαιζε ποδόσφαιρο και μεγαλουργούσε με την Μπορούσια Γκλάντμπαχ ήταν ασυμβίβαστος. Μακρυμάλλης και δηλωμένος αριστερός, αλλά όπως συχνά ξεκαθάριζε για τον εαυτό του «όχι κουμουνιστής…».

Βαθιά πολιτικοποιημένος, εργάστηκε για τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ έκανε και ένα ντοκιμαντέρ για τη ZDF για τα παιδιά με νοητική καθυστέρηση, με τα οποία πήγε διακοπές!

Γιος εργάτη, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο σε ηλικία τεσσάρων ετών, αλλά παρά τα εμπόδια μέχρι το Λύκειο και την κοινωνικοπολιτική του θητεία, δεν είχε σκεφτεί να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Ξεκίνησε από την Αρμίνια Μπίλεφελντ ως επιθετικός και από το 1977 αγωνιζόταν στην Γκλάντμπαχ. Ένα τριάρι διαμέρισμα, μερικά παλιά έπιπλα κι ένα «Golf» παρκαρισμένο στην είσοδο, είναι ό,τι πιο ταιριαστό γι’ αυτόν τον άνθρωπο, που πάντα σνόμπαρε την πολυτέλεια και τα προνόμια.
Μάλιστα, είχε άρνηση στο να δίνει αυτόγραφα, τονίζοντας σε όσους το επιθυμούσαν ότι “η υπογραφή σας αξίζει όσο και η δική μου”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1953 στη Δυτική Βεστφαλία, ενώ σε ηλικία 31 ετών σκέφτηκε την κάθοδο στην πολιτική μέσω των ευρωεκλογών του 1984 με τη Friendenliste, συμμαχία της ειρήνης αριστερών και οικολόγων.

Ποτέ του δεν έκρυψε ότι ήταν αριστερός και αυτό τον ακολουθούσε σε όλη την καριέρα, σε όλες του τις δραστηριότητες. Το 2002 βρέθηκε στον πάγκο της Τενερίφης, η οποία ανέδειξε εκείνη περίοδο νέο πρόεδρο, τον Βίκτορ Πέρεθ Ντε Ασάνιο. Οι ακραίες του απόψεις έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τα «πιστεύω» του 49χρονου, τότε, κόουτς και τα ψωμιά του ήταν λίγα στα Κανάρια Νησιά.

Μόλις δυο εβδομάδες μετά αποτέλεσε παρελθόν, αν και είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Κυνήγησε την υπόθεση, κατέθεσε αγωγή και αποζημιώθηκε με το ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ. Υλική και ηθική δικαίωση για τον Έβαλντ Λίνεν, που έβλεπε ότι δεν ήταν… αμιγώς αγωνιστικοί οι λόγοι της απομάκρυνσής του.

Το επεισόδιο του Λίνεν με τον Ότο Ρεχάγκελ το μακρινό 1981

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Έβαλντ Λίνεν έχει πρωταγωνιστήσει σε ένα από τα χειρότερα μαρκαρίσματα στα χρονικά του ποδοσφαίρου και σε αυτό υπάρχει άμεση “σύνδεση” με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Ότο Ρεχάγκελ.

Στις 14 Αυγούστου του 1981, η Βέρντερ Βρέμης έπαιζε με την Αρμίνια Μπίλεφελντ και ο βιρτουόζος Λίνεν ήταν από τους παίκτες εκείνους που είχαν ιδιαίτερη σχέση με την μπάλα και την έκανε ό,τι ήθελε. Σε μια από τις επελάσεις του σε εκείνο το παιχνίδι, ο Νόρμπερτ Ζίγκμαν της ομάδας της Βρέμης με ένα αντιαθλητικό τάκλιν τον έκοψε στην κυριολεξία. Οι τάπες του παπουτσιού του Ζίγκμαν δημιούργησαν ένα αποκρουστικό κόψιμο στον δεξιό μηρό του Λίνεν, μήκους 20 εκατοστών, το οποίο χρειάστηκε 27 ράμματα για να επουλωθεί και να ξαναθυμίζει… πόδι.

Μόλις ο 28χρονος, τότε, άσος αντίκρισε το πόδι του, άρχισε να ουρλιάζει τόσο από τον πόνο όσο και από την εικόνα. Πάντως, δεν πτοήθηκε και με περίσσιο θάρρος πήγε προς το μέρος του Ρεχάγκελ (προπονητής της ομάδας της Βρέμης), σπρώχνοντάς τον και κατηγορώντας τον για το άθλιο μαρκάρισμα του ποδοσφαιριστή του.

Μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης ότι ο πρώην προπονητής της γαλανόλευκης είχε βάλει τον παίκτη του, ώστε να του κόψει την μπάλα.

Δεν έμεινε εκεί, στην συνέχεια κατέθεσε μήνυση για τον τραυματισμό του, η οποία όμως ποτέ δεν δικαιώθηκε από τα γερμανικά δικαστήρια.

Η κόντρα με τον Κατίδη

Ο Έβαλντ Λίνεν δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον Γιώργο Κατίδη. Προ ημερών βρέθηκε στο στόχαστρο του νεαρού ποδοσφαιριστή, ο οποίος θιγμένος από τη δημόσια κριτική του προπονητή του, του ζήτησε το λόγο στην προπόνηση!
Μάλιστα επιχείρησε μέσω του μάνατζέρ του, να θέσει θέμα… προπονητή, αλλά η διοίκηση της ΑΕΚ τον παρέπεμψε στον Λίνεν!

Με αυτά τα δεδομένα τα λόγια του Γερμανού τεχνικού σε ΜΜΕ της πατρίδας του, αποκτούν ξεχωριστή αξία: «Το παιδί έπρεπε να πάρει ένα καλό μάθημα, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι υπερβολικό. Σίγουρα η συμπεριφορά του ήταν μία προσβολή στα θύματα του εθνοσοσιαλισμού, αλλά νομίζω πως δεν το έκανε επίτηδες».

Άλλος προπονητής στη θέση του είναι βέβαιο ότι θα… χαιρόταν από τον αποκεφαλισμό ενός «ζιζάνιου» που του κάνει συνεχώς άνω κάτω τα αποδυτήρια. Ο Λίνεν επέλεξε έναν άλλον δρόμο…

Επιμέλεια: Γιώργος Σπανουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης