Πραγματοποιείται από χθες στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το ετήσιο κογκρέσο της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας. Στη σημερινή συνεδρίαση θα επικυρωθεί η εκλογή των τεσσάρων εκπροσώπων της UEFA στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας (ΚΟΠ) Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ο οποίος πλέον θα συμμετάσχει στο ανώτατο σώμα της παγκόσμιας συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Το κογκρέσο αυτό στο Ελσίνκι σηματοδοτεί το τέλος εποχής από τα διοικητικά της UEFA για τον επίτιμο πρόεδρο της ΚΟΠ, Μάριο Λευκαρίτη. Ο Κύπριος παράγοντας δεν έχει υποβάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή του στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA και έτσι, έπειτα από 21 χρόνια, αποχωρεί από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λευκαρίτης εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην UEFA το 1996 και από τότε εκλέχθηκε στο ανώτατο σώμα της UEFA άλλες τέσσερις φορές, το 2000, το 2004, το 2009 και το 2013, φτάνοντας μέχρι τη θέση του αντιπροέδρου. Στο μεταξύ, υποψήφιος δεν θα είναι και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας με αρμοδιότητες τον αθλητισμό, τη νεολαία και τον τουρισμό, Βιτάλι Μούτκο, ο οποίος ήθελε να ανανεώσει τη θητεία του στο συμβούλιο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

Ο Μούτκο, ο οποίος είναι παράλληλα πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας του και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2018, δεν συμπεριλαμβάνεται τελικά στη λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων για τις ισάριθμες προβλεπόμενες θέσεις που θα καλύψουν οι Ευρωπαίοι στο συμβούλιο της FIFA, στις σημερινές εκλογές.

Ο 58χρονος Μούτκο ήταν μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων που αναφέρονται στην περιβόητη έκθεση ΜακΛάρεν για το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία το διάστημα 2011-2015, ειδικά κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014. Ο Ρώσος αξιωματούχος είναι μέλος του συμβουλίου της FIFA από το 2009 και ήθελε να ανανεώσει τη θητεία του, αλλά αποκλείστηκε από τη σχετική λίστα των υποψηφίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποψήφιοι για τις θέσεις θα είναι πλέον ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας και επιτετραμμένος της FIFA για την ΕΠΟ, ο Ούγγρος Σάντορ Τσάνι, ο Μαυροβούνιος Ντέγιαν Σαβίσεβιτς και ο Ισλανδός Γκέιρ Τορστέινσεν.

Οι τέσσερις από τις θέσεις αυτές θα καλυφθούν για τέσσερα χρόνια και η μία για δύο. Και αυτό θα συμβεί γιατί ο ένας από τους υποψηφίους θα κληθεί να αντικαταστήσει τον Γερμανό Βόλφγκανγκ Νίερσμπαχ, στον οποίο επιβλήθηκε αποκλεισμός ενός έτους από το άθλημα για το σκάνδαλο διαφθοράς με την ανάθεση διοργάνωσης στη Γερμανία του Μουντιάλ 2006.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης