Την προσεχή Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι τελικοί της Α1 μπάσκετ των Ανδρών, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής.

Όπως επισήμανε ο γγΑ οι αναμετρήσεις ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία οπαδών, ωστόσο ο κ. Μπιτσαξής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση επεισοδίων, να ματαιωθεί οριστικά η σειρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομόφωνη η απόφαση από ΓΓΑ, ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ, ΕΛ.ΑΣ, ενώ μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (19/5) η Αστυνομία θα παρουσιάσει σχέδιο για την ομαλή διεξαγωγή των τελικών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των τελικών:
1ος τελικός: Δευτέρα (21/5) ΣΕΦ
2ος τελικός: Πέμπτη (24/5) ΟΑΚΑ
3ος τελικός: Κυριακή (27/5) ΣΕΦ
4ος τελικός (αν χρειαστεί): Τετάρτη (30/5) ΟΑΚΑ
5ος τελικός (αν χρειαστεί): Σάββατο (2/6) ΣΕΦ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε μετά την απόφαση ο ΓΓΑ, Πάνος Μπιτσαξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις αποφάσεις που ελήφθησαν: «Οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι οι δυο καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Έχουν τιμήσει το ελληνικό μπάσκετ με μεγάλες χαρές και οκτώ ευρωπαϊκά κύπελλα συνολικά. Εκφράζω τη λύπη και την αποδοκιμασία μου γι’ αυτό που έγινε με το πούλμαν του Παναθηναϊκού, αλλά τέτοια περιστατικά δεν μπορούν να αμαυρώσουν την λαμπρή αγωνιστική πορεία των ομάδων.

Έγινε σήμερα μια σύσκεψη λεπτομερής και σε βάθος και εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι. Τα πλέι-οφ θα ξεκινήσουν κανονικά, με το πρώτο ματς να γίνεται τη Δευτέρα και το τελευταίο -εφόσον φτάσει μέχρι τέλους η σειρά- στις 2 Ιουνίου. Μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση σχετικού σχεδίου της αστυνομίας για την ασφάλεια φιλάθλων και αθλητών. Κανένας αγώνας δεν θα ξεκινήσει, αν οι ομάδες δεν έχουν εγγυηθεί ότι θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Η ΕΟΚ, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε ότι ο κανονισμός θα τηρηθεί στην ολότητά του και σε περίπτωση εκτρόπων, θα επιβάλλει διακοπή, εκκένωση του γηπέδου ή οποιαδήποτε άλλη συνέπεια προβλέπεται.

Η ΓΓΑ, σε συνεργασία και με την Αστυνομία, επιφυλάσσεται για νέες αποφάσεις ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο -ακόμα και για τη διακοπή της σειράς- αν υπάρξουν άλλα παρόμοια περιστατικά. Παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τα τεκταινόμενα. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα ήταν ομόφωνες, βρήκαν σύμφωνους τόσο τους ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ, όσο και την Αστυνομία με τη ΓΓΑ και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά».

Για τα κρούσματα βίας γενικότερα: «Αντιμετωπίζουμε με μάχιμο τρόπο μια κατάσταση που υφίσταται. Έχουν διεξαχθεί φέτος εκατοντάδες παιχνίδια χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Δεν συμφωνώ με την έντεχνη και ισοπεδωτική μεγιστοποίηση καταστάσεων. Ήταν ένα περιστατικό με πέντε άτομα, την ίδια ώρα που εκατομμύρια φίλοι του μπάσκετ με σωστή προσέγγιση θέλουν να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια. Δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί ο χουλιγκανισμός των απολύτως ολίγων».

Για το ότι το πρώτο ματς θα γίνει Δευτέρα και όχι Κυριακή: «Ο πρώτος τελικός θα γίνει στο ΣΕΦ. Δεν τίθεται κανένα θέμα για το αντίθετο, ούτε αμφισβητείται το πλεονέκτημα έδρας. Δεν μπορεί η Αστυνομία να διαθέσει δυνάμεις -λόγω και του ποδοσφαιρικού ματς- γι’ αυτό θα παιχτεί τη Δευτέρα. Είναι δύσκολο λόγω της προπώλησης εισιτηρίων, αλλά ας περιμένουμε και το σχέδιο της Αστυνομίας».

Για το αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης:
«Πρέπει να συλληφθούν αυτοί που το έκαναν. Μιλάμε για πρόληψη περιστατικών με πέντε άτομα από έναν παράδρομο; Όσο κι αν το θέλουμε όλοι, είναι δύσκολο. Από ‘κει και πέρα, οι παίκτες ήταν στο νοσοκομείο, δεν μπορούσε να γίνει παιχνίδι. Και φυσικά δεν μπορούσαμε να περιμένουμε αξονική τομογραφία για να το αποφασίσουμε. Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό την κατάσταση και ελπίζουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά».

Για το αν είναι αισιόδοξος ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα: «Είχαμε πρόσφατα τον τελικό Κυπέλλου με οπαδούς και των δυο ομάδων και εξελίχθηκε απόλυτα ομαλά. Έχουν γίνει, ξαναλέω, εκατοντάδες παιχνίδια χωρίς προβλήματα. Να μη μεγιστοποιούμε τα περιστατικά βίας. Η αναβολή του χθεσινού αγώνα οφείλεται σε 4-5 άτομα, αλλά έπρεπε να γίνει. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη πολιτεία. Διαβεβαιώνω ότι δεν είναι και το κράτος ενεργεί για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε περιστατικών απαιτούν την επέμβασή του.

Πρέπει να προκαταλάβουμε τους νεκρούς; Ελπίζω να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αν κλιμακωθεί η βία και φτάσουμε εκεί, θα πάρουμε άλλες αποφάσεις. Το δεν παίρνω την ευθύνη δεν υπάρχει. Η ευθύνη υπάρχει και προκύπτει από τους κανονισμούς και τους νόμους».

Χωρίς τους δύο «αιώνιους» ολοκληρώθηκε η σύσκεψη

Η ευρεία σύσκεψη υπό τον γ.γ. Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή για την τύχη των τελικών άρχισε στις 16:30  και συνεχίστηκε χωρίς τους εκπροσώπους των δύο ομάδων, καθώς τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

«Έκρηξη» από τον Θανάση Γιαννακόπουλο

Αυτό το γεγονός ενόχλησε τους ανθρώπους των δύο «αιωνίων». Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του εκ των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Θανάση Γιαννακόπουλου, ο οποίος εξερχόμενος του γραφείου που διεξάγεται η σύσκεψη, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Παναγιώτη Μπιτσαξή.

«Αυτά που θα σας πω τα λέω μέσα από την καρδιά μου. Αυτό που έγινε χθες ήταν πρωτόγνωρο. Μου προκαλεί εντύπωση πως είναι δυνατόν να γίνονται αυτά μόνο στο πούλμαν του Παναθηναϊκού. Και πριν 10 χρόνια τα ίδια είχαν γίνει. Έπιασαν τον δράστη και δεν έκαναν τίποτα. Είμαι σίγουρος ότι και πάλι δεν θα γίνει κάτι.

Μόλις τελείωσε ο ημιτελικός με την ΤΣΣΚΑ που μας έσφαξαν είχα την παρρησία να πω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Έγιναν αυτά τα αίσχη. Ο Παναθηναϊκός έχει παράπονα από την αστυνομία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες δυνάμεις και να μην προστατεύουν την ομάδα μου. Μέσα στην αστυνομία συμβαίνουν πάρα πολλά παρατράγουδα και δεν μας προστατεύουν. Πληρώνουμε 10% στην αστυνομία και έρχεται η Πολιτεία και κατηγορεί τους προέδρους για τα επεισόδια. Εγώ είμαι έτοιμος να δεχτώ ό,τι θέλει ο Ολυμπιακός. Αλλά πρέπει να με διασφαλίσουν ότι δεν θα έχω καμία ευθύνη εγώ. Είτε ποινική είτε αστική. Ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται με τους φιλάθλους και πως περνάνε μέσα φωτοβολίδες.

Εάν και εφόσον δεν αποδεχτείτε ότι δεν έχω ευθύνη, τους είπα ότι δεν δέχομαι τίποτα. Πάρτε απόφαση μόνοι σας. Δεν καταλήξαμε πουθενά. Ο καθένας είπε την άποψη του. Έχω δώσει τη μισή ζωή μου, κινδυνεύω να γίνω από πλούσιος φτωχός. Μπορώ να ελέγξω 20.000 ανθρώπους;

Πρέπει πρώτα να αποφασίσουν αν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν οι αγώνες. Μας έβγαλε έξω ο ΓΓΑ για να αποφασίσει. Πώς είναι δυνατόν να μην μας ακούει; Αδυνατώ να καταλάβω πως κάνουν τέτοιους νόμους. Πληρώνουμε την αστυνομία και έρχονται να μας ζητάνε ευθύνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Σκινδήλιας, ο οποίος ήταν ενοχλημένος από τη στάση του Παναγιώτη Μπιτσαξή, ενώ είπε ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί το Σάββατο: «Να γίνουν κανονικά οι αγώνες παρουσία φιλάθλων, δεν μπορεί να ανεχτεί ήττα του μπάσκετ. Θα μας ανακοινώσει αύριο την απόφαση του ο ΓΓΑ, το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο. Μας έβγαλαν έξω».

Την ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκπροσώπησαν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο τιμ μάνατζερ Μάνος Παπαδόπουλος, ο υπεύθυνος ασφαλείας Μιχάλης Γεωργαντής και ο νομικός σύμβουλος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Από την άλλη, η ΚΑΕ Ολυμπιακός εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Γιώργο Σκινδήλια, τον γενικό διευθυντή Χρήστο Σταυρόπουλο και το νομικό σύμβουλο Δημήτρη Πράσσο.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι Βασίλης Οικονομίδης και Γιώργος Κονδύλης εκ μέρους του ΕΣΑΚΕ, οι Αριστείδης Γολέμης και Δημήτρης Μπασούρης εκ μέρους της ΕΟΚ, οι Νίκος Παπανικολάου, Κώστας Αλεξανδρίδης και Γιάννης Ζαφειρόπουλος εκ μέρους του ΠΣΑΚ.

Το «παρών» έδωσαν επίσης οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ Γρηγόρης Μπαλάκος και Ιωάννης Λιούκας αλλά τα μέλη της διοίκησης του ΟΑΚΑ Βασίλης Κάκκος και Δημήτρης Βαλασιάδης.

«Μπορεί να έχουμε νεκρούς»

Νωρίτερα ο εκ των μεγαλομετόχων της «πράσινης» ΚΑΕ, Θανάσης Γιαννακόπουλος, «άστραψε και βρόντηξε» καταλογίζοντας ευθύνες στην αστυνομία για το χθεσινό συμβάν.

Παράλληλα ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού» υπογράμμισε πως στα επόμενα παιχνίδια μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και νεκρούς αφού «ετοιμάζονται δέκα χιλιάδες φορές χειρότερα πράγματα»…

«Δέχομαι τα πάντα, όποια απόφαση κι αν πάρετε. Δεν αναλαμβάνω όμως καμία ευθύνη. Έχουνε φτάσει στα αυτιά μας πληροφορίες πως στα επόμενα παιχνίδια θα γίνουν 10.000 φορές χειρότερα πράγματα. Το λέω και θέλω να γραφτεί στα πρακτικά. Μπορεί να έχουμε θανάτους. Δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη αστική, ποινική, αντικειμενική.

Γράψτε το όπως ακριβώς το λέω. Δεν μπορούν να γίνουν ζημιές 5-6 εκατομμυρίων και να τις πληρώσω εγώ. Έχω ενδείξεις ότι θα γίνουν αίσχη στο ΟΑΚΑ. Εγώ πάντως δεν μπορώ να τους κρατήσω! Δεν αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη για 20.000 χουλιγκάνους. Πάρτε ό,τι μέτρα θέλετε, αλλά αν γίνει κάτι μη φάω εγώ μετά 10 αγωνιστικές από τον αθλητικό δικαστή», ακούστηκε να λέει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο οποίος εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στην αστυνομία για τα ελλιπή μέτρα προστασίας της αποστολής της ομάδας κατά τη μετακίνησή της στο ΣΕΦ.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης