Τα σχέδιά του για τη δημιουργία νέου γηπέδου για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, που θα είναι στο πρότυπο του νέου γηπέδου της Μπιλμπάο παρουσίασε το Παναθηναϊκό Κίνημα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Το πλάνο του ΠΑΝ.ΚΙ προβλέπει γήπεδο χωρητικότητας 44 χιλιάδων θέσεων, με το κόστος να ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλησπέρα σας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της ΠΑΕ που βρίσκονται εδώ, τα στελέχη της ΚΑΕ, τον κ. Αναστασίου, τους εκπροσώπους των Παλαιμάχων και φυσικά τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη κ. Μιχαλαριά που είναι εδώ και στηρίζουν την παρουσίαση μας.

Το πρώτο βήμα για το όνειρο και την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο θα γίνει σήμερα», ανέφερε αρχικά ο γενικός γραμματέας του ΠΑΝ.ΚΙ Αβραμίδης και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με την ιστορική αναδρομή για το «Απόστολος Νικολαΐδης».

Μαραγκουδάκης: «Είναι όνειρο, που πραγματοποιείται»

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Κινήματος, Θεόδωρος Μαραγκουδάκης, που έκανε λόγο για όνειρο και όχι ουτοπία και αναφέρθηκε στην πρόταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πριν λίγο καιρό το θέμα με το γήπεδο φαινόταν να είναι σε τέλμα. Οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η Διπλή Ανάπλαση είχαν εξανεμιστεί, καθώς η οικονομική κρίση δημιούργησε νέα δεδομένα. Η ποδοσφαιρική ομάδα βολόδερνε στο άψυχο ΟΑΚΑ και η καρδιά του συλλόγου, το γήπεδο της Λεωφόρου ρήμαζε. Μόνο η ομάδα γυναικών του μπάσκετ και κάποια τμήματα του Ερασιτέχνη φρόντιζαν να υπάρχει το γήπεδο και με τον νόμο Μπιρμπίλη υπήρχε η απειλή άμεσης κατεδάφισης του γηπέδου. Αυτά οδήγησαν μεταξύ άλλων παραγόντων στην ίδρυση του ΠΑΝ.ΚΙ.

Πλέον όμως η ομάδα γύρισε στην Λεωφόρο. Ο νόμος Μπιρμπίλη δεν ισχύει για πέντε χρόνια και από την Περιφέρεια είχαμε την πρόταση ότι θα διατεθούν κάποια χρήματα για την ανακατασκευή και την πρώτη παραδοχή ότι η Λεωφόρος ανήκει στον Παναθηναϊκό.

Η πρόταση μας προβλέπει την δημιουργία ενός γηπέδου με πάνω από 40.000 θέσεις και με εμπορικές χρήσεις που θα φέρουν έσοδα και στον σύλλογο αλλά και φυσικά στα υπάρχοντα μαγαζιά. Να επισημάνουμε τις θέσεις εργασίας που θα υπάρξουν για την κατασκευή του γηπέδου όσο και μετά.

Η πρόταση μας σέβεται το περιβάλλον που όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί αλλά θα προστατευθεί. Δεν θα σας κουράσω άλλο. Η πρόταση μας μπορεί να είναι ένα όνειρο αλλά όχι ουτοπία. Είναι ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη. Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και μπαίνοντας στον Δήμο για αυτή την προσπάθεια. Ευελπιστούμε ότι θα μπούμε στο νέο μας γήπεδο για να καμαρώσουμε την ομάδα μας και να τραγουδήσουμε είναι ένα χόρτο μαγικό».

«Σαν το Σαν Μαμές»

Μετά την ολοκλήρωση της αρχικής τοποθέτησης του κ. Μαραγκουδάκη, τον λόγο πήρε ο αρχιτέκτονας κ. Βενέρης, ο οποίος έκανε λόγο για γήπεδο 44.000 θέσεων στα πρότυπα του Σαν Μαμές, όσον αφορά την κατασκευή του.

«Ερευνήσαμε και αναλύσαμε τις συνθήκες. Προχωρήσαμε σε μια προμελέτη για να βεβαιωθούμε ότι είναι υλοποιήσιμο και είναι. Ήρθαμε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του ΠΑΝ.ΚΙ. και τους εκφράσαμε τις απόψεις μας για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ένα γήπεδο που πρέπει να έχει πάνω από 40.000 θέσεις και να καλύπτει όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη.

Η πρόταση μας προβλέπει στρέψη του γηπέδου κατά 90 μοίρες. Η εύκολη λύση και η πιο απλή είναι να γίνει μια μεταφορά σε όμορη θέση 14 στρεμμάτων. Να γίνει μετεγκατάσταση των σχολικών κτιρίων στα προσφυγικά και να προστατευτεί έτσι και η ιστορική τους σημασία για την χώρα μας. Στο σχέδιο μας προβλέπεται μελλοντική κατασκευή πεζογέφυρας αν αυτή χρειαστεί.

Θα είναι ένα γήπεδο 44.000 θέσεων με 42 σουίτες, 1000 θέσεις πάρκινγκ, αίθουσες για όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη. Αίθουσες για τα γραφεία του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ. Η είσοδος εντός του γηπέδου θα γίνεται από 24 θύρες στο ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας . Το γήπεδο θα είναι σε δυο διαζώματα ενώ ο αγωνιστικός χώρος θα βυθιστεί 8,5 μέτρα για να μην επιβαρυνθεί. Η κάθε θύρα χωρίζεται σε δυο διαζώματα.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν. Θα υπάρχει και μουσείο μέσα στο γήπεδο, το οποίο θα είναι σε άμεση επαφή με το πέταλο της Θύρας 13 για να υπενθυμίζει ότι είναι κομμάτι της ζωντανής ιστορίας του Παναθηναϊκού. Έχουμε ως πρότυπο το γήπεδο της Μπιλμπάο. Θέλοντας να δείξουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε χτίζοντας το μισό και να συνεχίσουμε έχοντας κατοχυρώσει το έργο».

Καρανάσος: «Κόστος 75 εκατ. ευρώ»

Εν συνεχεία ο Γιώργος Καρανάσος αναφέρθηκε στο κόστος του νέου γηπέδου και τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησής του: «Το κόστος είναι κοντά στα 75 εκ. ευρώ συν 30% για τις απαλλοτριώσεις και τις αναπλάσεις που θα χρειαστούν. Ο τζίρος του γηπέδου θα ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ ετησίως που θα προέρχονται από τα εισιτήρια, το μουσείο του συλλόγου, το εστιατόριο και τον διαφημιστικό χώρο.

Θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίες κατά την κατασκευή του αλλά και μετά. Όσο για τους τρόπους χρηματοδότησης, εμείς έχουμε κάποιες προτάσεις αλλά αυτό αφορά τον φορέα που θα το φέρει εις πέρας. Ένας τρόπος είναι το ομολογιακό δάνειο. Ένας άλλος τρόπος είναι να βρεθεί ένας επενδυτής που θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την επένδυση. Ένας τρίτος τρόπος θα ήταν η ονοματοδοσία ή το κλείσιμο θέσεων για 5 ή 10 χρόνια» .

Στη συνέχεια προβλήθηκε το βίντεο, με την πρόταση για την νέα Λεωφόρο και ακολούθως ο κ. Καρανάσιος, είπε: «Θέλουμε να δηλώσουμε πως η ιστορία γράφεται από τους παρόντες. Τίποτα δεν είναι αδύνατο για αυτούς που προσπαθούν. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν αλλά είμαστε σίγουροι πως αυτή η πρόταση είναι πολύ καλή και για τον Παναθηναϊκό αλλά και τον κόσμο.

Θα παλέψουμε έχοντας στο πλευρό μας και τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Όσο για την πολιτική βούληση θεωρούμε ότι υπάρχει, γιατί η λέξη πολιτική προέρχεται από τη λέξη πολίτης. Και ο πολίτης, οπαδός του Παναθηναϊκού θέλει να γίνει αυτό το γήπεδο.

Τέλος θέλω να τονίσω τα τεράστια πλεονεκτήματα για άλλη μια φορά: 1) Πλήρης ανάπλαση της περιοχής, 2) Χώρος στάθμευσης σε μια κομβική περιοχή της χώρας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης