Για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Παναθηναϊκό μίλησε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό των οργανωμένων οπαδών τη Θύρας 13. Ο επικεφαλής της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» αντέδρασε όταν του τέθηκε το θέμα της πρόσληψης του Νίκου Νταμπίζα, λέγοντας: «Μην μου λέτε μαλ…ίες…»

Ο πρόεδρος του Τριφυλλιού έκανε ένα πρόλογο και ακολούθησαν ερωτήσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Παναθηναϊκή συμμαχία είναι μια παλιά ιδέα που είχα. Είχα ψυχρανθεί λίγο με τον Παναθηναϊκό όταν έγινε ιδιωτική επιχείρηση το 1979, διότι πίστευα ότι μια ομάδα ανήκει στους οπαδούς της. Επίσης πίστευα ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί οικονομικά τις μεγάλες χώρες. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός έχει 1,7 εκατ. οπαδούς άνω των 16 ετών και αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος. Εάν όλοι αυτοί συνεισέφεραν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο Παναθηναϊκό. Βλέποντας τα όσα συνέβαιναν 1-1,5 χρόνο πριν, έκανα μια έρευνα και περίμενα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Από την άλλη ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ταλαιπωρημένος και υπήρχε και η κρίση. Η ουσία είναι ότι πριν ένα χρόνο οι μέτοχοι ήταν αμέτοχοι, ο μεγαλομέτοχος είχε παρκάρει τις μετοχές του, είχαμε διασπασμένο Δ.Σ. και κατορθώσαμε μέσα από δυσκολίες να ανασυγκροτήσουμε την ΠΑΕ».

– Είχατε θέσει οικονομικό στόχο για τη «Συμμαχία» που απέτυχε. Η ιδέα της «Συμμαχίας» είναι αποτυχημένη;

«Ελπίζω να μην είναι αποτυχημένη η ιδέα. Είναι σαφές ότι η πραγματικότητα από τη θεωρία είχε μεγάλη απόσταση. Οφείλεται στην κρίση και στις εκλογές που είχαμε πέρυσι με μεγάλη αβεβαιότητα και λανσάραμε την καμπάνια μας 2 Ιουλίου λίγες μέρες μετά την κυβέρνηση. Τον Αύγουστο είχαμε πάρει φόρα αλλά ήρθαν τα άσχημα αποτελέσματα και ο κόσμος απογοητεύτηκε. Τα κακά αποτελέσματα με την καχυποψία του κόσμου συνετέλεσαν να μην λειτουργήσουν τα αποτελέσματα του γκάλοπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Πώς μπήκατε στην ΠΑΕ;

«Ήξερα από παλιά τον Δημήτρη Γόντικα. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια να μην παραιτηθεί η διοίκηση πριν ένα χρόνο και είχαμε δεσμεύσεις για 2 εκατ. ευρώ από τέσσερις επιχειρηματίες. Δεν υπήρξε συμφωνία γιατί είχε αντιδράσει ο κ. Βγενόπουλος. Παραιτήθηκε η διοίκηση. Έγιναν μπροστά μου γιατί ήμουν στο γραφείου του κ. Βγενόπουλου. Το κακό είναι ότι μετά την πλήρη διάλυση ου Δ.Σ. ο ένας χάθηκε, και ο άλλος αντί για 1 εκατ. έβαλε 100.000 ευρώ.»

– Αν δεν εμφανιζόσασταν εσείς θα έσκαγε στα χέρια του Βαρδινογιάννη. Γι΄αυτό πολύς κόσμος σας θεωρεί μπροστινό του Βαρδινογιάννη…

«Εγώ το θεωρώ προσβλητικό σε προσωπικό επίπεδο και το να μου λένε ότι είμαι εκπρόσωπος του οτιδήποτε το βρίσκω ενοχλητικό».

– Ήσασταν στην ΠΕΚ. Γιατί δεν συμμετείχατε τότε;

«Είχα κουραστεί να τρώμε συνέχεια ξύλο όπως τρώγαμε. Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να συμμετάσχω οικονομικά και το είχα πει στον κ. Βγενόπουλο. Είχα πάει να στηρίξω ηθικά την προσπάθεια και με ήθελε επειδή είμαι άνθρωπος των ΜΜΕ να στηρίξω την προσπάθεια και αυτό έκανα».

– Έπαιξε ρόλο ότι ο Βαρδινογιάννης κράτησε τόσο μεγάλο ποσοστό;

«Δεν είχα ρόλο στις συζητήσεις».

– Με τους άλλους είχατε επαφές;

«Με τον Νίκο πατέρα είχα γνωριστεί, μιλάγαμε και τη φιλία την κρατάω έως σήμερα».

– Όταν μπήκατε στην ΠΑΕ τι βρήκατε;

«Μου δόθηκε μια εικόνα ότι είχαμε άνοιγμα 28 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 18 ήταν στους παίκτες και τα 10 προς τρίτους. Αυτή τη στιγμή το άνοιγμά μας είναι 24 εκατ. ευρώ. Το κόστος μας την προηγούμενη χρονιά, 2012-13, ήταν 29 εκατ. ευρώ ετησίως. Μέσα στη χρονιά κατεβήκαμε κάτω από 15 γιατί είχαμε περικοπές και αποχωρήσεις παικτών. Του χρόνου θα έχουμε πολύ συντηρητικά έσοδα της τάξης 13-14 εκατ. ευρώ. Από αυτά 4 είναι από την τηλεόραση, 1 από τη Forthnet, άλλα 4 από χορηγίες και άλλα 4 θα είναι τα προσδοκώμενα έσοδα από τα εισιτήρια. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνω έσοδα από τη «Συμμαχία». Το λειτουργικό μπάτζετ θα είναι 10. Τα υπόλοιπα 3 θα πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους. Τα 5 εκατ. ευρώ από τα 10 θα είναι για μισθούς υπαλλήλων, για την ακαδημία, για τα ταξίδια».

– Έγινε προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια να ρίξουν το κόστος;

«Έγινε επί Γόντικα αλλά δεν ήταν αρκετή και έγιναν τεράστια λάθη. Ο Μπουμσόνγκ αποκτήθηκε τη σεζόν που είχε αρχίσει η κρίση»

– Μετά την πολυμετοχικότητα τι βρήκαν από έσοδα στην ΠΑΕ;

«Είχε ένα σημαντικό ποσό που εάν η διοίκηση Γόντικα είχε διαχειριστεί σωστά θα είχε γίνει ομαλή προσγείωση χωρίς να φτάσουμε εδώ. Με την πολυμετοχικότητα μαζεύτηκαν απίστευτα πολλά χρήματα και συνηθίσαμε σε πολύ ακριβό τρόπο λειτουργίας ο οποίος ήταν επικίνδυνος εάν συνέβαινε κάτι κακό. Και αυτό έγινε. Δεν έφταιγε η πολυμετοχικότητα. Όταν πήγα εγώ στον Παναθηναϊκό θεωρούσα ότι καθαρός μισθός 300.000 ευρώ σε ποδοσφαιριστή είναι χαμηλός. Σήμερα θεωρώ ότι ένας καλός Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής μπορεί να βρεθεί με 100.000-150.000 ευρώ. Πληρώναμε Χριστοδουλόπουλο, Βύντρα, Κατσουράνη με 1 εκατ. ευρώ τον καθένα. Το θεωρώ στο όριο της υπερβολής».

– Αν δεν πληρώσεις παίκτες δεν φτιάχνεις ομάδα…

«Διαφωνώ απόλυτα. Συμβαίνει σχεδόν το αντίθετο. Έχουμε πολλά παραδείγματα μεγάλων ομάδων που χτίστηκαν από δικούς τους παίκτες. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ ο Παναθηναϊκός της πολυμετοχικότητας αλλά είχαν ξοδευτεί 150 εκατ. ευρώ. Είχαν μπει πάρα πολλά λεφτά από τους μετόχους».

– Υπήρχε δόλος όταν διαλύθηκε η πολυμετοχικότητα;

«Δεν το ξέρω αυτό. Χωρίς αμφιβολία αυτός που όριζε το μέλλον ήταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης».

– Έχουν προσπαθήσει από την οικογένεια Βαρδινογιάννη να σας απειλήσουν;

«Δεν είχαμε επαγγελματικές σχέσεις ούτε φιλίες ποτέ. Δεν είναι πολύ εύκολο να με απειλήσουν».

– Ποια είναι η δική σας οικονομική συμμετοχή στην ΠΑΕ;

«Ό,τι γίνεται, γίνεται για να ανδρωθεί η «Παναθηναϊκή Συμμαχία». Επειδή δεν πήγε όσο καλά περιμέναμε. Κάνω ότι μπορώ για να επιβιώσει. Την έχουμε βάλει στη θερμοκοιτίδα. Έχουν μπει έως τώρα 3,1 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλος του μήνα θα μπουν άλλα 3-4 εκατ. ευρώ. Δεν έχουν μπει από τη «Συμμαχία» αλλά οι μετοχές του ομολογιακού δανείου θα πάνε στη «Συμμαχία». Ο αλτρουισμός είναι επιβεβλημένο στοιχείο για έναν οπαδό του Παναθηναϊκού. Δύο τράπεζες μας έχουν βοηθήσει με προεξοφλήσεις. Η Πειραιώς και η Alpha. Έχω καλές σχέσεις με την Πειραιώς. Το ομολογιακό δάνειο δεν υπάρχει περίπτωση να το αποπληρώσει η ΠΑΕ. Με αυτό τον τρόπο η Συμμαχία θα φτάσει στο 80-90%. Το 1,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα ας πούμε της Κάλιαρι είναι 30 εκατ. ευρώ. Στην Αγγλία η τελευταία ομάδα έχει 100 εκατ. ευρώ. Εμείς έχουμε 5 και πέρυσι είχαμε το δεύτερο πιο ακριβό μπάτζετ. Και δεν είχαμε καλή ομάδα όχι μόνο επειδή η διοίκηση έκανε λάθη. Έφταιγαν και οι σχέσεις των παικτών, οι διαιτητές».

-Πώς φτάσατε στην επιλογή του Αναστασίου;

«Τώρα σκέφτηκα ότι ή θα έπρεπε είτε να πάρουμε έναν άνθρωπο που δεν τον ξέραμε ή θα είχε κάνει κάποτε μια επιτυχία είτε να πάρουμε κάποιο φιλόδοξο. Τον Αναστασίου τον γνώρισα τον Οκτώβριο στην Ολλανδία μέσω ενός Έλληνα που ήξερα. Του μίλησα, ήταν πολύ επίμονος σε σημείο φοβερής εμμονής. Τότε είχαμε προβλήματα με τον κ. Φερέιρα και φοβήθηκα να κάνουμε τέτοιο άλμα. Ο Αναστασίου είχε κάνει τεράστια καριέρα στον Άγιαξ, έκανε τα καλύτερα σχολεία στην Αγγλία και έχει τη φήμη ότι είναι πολύ έντιμος άνθρωπος. Τότε δεν τον είχα ψάξει καλά και θεωρούσα ότι έπρεπε να πάμε σε κάποιον πιο έμπειρο».

– Σας είχε προταθεί πακέτο με άλλον ο Αναστασίου;

«Όχι».

– Το λέμε γιατί ξέρουμε ότι είχε προταθεί και στην ΑΕΚ πακέτο με κάποιον ανεπιθύμητο…

«Περί ΑΕΚ το ακούω πρώτη φορά από εσάς».

– Γιατί δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση με τον Ερασιτέχνη;

«Υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία με τον κ. Μακρόπουλο. Τον είδα και σήμερα το πρωί. Μας έχει δώσει ένα παραχωρητήριο για τη Λεωφόρο με το οποίο κάνουμε τις εργασίες. Έχουμε συμφωνήσει στα λεφτά και στη διάρκεια και το μόνο που μένει είναι να ολοκληρώσουν οι δικηγόροι τη σύμβαση. Σήμερα δεσμευτήκαμε ο καθένας να κυνηγήσει το δικηγόρο του και να φτάσουμε σε συμφωνία. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μέχρι τώρα έχουμε δώσει στον Ερασιτέχνη 360.000 ευρώ που είναι οφειλές των προηγούμενων διοικήσεων. Έχουμε έναν καταπληκτικό χλοοτάπητα στη Λεωφόρο. Μας έχει στοιχίσει περίπου 200.000 ευρώ που έχει βάλει η ΠΑΕ. Γίνονται επισκευές που θα στοιχίσουν οπωσδήποτε 1 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο είναι τα έργα να μην τελειώσουν ποτέ! Συνεχώς να βελτιώνουμε. Τα βασικά όμως θα τελειώσουν εάν χρειαστεί 18 Ιουλίου».

– Θα γίνει επέκταση;

«Ίσως σε δεύτερο στάδιο. Πέρυσι τέτοια εποχή δεν ήξερα ακριβώς το καθεστώς. Η Λεωφόρος είχε χαρακτηριστεί ως πράσινο και ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να παίζει στη Λεωφόρο. Ζητήσαμε να αλλάξει ο νόμος και άλλαξε. Έχουμε δικαίωμα να παίζουμε 5 χρόνια στη Λεωφόρο. Η προσπάθειά μας τώρα είναι να μεγαλώσουμε σε όγκο τη Λεωφόρο, πράγμα που ο νόμος δεν επιτρέπει και να πάμε τα 5 χρόνια σε 7. Η μέθοδος του σαλαμιού είναι πιο ρεαλιστική από το να ζητήσει τα πάντα. Μέσα στο καλοκαίρι θα ξέρουμε τι θα γίνει με την επέκταση των ετών. Έχουμε πολλά όνειρα όλοι μας. Εάν η ομάδα μας πάει καταπληκτικά πρέπει να βρούμε άλλο χώρο. Ο Βοτανικός δεν μου αρέσει καθόλου. Πήγα και τον είδα. Θεωρώ ότι είναι έγκλημα πώς ο Παναθηναϊκός δέχθηκε να δώσει ένα γήπεδο με αντάλλαγμα ένα οικόπεδο σε υποβαθμισμένη περιοχή. Έψαξα το θέμα. Θεωρούσα ότι εάν μας χάριζαν ένα μοντέρνο γήπεδο θα το αντιμετώπιζα με σοβαρότητα. Δεν έχω βρει λύση να χρηματοδοτηθεί το έργο και δεν πιστεύω ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η Διπλή Ανάπλαση. Ότι ο Δήμαρχος έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει πράγματα, πολιτικός είναι. Από το ΕΣΠΑ που έλεγαν να βρεθούν χρήματα, πήγα και είδα τον Υπουργό και υπάρχει ρητός κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει να χρησιμοποιηθούν χρήματα για γήπεδα».

– Έχει περάσει ένας χρόνος και δεν έχει γίνει ανάληψη ευθυνών του Βαρδινογιάννη…

«Ευθύνη του Βαρδινογιάννη είναι το γήπεδο. Ευθύνη του Βγενόπουλου είναι ότι ανήγαγε το θέμα ΓΗΠΕΛ ενώ δεν υπάρχει. Δεν καταλαβαίνω τι στο διάβολο ανάληψη ευθυνών πρέπει να γίνει όταν δεν υπάρχει θέμα. Τρέχουμε να λύσουμε τα βασικά. Να κάνουμε τώρα ιστορική αναδρομή της ΓΗΠΕΛ δεν έχει νόημα. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση. Η ΓΗΠΕΛ είναι μια νεκρή εταιρία. Δεν έχω κανένα δείγμα ότι θα προκύψει. Δεν μπορώ να ασχολούμαι με τρίχες. Ο Βωβός είναι ένας χρεοκοπημένος επιχειρηματίας που δεν υφίσταται. Πλέον είναι η Alpha Bank που μπορεί να κάνει το εμπορικό τους κέντρο. Εάν μας έφτιαχναν ένα γήπεδο και μας το χάριζαν θα κάναμε συζήτηση να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν μας το έχουν πει αυτό. Εάν βρούμε λεφτά για γήπεδο γιατί να πάμε στο Βοτανικό; Να βρούμε περιοχή με καλύτερες προϋποθέσεις. Γι΄ αυτό δεν καταλαβαίνω τη φοβερή σύλληψη περί Βοτανικού. Αν ο κ. Βγενόπουλος βάλει 5 εκατ. ευρώ να έρθει ευχαρίστως να αναλάβει και να βοηθήσω με τη ΓΗΠΕΛ. Αφού δεν έρχεται κανείς».

– Δεν σας κάνει εντύπωση ότι τα τελευταία 2-2,5 χρόνια κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για το σύλλογο;

«Είχε ιδιοκτησιακά προβλήματα. Ο μεγαλομέτοχος τον είχε εγκαταλείψει. Είναι τεράστια η ευθύνη του. Τα πράγματα χειροτέρεψαν στην οικονομία, ο Παναθηναϊκός είχε χρέη και κανείς δεν ήθελε να αναλάβει. Είναι αναπόφευκτο με αυτά τα προβλήματα να περάσει μια περίοδος για να εξυγιανθεί. Υπάρχουν κάνα- δυο άνθρωποι που βοηθούν. Δεν θέλω να πω ονόματα. Όχι οικονομικά αλλά με επαφές και γνωριμίες. Δεν είμαι τελείως μόνος μου».

– Πρέπει να γίνει εγγράφως η ανάληψη ευθυνών της ΓΗΠΕΛ;

«Βάλε ένα χαρτί λευκό να το υπογράψω. Είχα πει θα υπογράψω εάν προκύψει ευθύνη. Ισχύει αυτό. Να σας το υπογράψω. Είμαι πια ένα χρόνο στον Παναθηναϊκό. Ένα απ’ όσα δεν με έχουν απασχολήσει είναι πρόβλημα με τη ΓΗΠΕΛ. Δεν έχω βρει πρόβλημα με τη ΓΗΠΕΛ».

-Με την Παιανία τι ισχύει;
«Φέτος είχε παραχωρηθεί δωρεάν. Φαντάζομαι ότι εάν ζητηθεί και του χρόνου θα γίνει αλλά εγώ θέλω να κάνουμε άλλη συμφωνία».

– Έχετε κάνει προσπάθεια για άλλο χώρο;
«Υπάρχει ένας μεγάλος Δήμος της Αθήνας όχι των Αθηναίων, που έχει πολύ ωραίο χώρο και ενδιαφέρονται να πάμε εκεί. Η σκέψη είναι να αναπτύξουμε εκεί ένα δεύτερο προπονητικό κέντρο. Η Παιανία είναι το καλύτερο προπονητικό κέντρο στην Ελλάδα. Εάν μπορέσουμε να την αποκτήσουμε με τυπικό κόστος, θα είναι το καλύτερο. Για να μην έχουμε εξάρτηση κοιτάζουμε και κάτι άλλο. Είναι πολύ βασικό μέσα στο Λεκανοπέδιο να έχουμε χώρους για να βγάζουμε παίκτες και οπαδούς. Το έχουν κάνει όλες οι μεγάλες ομάδες. Εμείς προχωράμε με αυτό ανεξαρτήτως με την Παιανία».

– Στη σύμβαση παραχώρησης της Παιανίας υπήρχε όρος ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν μπορούσε να πάρει χρήματα από την ΠΑΕ;

«Το έχω ακούσει αλλά δεν έχει υποπέσει στη δική μου αντίληψη ότι υπάρχει αυτός ο όρος. Το κοιτάζουμε ήδη. Δεν μπορεί ο Παναθηναϊκός να εξαρτάται από την καλή θέληση του Καπετάνιου. Κοιτάζουμε και άλλες περιοχές γιατί θεωρούμε ότι είναι ευκαιρία τώρα που η γη είναι φθηνότερη. Έχουμε βρει αρκετά οικόπεδα. Να σας εξηγήσει κάποιος από την ΠΑΕ τι γίνεται με την Παιανία».

– Ποιος να μας το δείξει; Ο οικονομικός διευθυντής ο κ. Στάμος; Αυτός είναι άνθρωπος του Βαρδινογιάννη.

«Είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος και ικανό στέλεχος. Τον γνώρισα σταδιακά και τον εκτίμησα. Όπως και τον κ. Παρθενόπουλο που επίσης έχει συνδεθεί με τον κ. Βαρδινογιάννη. Κάποιοι έφυγαν γιατί δεν άξιζαν, κάποιοι έδειξαν ότι αξίζουν. Δεν ξυνόμαστε, δουλεύουμε. Μας έχει βγει ο κ…ς στη δουλειά! Δεν μπορώ μόνος μου να τα κάνω όλα ούτε να βρω 30 με παρθενογένεση. Έχω εμπειρία και μπορώ να αξιολογήσω στελέχη».

– Πριν εμφανιστεί ο Τσάκας, είχε βρεθεί μαζί του ο Γόντικας όπως επιβεβαίωσε και αυτός. Πώς εσείς δικαιολογείτε ότι επί προεδρίας σας ο Γόντικας συμμετείχε στη διοικούσα επιτροπή που έπρεπε να διαλευκάνει το θέμα Τσάκα;

«Ο Γόντικας ήταν πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Όταν ξεκίνησα στη «Συμμαχία» δεν είχα πρόθεση να συμμετάσχω στη διοίκηση αλλά να οργανώσω την κατάσταση. Ο Γόντικας παραιτήθηκε όταν δεν άντεχε στην πίεση και στους κινδύνους της θέσης με τα χρέη. Τον Γόντικα τον βρήκα στον Παναθηναϊκό και μετά έφυγε».

– Αυτοί οι άνθρωποι έπαιζαν με τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Δώσατε περιθώριο 20 ημερών στον Τσάκα. Σε ποιο σημείο είναι οι αγωγές στον Τσάκα;

«Οι αγωγές στην Ελλάδα κάνουν 3-4 χρόνια να εκδικαστούν. Για απλές δυσφημίσεις και αγωγές η δικαιοσύνη δεν κάνει γρηγορότερα. Έχει γίνει αγωγή. Εκείνη την περίοδο είχαμε χιλιάδες θέματα και καθημερινά ασχολούμασταν με τον Τσάκα. Ήταν πολύ σημαντική βοήθεια του κ. Βγενόπουλου τότε γιατί μας είπε πώς να ξεσκεπάσουμε τον Τσάκα. Και έτσι έγινε».

– Τι πιστεύετε ότι ήταν ο Τσάκας;

«Δεν μπορεί να μην είχε κάποια πλάτη. Αλλά ήταν και απατεώνας».

– Μπορεί να μεγαλώσει η χωρητικότητα της Λεωφόρου;

«Το πιο ρεαλιστικό σενάριο μεσοπρόθεσμα είναι να μείνουμε στη Λεωφόρο και σε πρώτο στάδιο να μεγαλώσουμε τη χωρητικότητα στο όριο του δικού μας χώρου. Ανακατασκευάζοντας το γήπεδο κομμάτι – κομμάτι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Να παγιωθούμε στο σημερινό γήπεδο και βλέπουμε. Παρόλο που θα θέλαμε μια μεγαλύτερη έδρα αλλά μια έδρα ακόμα και 25.000 θέσεων θα ήταν καταπληκτικό να το είχαμε. Θα προτιμούσα βέβαια να είναι 40.000».

– Πιστεύουμε ότι η επιλογή Νταμπίζα είναι λάθος από την αρχή έως το τέλος. Είχαμε πει στον Γιάννη Αλαφούζο ότι δεν δεχόμαστε τον Νταμπίζα να πατήσει το πόδι του στη Λεωφόρο. Δεν εγγυόμαστε για τίποτα. Εσείς είπατε ότι θα τον έχετε σαν τεχνικό σύμβουλο. Δεν τον αποδέχομαι τον Νταμπίζα. Το λάθος δεν διορθώνεται με λάθος.

«Εγώ πήρα τον Νταμπίζα από τη Νιουκάσλ. Ο Νταμπίζας ήταν τρία χρόνια στον Ολυμπιακό και από αυτά τα δύο χρόνια ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα. Αν θέλετε να παραμυθιάζεστε μεταξύ σας ότι ο Νταμπίζας είναι ο Ολυμπιακός και ότι γράφουν δικοί σας δημοσιογράφοι εγώ δεν θα ακολουθήσω . Εάν δεν θέλετε φεύγω και εγώ. Αν δεν έχω το δικαίωμα να έχω άποψη ποιον διαλέγω και ποιον εμπιστεύομαι τότε δεν μπορώ να διοικήσω. Έβαλα τα λεφτά μου. Μην λέτε μαλ..ς, γ…ω την Π….α μου. Δεν είχα καμία διάθεση να γίνω πρόεδρος».

– Αν νομίζεις ότι πρέπει να φύγεις, να φύγεις…

«Αναγκάζομαι να διοικήσω γιατί δεν υπάρχει κανείς άλλος. Όταν παίρνω μια απόφαση την ακολουθώ έως το τέλος. Στηρίζω μέχρι το τέλος έναν άνθρωπο».

– Ποιο ήταν το βιογραφικό του Νταμπίζα για τεχνικός διευθυντής;

«Πρώτα είδα τον Λεωνίδα Βόκολο. Ήταν στην εθνική Ελλάδας. Θα ήμουν ευτυχής εάν μου έλεγε ότι αφήνει την εθνική για τον Παναθηναϊκό. Συζήτησα με τον Φύσσα. Πάλι ήταν πάρα πολύ δύσκολο να φύγει πριν ολοκληρωθεί η φάση της εθνικής του χρόνου. Εξετάσαμε την περίπτωση του Νίκου Λυμπερόπουλου. Επέλεξε τον δρόμο να είναι μάνατζερ. Ήρθαν αρκετοί ξένοι αλλά είχα κακή εμπειρία με ξένους και την είχα πατήσει. Ο Φάμπρι με αποσταθεροποίησε. Ένα μεσημέρι φάγαμε με τον Καραγκούνη. Μιλώντας μαζί του μου είπε ότι ένας πολύ έντιμος και σοβαρός άνθρωπος είναι ο κουμπάρος του ο Νταμπίζας. Μου είπε ότι ο Νταμπίζας είναι Άρης.

Ο Καραγκούνης δεν μου είπε «πάρε τον Νταμπίζα». Μου έδωσε το τηλέφωνό του και τον παρακάλεσα να τον πάρει και να του πει ότι θα τον πάρω τηλέφωνο. Όταν μιλήσαμε με τον Νταμπίζα με εντυπωσίασε ο μετρημένος λόγος και η σοβαρότητά του. Ο Αναστασίου είναι ένα πολύστροφο μηχάνημα. Θεώρησα ότι αυτός ο συνδυασμός θα ήταν πάρα πολύ καλός. Τον Δημήτρη Σαραβάκο ο Νταμπίζας μου τον σύστησε. Πιστεύω ότι φτιάχνοντας μια νέα ομάδα έπρεπε να επιλέξουμε νέους ανθρώπους. Εάν πηγαίναμε σε έναν μέτριο φορεμένο προπονητή θα μας έβγαινε λάθος. Οι συμβατικές λύσεις αποφέρουν συμβατικά αποτελέσματα. Ήθελα να βρούμε ανθρώπους που να είναι μεγάλοι ποδοσφαιριστές, να έχουν μεγάλη εμπειρία, να είναι μείγμα ελληνικής και ευρωπαϊκής νοοτροπίας.

Σαν ράτσα υπερτερούμε σε πολλά από τους Δυτικούς αλλά έχουν και οι Δυτικοί χαρίσματα που δεν έχουμε. Θέλουμε μια υπέρβαση. Δεν μπορούσαμε να πάμε συμβατικά. Δεν έχουμε 50 εκατ. ευρώ αλλά και τόσα να είχαμε θα ανταγωνιζόμασταν ομάδες 200 εκατ. ευρώ μπάτζετ. Πρέπει να είμαστε αντάρτες. Να βγούμε από τον υπόνομο και να πολεμήσουμε»

– Πρέπει να είναι πολύ μάγκας για να πατήσει ο Νταμπίζας στη Λεωφόρο. Έχει μηδενική παναθηναϊκή παιδεία. Ασχολείται με τα χρήματά του και βάζει τον κόσμο του Παναθηναϊκού να τσακωθεί μαζί σου για ένα άτομο.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας ποδοσφαιριστής στα 21 του, έπαιξε 2,5 χρόνια σε μια ομάδα και την εγκατέλειψε, πήγε στην Αγγλία και τον ξέρουν όλοι λόγω της καριέρας του, δεν μπορώ να δεχθώ ότι είναι Ολυμπιακός. Δεν είναι Ολυμπιακός. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από τον Νταμπίζα. Έχει αναχθεί σε μεγάλο θέμα. Δεν είναι μεγάλο θέμα».

– Αξίζει αυτό το ρίσκο;

«Εάν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο δύο μήνες. Είναι πολύ πιθανό ξέροντας αυτή την αντίδραση την οποία δεν τη βρίσκω λογική…»

– Θα έφερνες τον Τζόρτζεβιτς;

«Δεν είναι το ίδιο ο Τζόρτζεβιτς με τον Νταμπίζα».

– Όλοι θα είναι απέναντι στον Νταμπίζα…

«Έχουμε μπερδέψει τους ρόλους μας. Οι οργανωμένοι έβαλαν πλάτη πέρυσι και στηρίξατε πάρα πολύ. Είναι άλλος ο ρόλος της διοίκησης και δεν μπορείτε να κρίνετε με την αγνή παναθηναϊκή αντίληψη. Είναι άλλες οι παραστάσεις και ο τρόπος που λειτουργούμε».

– Έχουμε βγει λάθος σε προτροπές μας;

«Όχι ποτέ. Τον Νταμπίζα, όμως, δεν τον ξέρει κανείς. Δεν αρνείται κανείς ότι ο Ολυμπιακός τότε ήταν αυτός που ήταν. Προσωπικό πρόβλημα έχω εγώ. Μας έχουν πετάξει χειροβομβίδες… Η ομάδα είναι ο Αναστασίου, ο Νταμπίζας, ο Σαραβάκος, ο Βονόρτας, ο Ρούτερ, ο Φος. Ο Βονόρτας ήταν η μεγαλύτερη και καλύτερη έκπληξη της σεζόν. Θα του δώσει μεγάλες εμπειρίες η φετινή ομάδα και τον βλέπω μεγάλο προπονητή».

– Θα συνεχίσουμε με Νταμπίζα;

– Εάν τον γιουχάρει ο κόσμος στη Λεωφόρο τι θα γίνει;

«Το θεωρώ δεδομένο ότι θα γίνει. Ελπίζω ότι ένας άνθρωπος με τη δουλειά του να μπορέσει να αποδείξει ότι ήμουν σωστός και ότι είχατε λάθος. Όταν έχεις πάρει μια απόφαση πρέπει να τηρείς το λόγο σου. Έχω την εντύπωση ότι οσονούπω θα βγει και θα μιλήσει δημοσίως».

– Πιστεύετε ότι μπορεί να εμπνεύσει τα νέα παιδιά και να τους βάλει στο δρόμο που θέλουμε;

«Το ρόλο του εμπνευστή θα τον έχουν οι Σαραβάκος, Αναστασίου. Ο βασικός εμπνευστής είναι ο Δημήτρης Σαραβάκος. Ελπίζω αυτός θα έχει το ρόλο του εμπνευστή. Ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση στο σχεδιασμό να είναι ο Νταμπίζας εμπνευστής. Τα χαρακτηριστικά του είναι ότι είναι μετρημένος, σοβαρός και οργανωτικός. Ξεκίνησα λέγοντας ότι θέλω να βρούμε Έλληνες που να έχουν πορεία στο εξωτερικό. Ο κ. Τσιώλης θεωρείται καλός προπονητής. Είδατε πώς φέρθηκε μετά το Κύπελλο; Και όμως θα μπορούσε να είναι μια επιλογή. Προσπάθησα να βρω κάτι που να είναι υψηλού επιπέδου. Καήκαμε με τον Φερέιρα γιατί έχασε την επαφή με τους παίκτες και τον κόσμο».

– Τον Φερέιρα δεν τον βοήθησαν Ελευθεράκης και Κωνσταντίνου…

«Ο Κωνσταντίνου έχει αρχ…α και το έχει αποδείξει. Με τον Ελευθεράκη είμαι πολύ δυσαρεστημένος. Τα μπέρδευε. Είναι καλό παιδί αλλά δεν του πήγαινε η θέση».

– Προχωράμε με τον Νταμπίζα;

«Λυπάμαι πολύ που έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση. Δυστυχώς δεν είστε μόνο εσείς που αντιδράτε. Όλοι οι Παναθηναϊκοί φίλοι μου ξαφνιάστηκαν και δεν τους άρεσε. Το μόνο που ζητάω να καταλάβετε είναι ο ρόλος μου είναι διαφορετικός από το δικό σας. Η συνέπεια μου είναι να τηρώ τις συμφωνίες που κάνω».

– Μας είχατε πει ότι δεν θα πάρει πόστο και ότι δεν θα έρθει στη Λεωφόρο…

«Δεν ήρθε στη Λεωφόρο. Μου ζητάτε να γελοιοποιηθώ και να μην τηρήσω το λόγο μου. Αν έχεις κάνει μια συμφωνία, ένα σχεδιασμό και τον έχεις ολοκληρώσει και επειδή σου λένε πράγματα λανθασμένα για μένα, τον διώχνεις… Έχω γνωρίσει πάρα πολλές φορές ανθρώπους και έχω απογοητευτεί αλλά ειλικρινά αυτό δεν το περίμενα. Ότι προκαταβολικά ο κόσμος θα αντιδρούσε έτσι επειδή αυτός ο άνθρωπος έπαιξε στα 21 του στον Ολυμπιακό. Δεν έχει σημασία η φανέλα που φόρεσες κάποτε αλλά σημασία έχει τι ήθος έχεις. Δεν πήραμε έναν πρώην παίκτη του Ολυμπιακού. Πήραμε ποδοσφαιριστές από τον Ολυμπιακό και τους σεβαστήκαμε. Γιατί δεχθήκατε τον Κυράστα; Δεν είπα ότι είναι Παναθηναϊκός αν και πιστεύω ότι οποιοσδήποτε επαγγελματίας μπαίνει στον Παναθηναϊκό, απορροφάται».

– Δεν θέλουμε ανθρώπους που έφαγαν ψωμί από τον Κόκκαλη...

«Από τα τρία πρωταθλήματα που έπαιξε στον Ολυμπιακό, τα δύο τα κέρδισε ο Παναθηναϊκός. Έφυγε από την Ελλάδα μετά. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Κυράστα και Νταμπίζα; Τον Λέτο γιατί;».

– Ο Λέτο ήταν παίκτης...

«Πώς έχει μολυνθεί ο Νταμπίζας με αυτό;».

– Με τον Φιγκερόα τι γίνεται;

«Μας ενδιαφέρει πολύ. Υπάρχουν δύο ποδοσφαιριστές που μας ενδιαφέρουν επίσης πολύ».

– Ταιριάζει στο DNA του Παναθηναϊκού.

«Συμφωνώ με αυτό. Είπαμε σήμερα στο δικηγόρο του να καταλάβει ότι το μπάτζετ του Παναθηναϊκού είναι περιορισμένο».

– Υπήρξε ποτέ κάποιος Φιλάρετος Καλτσίδης να πλησιάσει και να ενδιαφερθεί για τον Παναθηναϊκό;

«Όχι στη δική μου βάρδια. Πριν ένα χρόνο όταν μίλαγα εγώ με τον Γόντικα. Δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ανοιχτή ΑΜΚ και όποιος θέλει μπορεί να βάλει 10 εκατ. ευρώ».

– Για τα διαρκείας είναι κάτι ανακοινώσιμο;

«Όλα τα διαρκείας θα γίνεσαι αυτομάτως μέλος της Συμμαχίας, εκτός και αν δεν θέλεις. Έχουμε φτιάξει μια κάρτα μέλους που θα έχει πολλά προνόμια με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, χώρους διασκέδασης κτλ. Η 13 και η 14 ενώνεται. Αυτό είναι γύρω στις 4.000-4.500 θέσεις. Θα προσθέσουμε ένα δεύτερο όροφο στη Λεωφόρο, να χτιστεί μια αυτοστήρικτη πλατφόρμα και οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι θα έχουν 3.500-4.000 θέσεις. Αυτό μπορεί να γίνει παράλληλα ενώ θα παίζουμε και αυτό θα στοιχίσει λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ. Μπορούμε να κάνουμε άμεση απόσβεση. Ξεκινάμε διαδικασία να βάλουμε γύρω γύρω να βάλουμε πλέγμα μεταλλικό που θα αλλάζει χρώματα και θα μπαίνουν διαφημίσεις. Θα είναι κούκλα. Θα φύγει το παλιό το απέξω»

– Με την αδειοδότηση τι γίνεται;

«Η ΕΠΟ είναι εχθρική απέναντί μας. Δεν ξέρω εάν θα φτάσουν ακόμα και στο σημείο να παρανομήσουν. Έκανα επαφές και μου είπαν ότι από τη στιγμή που μια ομάδα τα έσοδά της καλύπτουν τα έξοδά της και έχει ρυθμισμένες όλες τις υποχρεώσεις, για την ΟΥΕΦΑ δεν έχει πρόβλημα. Εμείς το κάνουμε αυτό. Πάμε σε βιώσιμο μοντέλο. Προσπαθούμε να καλέσουμε τη Ντόρτμουντ για μια ημερίδα διότι είναι ομάδα που ανήκει στους οπαδούς και θέλουμε να μας πουν πώς πέτυχαν. Αυτός είναι ο σκοπός μου. Να δημιουργήσουμε ισχυρή βάση ιδιοκτησίας του Παναθηναϊκού από τους οπαδούς του».

Επιμέλεια: Γιώργος Σπανουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης