Τι κι αν ο Πάπας Φραγκίσκος είναι φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου, η Καθολική Εκκλησία έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στους διοργανωτές του Μουντιάλ.

Οι Βραζιλιάνοι έχουν δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και ανακαίνιση των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, απέτυχαν όμως να βελτιώσουν την κατάσταση που επικρατεί στον «άρρωστο» δημόσιο τομέα της χώρας. Με κάρτα σε σχήμα φυλλαδίου, που διανέμεται αυτή την εβδομάδα στις εκκλησίες και τις ενορίες της Βραζιλίας, το συνέδριο των επισκόπων της χώρας προτρέπει τους πιστούς να διαδηλώσουν κατά της διοργάνωσης, ενώ ζητάει από την κυβέρνηση να σεβαστεί αυτό το δικαίωμά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Εκκλησία θέλει να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο και να εκφράσει την ανησυχία της με την αντιστροφή των προτεραιοτήτων στη χρήση του δημόσιου χρήματος, που θα έπρεπε να χορηγηθούν για την υγεία, την παιδεία, τις εγκαταστάσεις υγιεινής, τη μεταφορά και την ασφάλεια», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κάρτα. Το συνέδριο των επισκόπων της χώρας, που αριθμεί τους περισσότερους ρωμαιοκαθολικούς στον κόσμο, ασκεί έντονη κριτική και για την έξωση εκατοντάδων φτωχών ανθρώπων από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα στάδια, αγνοώντας τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και «παραδίδοντας το άθλημα σε μεγάλες επιχειρήσεις». Επίσης, προέτρεψε τις αρχές για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη διάρκεια της διοργάνωσης που αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 800.000 φίλους του ποδοσφαίρου.

Η επιτυχία του Μουντιάλ, αναφέρουν οι επίσκοποι, δεν θα κριθεί από το ποσό των χρημάτων που θα τοποθετηθούν στην τοπική οικονομία ή το κέρδος που θα φέρει τους σπόνσορες. «Μία νίκη για όλους θα είναι μόνο εάν θα πληρούνται ορισμένες θεμελιώδεις απαιτήσεις», καταλήγουν στο φυλλάδιο. Ο Αργεντινός Πάπας Φραγκίσκος, πάντως, αναμένεται να παραδώσει από το Βατικανό μήνυμα ειρήνης πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης